BESKONAČNI NIZ NASTAVLJEN: Zvezda PONOVO pobedila FMP i osvojila šampionsku titulu!

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su FMP u finalu Košarkaške Superlige Srbije.

Crvena zvezda je do 23. šampionske titule došla pobedom nad ekipom FMP u Železniku rezultatom 82:72.

 


Bila je ovo 36. uzastopna pobeda Crvene zvezde nad FMP-om i osim te dominantne pobede piše se i trofej jer je Zvezda šampion Košarkaške Superlige Srbije.

Panteri su poslednji put pobedili crveno-bele 2011. godine i pitanje je kada će upisati novi trijumf u duelima sa timom sa Malog Kalemegdana.

Ovo je Zvezdi osma uzastopna titula prvaka države i u domaćem šampionatu dominira od 2015. godine, a 23. ukupno u klupskoj istoriji.

FMP u reprizi prošlogodišnjeg finala nije mogao da se revanšira rivalu koji je uspeo da, bez mnogo drame, dokaže da je za koplje kvalitetniji.

Ostaje žal što na završnom turniru Superlige nije bilo ekipe Partizana koja zbog administrativne greške nije ni mogla da igra, pa je domaće prvenstvo i ove sezone ostalo uskraćeno za jedno odigrano polufinale.

A kada se već došlo do finala, Zvezdu je FMP ozbiljno namučio u drugom meču gde se igralo u serijama, gde je Zvezda naivno gubila lopte, a onda je domaćin u Železniku počeo da promašuje otvorene šuteve i pravi nepotrebne faulove.

Bilo je i momenata dobre i loše igre na obe strane, pa je Zvezda pitanje pobednika rešila tek u četvrtoj četvrtini. Dotle je FMP odbranom uspevao da parira šampionu Srbije i čim su Stefan Marković i Ben Bentil ubacili dve trojke do sredine poslednje četvrtine, pitanje pobednika i titule je bilo rešeno, tim pre što je tada Zvezda otišla u dvocifreni plus.

Najefikasniji su kod pobednika bili Luka Mitrović sa 16 poena, Ben Bentil sa 14, Fakundo Kampaco je dodao 11, baš kao i Nemanja Nedović. U FMP-u je prednjačio Aleksa Stepanović sa 19 poena, Nikola Šaranović je ubacio 13, koliko je imao i Ebuka Izundu. Luka Mitrović je bio najbolji strelac u finalnoj seriji, jer je i u prvom meču bio odličan i imao je 21 poen.

FMP je u prvom poluvremenu drugog meča finala zaigrao od starta sa nešto većom odlučnošću nego u prvoj utakmici.

 


Videlo se da Zvezda neće moći baš tako lako da se šeta kroz odbranu „pantera“ kao u petak, a igrači Nenada Stefanovića su probali da iznenade rivale sa Malog Kalemegdana.

Tako smo u prvoj četvrtini mogli da vidimo i njihovu seriju od osam poena za samo 30 sekundi, kada su krenuli po celom terenu da jure izabranike Duška Ivanovića.

FMP je meč otvorio trojkom Boa Biča preko Branka Lazića, ali su crveno-beli brzo uzvratili serijom Luke Mitrovića.

Ako je njegovo zaustavljanje posle 21 poena iz prvog meča bilo jedan od zadataka za domaće igrače u FMP areni, taj zadatak su u prvim minutima radili jako loše.

Mitrović je posle lepe kombinacije sa Petruševim završio akciju na obruču, a onda je iznudio faul uz koš i Zvezda je za 72 sekunde preokrenula na 5:3.

Ebuka Izundu i Ognjen Matović nisu svojim dvojkama prepuštali prednost svog tima tako lako, a lopta je veoma dobro kružila u napadu „pantera“.

To se videlo i po činjenici da su skoro svi koji su se našli na terenu prilično brzo našli i na listi strelaca. Zato je do sredine prve četvrtine utakmica i bila potpuni egal.

