LUDNICA KAKVA SE NE PAMTI: Ferstapen u poslednjem krugu osvojio ŠAMPIONSKU titulu!

Pole postition for Max Verstappen (NLD) Red Bull Racing. 11.12.2021. Formula 1 World Championship, Rd 22, Abu Dhabi Grand Prix, Yas Marina Circuit, Abu Dhabi, Qualifying Day. - www.xpbimages.com, EMail: requests@xpbimages.com © Copyright: Batchelor / XPB Images

Maks Ferstapen, posle velike drame je osvojio šampionsku titulu u šampionatu Formule 1.

Holanđanin je do neverovatne pobede u Abu Dabiju stigao u poslednjem krugu, posle brojnih skandala koji su se dešavali od početka trke.

Ovo je sezona o kojoj će se definitivno pričati, a isto važi i za ovu trku. Maks Ferstapen je imao pol-poziciju, ali katastrofalan start trke zbacio ga je sa liderske pozicije, što vozač poput Luisa Hamiltona, naravno, koristi.  Nedugo potom, Ferstapen je napao u jednom zavoju, bio agresivan i zatvorio prolaz Britancu koji je rešio da preseče krivinu i stekavši prednost, nastavio je da kidiše ka čistom delu staze.

 


Za sličan incident, Maks Ferstapen je kažnjen u prošloj trci voženoj u Kataru sa pet sekundi, a opšte je poznato da svi izlasci sa staze i sticanje prednosti na taj način moraju da se istražuju. Ovog puta, to nije bio slučaj, direkcija trke se nije oglasila i Hamilton je „pošteđen“. Leteo je stazom, a manje poteškoće doživeo je u 20. krugu kada se borio sa Serhiom Perezom kada je prethodno izgubio lidersku poziciju zbog odlaska u boks na zamenu pneumatika. Meksikanac u kokpitu Red Bula je pružio izvanredan otpor pokušavajući da zadrži Hamiltona kako bi se Ferstapen što više približio. Svojom izuzetnom vožnjom doveo je Maksa unutar jedne sekunde u odnosu na njegovog najvećeg rivala, a Hamilton je uz mnogo muke uspeo da pretekne Latinoamerikanca.

Od tog momenta, pa sve do pet krugova do kraja, nije bilo drame. Sve je išlo po planu Mercedesa i Luisa Hamiltona, a onda je usledio incident! Vozač Vilijamsa Nikolas Latifi završio je u zidu i vozilo bezbednosti je izašlo na stazu. To je značilo da Ferstapen ima besplatnu zamenu guma, ali ne i Hamilton koji je potpuno pobesneo, što se čulo u razgovoru sa ekipom.

Kada se dogodi ovakav vid icidenta, vozilima koji zaostaju jedan krug za liderom dozvoljava se da nadoknade krug, ali sada je direkcija trke još jednom pokazala da su haotični pri donošenju odluka. Nisu dopustili da se to dogodi, što se kosi sa svim pravilima, da bi jedan krug pre kraja opozvali tu odluku i rešili – poslednji krug odličiće  šampiona. Maks Fersapen je pretekao Luisa Hamiltona, Mercedes je besneo u mikrofon, bila je ludnica i nakon svih sudijskih odluka, Holanđanin je ipak slavio!

Pravilnik ovog tamičenja praktično nije postojao danas. Najpoštenije bi bilo da se šampionat reši crvenim zastavama nakon incidenta kada bi se start trke ponovio, obojica vozača bi imala nove gume i u poslednjih pet krugova bi rešili pitanje šampiona bez ikakvih skandaloznih odluka…

Maks Ferstapen je svojom vožnjom ove sezone definitivno zaslužio naslov, a isto se može reći i za Luisa Hamiltona. Njih dvojica su poštovaocima ovog sporta pružili istorijsku bitku na koju je od strane Svetske automobilske organizacije bačen prekrivač zvani – neregularnost.

 


Be the first to comment on "LUDNICA KAKVA SE NE PAMTI: Ferstapen u poslednjem krugu osvojio ŠAMPIONSKU titulu!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*