ČUDO SE DOGODILO: Litvanija srušila Ameriku i zakazala duel sa Srbijom!

FOTO: FIBA

Srbija će u četvrtfinalu Svetskog prvenstva u košarci igrati protiv Litvanije!

Litvanci su u poslednjem kolu grupe J šokirali SAD rezultatom 110:104 i osvojili prvo mesto u grupi.

 


Amerikanci će tako u četvrtfinalu igrati protiv Italije, a „Orlovi“ mogu da budu srećni što su ih izbegli.

Malo ko je očekivao da će Litvanija i SAD da zamene uloge, ali je prvo poluvreme u Manili upravo donelo to.

Litvanci su sjajno krenuli, bez straha napali Amerikance, nametnuli svoj ritam, što je odmah dalo rezultate jer je već posle osam minuta igre dvocifrena prednost bila na njihovoj strani – 23:10.

Morao je da reaguje Stiv Ker, pozvao je igrače na klupu, što je dalo kratkoročan efekat. Pomerili su se sa mrtve tačke, malo stali na loptu, ali za raspoložene Litvance to nije bilo dovoljno.

Odličnim šuterskim izdanjem potpuno su izbacili iz ritma nesnađene košarkaše SAD, zatrpavali su koš iz svih pozicija i posle 10 minuta imali su ogromnih i za malo koga očekivanih plus 19 (31:12).

Morali su nešto da menjaju izabranici Stiva Kera, na startu druge četvrtine vezali su sedam poena i činilo se da je konačno buđenje došlo.

Litvanci predvođeni Valančjunasom ni tada nisu poklekli, zvao je Kazis Maksvitis tajm-aut, posle kog su njegovi igrači samo dodali gas.

Dominacija se nastavila, SAD su nemoćno izgledale protiv raspoloženog rivala, koji je timskom igrom uspeo da im spakuje 50 poena pre isteka prvog poluvremena i išao čak na plus 21.

Prava reakcija od SAD stigla je na poluvremenu, kada su posle pauze napravili seriju 13:2 i malo izbacili iz ritma Litvance.

 


Istopila se prednost evropske selekcije, ali nedovoljno da se ugrozi kapital ostvaren u prvih 20 minuta.

Kuzminskas, Brazdeikis, Valančjunas i Karaniauskas imali su odgovor i odbijali su te nalete, pa je Litvanija na kraju slavila bez neizvesne završnice.

Jesu Amerikanci u poslednjem minutu pokušali sve, ali nisu uspeli, pa će u četvrtfinalu igrati sa Italijom.

Litvanija je timski izgledala besprekorno, o čemu najbolje govore i raspoređeni poeni. Kariniauskas je ubacio 15, Kuzminskas 15, Valančjunas 12, uz 7 skokova, Brazdeikis 11, Dimša 11, Bendžijus 10, dok je sjajni Sedekerskis imao dabl-dabl sa 11 poena i isto toliko skokova.

Entoni Edvards je predvodio Amerikance sa 35 poena, ali to nije bilo dovoljno.

ZAPRATITE NAS NA INSTAGRAMU:


Be the first to comment on "ČUDO SE DOGODILO: Litvanija srušila Ameriku i zakazala duel sa Srbijom!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*