ZVEZDA PALA U BLAUGRANI: Barselona srušila hrabre crveno-bele!

Košarkaši Barselone pobedili su Crvenu zvezdu u meču 29. kola Evrolige u „Palau blaugrani“ sa 85:79.

Nikola Mirotić, Jan Veseli i Tomas Satoranski predvodili su domaći tim koji se mučio sa gostima iz Beograda, baš kao i u prvom meču u Beogradu.

U Pioniru na parketu nije bilo Fakunda Kampaca, u Španiji jeste i blistao je tokom čitavog susreta, ali nije imao dovoljnu podršku u ostalim saigračima. Pre svih, velike prilike u tesnoj završnici promašili su Luka Mitrović i Stefan Lazarević.

 


Lazarević je promašio čist zicer za 75:75 na dva minuta pre kraja, posle čega je Rokas Jokubaitis pogodio uz faul i Barselona je otišla na 78:73, umesto da se uđe u totalnu neizvesnost.

Kampaco je nakon toga dao trojku, ali je Jokubaitis ostao sam na poludistanci, a onda je Nikola Kalinić trojkom na pedesetak sekundi pre kraja samo dotukao nekadašnji tim jer je Barsa imala 83:76 i pobedu u džepu.

Najefikasniji kod pobednika bili su Mirotić i Veseli sa po 21 poenom, Satoranski je imao 13 i Aleks Abrines 12 poena. U Zvezdi je Kampaco imao 24 poena i četiri asistencije, Filip Petrušev je imao 12, a Ben Bentil i Luka Mitrović po 11.

Zvezda je igrala motivisano u prvoj četvrtini i trudila se da održi korak za domaćinom. Od starta su se na terenu našli i Luka Vildoza i Fakundo Kampaco, ali je isprva izostala prava ideja ko će šta da radi.

Tako je u uvodnim minutima Kampaco promašio dve trojke, a Vildoza je izgubio nekoliko lopti u prodorima.

Kada je Luka otišao na klupu, a Kampaco je počeo da radi ono što je njegov zemljak pokušavao, stvari su krenule bolje po Zvezdu i asistencije su počele da stižu.

 


Aleks Abrines je već u prvim napadima trojkom nagovestio da će morati da padne i poneka „sekirica“ u odbrani Zvezde.

Ben Bentil je uzvratio sa dva pogođena slobodna bacanja posle faula pod obručem, a onda je Vildoza dodao malo magije košem uz faul za 5:5 posle tri i po minuta košarke.

Barsa je uspela da se malo odlepi novom trojkom Abrinesa i poenima Nikole Mirotića za 13:7, ali su se crveno-beli držali u igri koševima Martina, Bentila i Kampaca, pa je prva deonica završena sa 18:15 u korist domaćina.

U drugoj smo videli i dobre i loše strane u igri crveno-belih, koje se ponavljaju cele sezone. Mitrović je tada u startu vezao dva dobra napada za prvo vođstvo Zvezde 19:18.

Otišao je srpski klub na 25:20 na krilima Kampaca i Mitrovića, ali je onda upao u jednu od svojih prepoznatljivih „rupa“ u napadu.

Barselona je napravila seriju 11:1 sve dok Nikola Ivanović trojkom na tri i po minuta pred poluvreme nije prekinuo mučenje svog tima.

A posle trojke Stefana Markovića ispostavilo se da je upravo to potrebno da se malo razbije pokušaj zone Barse u čijim je redovima Abrines nastavljao da rešeta i trojkom je doneo svom timu 34:29.

Veseli je tu prednost povećao na osam poena, Abrines novom trojkom na devet, ali je tada Marković odgovorio trojkom, nadovezao se Mitrović veoma teškim šutem ispod obruča i Zvezda je na poluvremenu imala dostižan minus – 40:36.

Taj minus je vrlo brzo porastao na deset poena posle trojki Satoranskog i Mirotića, ali se opet smanjio kada su Kampaco i Marković ubacili tri trojke.

Treba tu napomenuti i jedan čelendž koji je tražio Duško Ivanović na nagovor Filipa Petruševa ispod koša Barselone posle kog su crveno-beli dobili napad i profitirali, pa su na sredini trećeg perioda kaskali 50:45.

Bentil je trojkom približio svoj tim, onda je sačekao pas od Petruševa u reketu, a na 30 sekundi pre kraja treće deonice Vildoza je sa poludistance bio precizan za 57:57.

Četvrta četvrtina počela je loše po Zvezdu kao i treća, a kada je Mirotić pogodio trojku, dok je Vildoza dobio tehničku, Barselona je otišla na 66:59 za dva minuta.

Mirotić je povećao tu razliku na deset poena, a crveno-beli su tek trojkom Ivanovića postigli drugi koš za četiri minuta.

Međutim, upravo ih je on uz poteze Kampaca i nesportsku ličnu Veselog na Argentincu vratio u život, pa je Zvezda začas prepolovila zaostatak na 73:68, pet minuta pre kraja.

Crveno-beli će potom prići i bliže od toga, pošto je Lazarević na 75:73 za Barselonu promašio neverovatan šut koji se daje u 100 od 100 slučajeva na treningu.

Ali, pošto ovo nije bio trening, Lazarević je promašio, Jokubaitis je ubacio koš na drugoj strani uz faul, Barsa je otišla na plus pet, Kalinić je na 50 sekundi pre kraja dao trojku za 83:76, posle čega je Petrušev samo mogao da ublaži poraz svog tima.

Zvezda sada ima 12 pobeda i 17 poraza, što je smešta u donji deo tabele Evrolige na 14. mesto, dok Barselona sa skorom od 19 pobeda i deset poraza zauzima treće mesto u elitnom takmičenju.

BONUS VIDEO:

 


Be the first to comment on "ZVEZDA PALA U BLAUGRANI: Barselona srušila hrabre crveno-bele!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*