TOP 5: Partizanovi stranci za koje su Grobari zaboravili da su uopšte igrali u Humskoj!

grobari-partizan-skenderbeg-skenderbeu-pfc-navijaci-huligani-europa-league-Partizanovi stranci
FOTO: Sport Extra

Tokom istorije kroz fudbalski Partizan prošlo je mnogo stranih fudbalera. Mnogi Partizanovi stranci su ostali urezani u srca navijača crno-belih, ali je bilo i dosta onih koji su u potpunosti izneverili očekivanja fudbalske javnosti u Srbiji.

Mi vam predstavljamo pet stranih fudbalera Partizana, koje je većina navijača crno-belih u potpunosti zaboravila. Neki su igrali katastrofalno, neki jednostavno nisu imali sreće, dok su neki prosto zaboravljeni. U našu listu nismo uvrstili fudbalere iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

5. Kamel Zaem, Tunis (01.07.2008. – 18.01.2009.)

Kamel Zaem je jedini Tunišanin koji je nosio dres Partizana. U Humsku je stigao u leto 2008. godine iz jednog od najvećih afričkih klubova, Esperansa. Igrao je u veznom redu. Za crno-bele je odigrao svega šest mečeva, a sakupio je samo 83 minuta. Nije imao nikakav učinak vredan pomena, osim jednog žutog kartona.

U tom periodu Partizan je sa klupe predvodio Slaviša Jokanović, koji nimalo nije bio zadivljen sposobnostima Tunišanina, pa je posle samo šest meseci Zaem otišao iz Humske. U nastavku karijere se nije previše proslavio, igrao je u Kataru, Egiptu i Tunisu, a kopačke je okačio o klin u dresu Bizertana. Za tunisku reprezentaciju sakupio je 14 nastupa i postigao dva gola.

4. Đia Ćikvan, Kina (01.07.1987. – 01.07.1998.)

Srednjovečni i stariji navijači Partizana sigurno pamte dva Kineza koji su krajem 80-ih godina prošlog veka bili pravi hit u crno-belom dresu. U pitanju su Đia Ćikvan i Liju Haigang, koje su od milošte pristalice Parnog valjka zvali Điju i Liju. Ćikvan se dosta više proslavio tokom perioda provedenog u Partizanu. Igrao je na poziciji štopera, a čak je upisao i minute na meču sa Romom u UEFA Kupu. Partizan je slavio sa 4:2.

Posle odiseje u Partizanu vratio se u Aziju, i postao prvi Kinez koji je zaigrao u japanskom fudbalu. Nakon završetka igračke karijere postao je trener, a sa uspehom je bio selektor ženske reprezentacije Kine, koju je vodio i na Svetskom prvenstvu 2019. godine.

3. Safet Jahić, Slovenija (01.08.2006. – 01.01.2007.)

Safet Jahić je slovenački golman koji je u redove Partizana stigao iz grčkog Panioniosa. Ipak, njegova karijera u Humskoj je za zaborav. Odigrao je 7 mečeva za crno-bele, na kojima je primio čak 10 golova.

U Evropi je branio protiv Makabija iz Haife i Oksera. Dok je protiv Izraelaca dobro prošao sa „samo“ jednim primljenim golom, protiv Francuza je čak četiri puta vadio loptu iz svoje mreže. Što se tiče mečeva u domaćem prvenstvu, uspeo je da primi tri gola od Bežanije. Videlo se da nema kvalitet za Partizan, pa je ubrzo prosleđen u Teleoptik. Danas ima 33 godine i dalje brani, ali baš kao i u Beogradu, ne tako uspešno. Promenio je mali milion klubova, od kojih su najveći Rudar i Kapošvar.

2. Ednilson, Gvineja-Bisao – Portugal (01.01.2008. – 01.07.2008)

Ednilson je još jedan fudbaler koji je igrao za Partizan u eri Slaviše Jokanovića, a zemljak je Almamija Moreire, ljubimca Partizanove publike. Ipak, za razliku od Doktor Moa nije se proslavio u taboru srpskog velikana. Igrao je na poziciji zadnjeg veznog. U Humsku je stigao kao slobodan igrač, nakon što šest meseci bio bez kluba. Imao je veoma obećavajuć početak karijere koju je započeo u Boavišti, a kasnije je nosio dresove Rome i Benfike. Prošao je sve mlađe kategorije portugalske reprezentacije, a kasnije je odlučio da igra za Gvineju- Bisao.

U Partizan je došao kao veliko pojačanje i sa nadimkom Makelele, igrao je standarno u prolećnoj polusezoni te je sakupio 14 nastupa, od čega dva u duelima sa Crvenom zvezdom. Ipak, nisu crno-beli bili zadovoljni njegovim partijama, pa je glavni grad Srbije napustio posle samo šest meseci i pojačao AEK iz Larnake. Karijeru je završio 2011. godine u Dinamu iz Tbilisija.

1. Kim či Vu, Južna Koreja (01.01.2005. – 30.06.2005)

Kim či Vu je do sad jedini Korejac u dresu Partizana. Igrao je na poziciji levog beka, a u tabor crno-belih stigao je početkom 2005. godine kao pozajmljeni fudbaler Inčon junajteda.

Kim je u nekoliko mečeva odigranih u Humskoj pokazao solidan kvalitet. Ipak, imao je ogromnih problema sa nostalgijom, pa se posle samo šest meseci vratio u rodnu Južnu Koreju, koju potom više nije ni napuštao. U nacionalnom dresu svoje zemlje igrao je 27 puta i postigao četiri gola.

Ovo je bila naša lista od pet fudbalera, u komentar nam možete napisati za koliko njih ste mogli da se setite pre čitanja ovog teksta.

Partizanovi stranci su uvek izazivali veliku pažnju kod navijača crno-belih, a tako će biti i ubuduće. A, mi se nadamo da će među njima biti daleko više onih koji će se proslaviti u dresu slavnog kluba iz Humske 1.

BONUS: Pokažite koliko poznajete FK Partizan i OVDE okušajte sreću u našem kvizu!

1 Comment on "TOP 5: Partizanovi stranci za koje su Grobari zaboravili da su uopšte igrali u Humskoj!"

  1. Čadikovski?

Leave a comment

Your email address will not be published.


*