I baš kad je Hasan Martin na veoma mudru asistenciju Lazića kroz srce odbrane izjednačio rezultat na 14:14, krenula je serija FMP-a.

Njegovi igrači su po celom terenu vršili presing, Ben Bentil i Stefan Lazarević se u tome nisu snašli i posledica je sedam primljenih poena za svega 30 sekundi.

Aleksa Stepanović i Nikola Šaranović su povukli svoj tim do 21:14, FMP je imao i osam poena viška u tom periodu, ali je Zvezda prišla na kraju na 27:23.

U drugoj četvrtini pojavio se faktor Kampaco u igri gostiju. Argentinac je „smirio loptu“, dirigovao je napadima u tempu koji je majstorski prepoznavao i povremeno je prodorima „sekao“ odbranu protivnika, a u drugim slučajevima je proigravao.

Upravo njegovim poenima je Zvezda krenula put preokreta, a kada se polaganjem priključio i Ognjen Dobrić, crveno-beli su bili na posed minusa.

Luka Mitrović je na asistenciju Kampaca rešio još jedan napad Zvezde za preokret, a Branko Lazić je trojkom doneo svom timu 33:29 na sredini drugog perioda.

Nemanja Nedović je potom ostao sam na trojci i bio je neumoljiv posle perioda tvrđe igre, pa je Zvezda na poluvreme otišla sa 43:36 i u drugoj četvrtini je dozvolila protivniku samo devet ubačenih poena.

Drugo poluvreme je počelo pasivnom igrom Zvezde, što je FMP kažnjavao poenima u seriji 11:0.

Pet pogodaka iz reketa, zakucavanje Izundua, polaganje Šaranovića na drugi obruč, izgubljene lopte Nedovića i Bentila, sve to smo mogli da vidimo u prva dva minuta nastavka.

FMP je u tom periodu igrao brže i čvršće, a odbranom je sebi trasirao put ka preokretu, pa je kucanje Izundua za 47:43 bilo samo šlag na torti dobre igre u uvodna tri minuta nastavka.

Da nije bilo slobodnih bacanja Luke Mitrovića, Zvezda bi u prvih pet minuta nastavka imala samo dva poena. Tek je Luka horogom iz okreta uspeo da primakne crveno-bele na poen zaostatka kada je sat pokazivao 4:56, ali i 50:49 za „pantere“.

Čuvali su domaći prednost sve do serije slobodnih bacanja za Stefana Lazarevića, koji je imao bitan skok u napadu posle dva promašena bacanja Bena Bentila.

Posle toga se i Kampaco nadovezao prodorom uz faul, pa je Zvezda uspela da ode na 58:53 na minut pre kraja trećeg perioda.

Kampaco je posle naivnog faula Mateje Todorića slobodnim bacanjem povećao tu prednost na šest poena.

Tako je posle velikog naleta FMP-a u trećoj četvrtini poslednja deonica počela praktično na istom mestu gde je krenulo i drugo poluvreme, iako su „panteri“ obećavali drugačiji epilog.

Stefan Marković je na ulasku u četvrtu četvrtinu pogodio trojku, počeo je ubrzo da pogađa i Ben Bentil i kad je posle polaganja ubacio i trojku, Zvezda je otišla na 69:59.


Od tog trenutka više povratka za FMP nije bilo, jer je Nedović ubacio slobodna bacanja, a Bentil je posle novih poena Nedovića ubacio još jednu trojku za 77:61 na četiri minuta pre kraja.

Već tada je uveliko bilo jasno da „panteri“ neće moći da se suprotstave i naprave čudo, pa je Zvezda mirno završila meč i na kraju ubedljivo slavila.

Zvezdu su do pobede predvodili Luka Mitrović sa 16 poena, šest skokova i tri asistencije. Ben Bentil je imao 14, dok je Fakundo Kampaco ubacio 11. Aleksa Stepanović se istakao u FMP-u sa 16 poena.

BONUS VIDEO:

Be the first to comment on "BESKONAČNI NIZ NASTAVLJEN: Zvezda PONOVO pobedila FMP i osvojila šampionsku titulu!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*