BLEDA ZVEZDA PALA U LJUBLJANI: Cedevita Olimpija nadigrala crveno-bele!

FOTO: Cedevita Olimpija/Ales Fevzer

Košarkaši Crvene zvezde prekinuli su seriju od devet pobeda u ABA ligi i na nezgodnom gostovanju Cedevita Olimpiji u Ljubljani poraženi su rezultatom 96:86. Prva polovina druge deonice ispostavila se presudnom po crveno-bele, pošto punih šest minuta nisu ubacili koš, dozvolivši rivalu seriju od 14:0.

Nije mirisalo da bi start gostujuće ekipe mogao da se pretvori u košmar tokom druge deonice pošto su parom trojki Rokas Giedraits i Nemanja Nedović doneli početno vođstvo prvoplasiranom timu šampionata (6:2). Mučio se domaćin do polovine deonice i nije pronalazio rešenja za raspoloženi dvojac gostujućeg sastava, ali su tri minuta pre isteka prvog kvartala konačno došli i do vođstva.

 


Zatajio je napad crveno-belih u nekoliko navrata, što su poenima kažnjavali Karlo Matković i Di Džej Stjuart, a ono što je konačno obradovalo domaće navijače bio je i povratak Zorana Dragića. Upravo je on uspeo da preseče fenomenalnu seriju Jaga Dos Santosa i saigrača, pa je trojkom zatvorio prvih deset minuta za vođstvo od 23:21.

Pomenuti košmar usledio je u uvodnih šest minuta druge četvrtine. Nije bilo napadačkog ritma za goste, pa je Sferopulos zatražio kratku pauzu nakon pogodaka Stjuarta i Dragića, međutim ni to nije pomoglo.

I tokom naredna četiri minuta kriza je bila i više nego očigledna. Napadi su završavani uglavnom šutevima za tri i pokušajima na istecima akcija, a Stjuart je ubrzo doneo i dvocifrenu prednost od 31:21. Razlika je narasla sve do 37:21, a zatim se Zvezda konačno aktivirala. Pre svih Nemanja Nedović.

Vezao je sedam poena za svoj tim, međutim minus nije opadao. Do tri minuta pre isteka poluvremena nije delovalo da bi razlika mogla biti jednocifrena, ali su se pojavili Lazić i Jago pa je u momentu na semafou pisalo 46:37. Pun minut imali su crveno-beli da dodatno ublaže razliku, ali je na poluvremenu ipak bilo 49:37.

Zvezdin ritam ni u uvodnim trenucima nastavka nije bio dobar, Matković sa parom polaganja i Blažič trojkom relativno brzo su na semaforu postavili i najvećih 56:38. Novi predah konačno je prijao Sferopulosovom timu, što se ubrzo odrazilo i na rezultat.

 


Nedović i Jago su bili primetno sjajni maltene čitavim tokom meča i upravo su njih dvojica bili aktivni sredinom trećeg kvartala kako se minus ne bi uvećavao, a čim su im se priključili još neki pojedinci minus se dodatno istopio.

Pri rezultatu 66:60 COL je u momentu odgovorila, međutim Giedraitis je u poslednju četvrtinu crveno-bele uveo samo sa minus pet.

Izgledalo je početkom četvrte deonice kao da će se razlika konstantno kretati oko dva ili tri poseda, ali tada se Jago potrudio da ipak gledamo zanimljiv susret do samog kraja. Najpre fenomenalna step-bek trojka kojom je polomio protivnika, potom i poludistanca za minus tri (77:74) i rival je bio u nokdaunu.

Kako je to aktuelni viceprvak regiona čestio radio tokom susreta momentum je ubijen sopstvenim greškama, ponovo se pojavio Dragić, a potom i neočekivano Gregor Glas koji je trojkom zapečatio sudbinu Zvezde.

Karlo Matković je bio najefikasniji igrač u pobedničkom sastavu sa 23 ubačena poena i 7 skokova, ali je imao i veliku pomooć. Zoran Dragić je u prvom meču u sezoni ubacio 19 (6/8 FG, 4/4 FT), dok su zapažene učinke imali i Di Džej Stjuart, Jaka Blažič, Džastin Kobs i Gregor Glas sa 15, 14, 12, odnosno 10 poena.

Na drugoj strani istakli su se Jago Dos Santos i Nemanja Nedović sa po 24 poena, dok je Rokas Giedraitis dodao 17.

Zvezda ostaje lider ABA lige posle ovog kola sa skorom 13-2, dok je Cedevita Olimpija trenutno druga sa učinkom 11-4.

Be the first to comment on "BLEDA ZVEZDA PALA U LJUBLJANI: Cedevita Olimpija nadigrala crveno-bele!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*