DRAMA SA TUŽNIM KRAJEM: Čudesni Alkaraz srušio i Novaka!

FOTO: EPA

Prvi finalista turnira u Madridu je Španac Karlos Alkaraz koji je večeras posle više od tri i po sata spektakularne borbe u polufinalu savladao našeg Novaka Đokovića rezultatom 2:1, po setovima 6:7 (5:7), 7:5, 7:6 (7:5)

On će se u finalu sastati sa boljim iz večerašnjeg meča Zverev – Cicipas koji će početi u 22 časa.

Bio je ovo tek prvi njihov međusobni dvoboj i odmah je bio spektakularan, što je još jedan nagoveštaj da će u narednih par godina možda najveće rivalstvo biti upravo između Đokovića i Alkaraza koji je već sa 19 godina dostigao vrhunski nivo.


Sam početak meča pripao je Alkarazu, koji je odmah stekao brejk prednosti i dodatno podigao samopouzdanje koje je ionako bilo ogromno posle jučerašnje pobede nad Rafaelom Nadalom.

Ipak, Đoković je igrao sve bolje kako je meč odmicao, čekao priliku da vrati brejk i u tome je uspeo u osmom gemu, kada je izjednačio na 4:4.

Potom je poveo sa 5:4 na svoj servis i stavio mladog Španca pred još veći pritisak, ali je Alkaraz uspeo da stabilizuje svoju igru i uvede ovaj set u taj-brejk.

Đoković je sjajno započeo taj-brejk, poveo sa 5:1, pa sa 6:2 i imao četiri set-lopte od kojih je tek četvrtu iskoristio i izborio se za vođstvo u setovima.

Ravnopravna borba vođena je i u drugom setu, igralo se gem za gem, ali pred kraj seta Novak je pokušao da izvrši pritisak na rivala, imao je nekoliko brejk-lopti koje nije iskoristio i koje su mogle da već tada reše pitanje pobednika. Alkaraz je uspeo to da izdrži, a onda u dvanaestom gemu stigao do tri vezane brejk-lopte od kojih je drugu iskoristio i dobio drugi set sa 7:5.

Ono najbolje i najuzbudljivije u ovom meču doneo je treći, odlučujući set. Poput drugog seta, igralo se gem za gem, ali ovoga puta su to uglavnom bili dugi gemovi u kojima su i jedan i drugi dolazili do prilika za brejk, doduše češće španski teniser. Posebno je uzbudljiv bio četvrti gem u kome je Novak bio pod velikim pritiskom, ali je uspeo da spasi tri brejk-lopte. Nešto slično i u šestom gemu kada Alkaraz nije iskoristio dve prilike, a Novak je najbolju imao u sedmom gemu, kada je propustio šansu da povede sa 4:3.

Potom su usledila dva kraća i nešto mirnija gema, Alkaraz je poveo sa 5:4, pa je Đoković ponovo bio pod pritiskom u narednom gemu kada je servirao za ostanak u meču.

Taj pritisak je bio doveden do maksimuma kada je Alkaraz stigao do prve meč lopte, ali je Novak u svom stilu odbio taj udar sjajnog rivala.

Bio je to još jedan maratonski gem, Alkaraz nije popuštao nekoliko minuta, ali onda Novak konačno uspeo da iskoristi gem loptu i izjednači na 5:5.

Kao da jedan ovakav gem uopšte nije iscrpio Alkaraza koji na svoj servis dolazi do vođstva od 6:5 bez izgubljenog poena, pa je još jednom srpski teniser došao u situaciju da nema pravo na grešku. Uspešno je Nole odgovorio i na taj izazov, a onda su udledili trenuci odluke – taj-brejk trećeg seta!

Alkaraz je od početka stekao blagu prednost, Đoković je konstantno jurio rezultat, ali na kraju nije uspeo.


Be the first to comment on "DRAMA SA TUŽNIM KRAJEM: Čudesni Alkaraz srušio i Novaka!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*