MNOGO TOGA SE PROMENILO: Kako će izgledati ABA liga

Sve je spremno za novi početak ABA lige koji je zakazan za petak, 29. septembar, kada će na teren izaći Split i Studentski Centar od 18 časova, dok će u subotu na programu biti tri utakmice.

Mega gostuje Cedevita Olimpiji od 18, Budućnost dočekuje Zadar pola sata kasnije, dok će od 20 časova igrati Igokea i Crvena zvezda.

 


U nedelju će igrati Borac i Cibona (18), ali i FMP i Krka od 20 časova, a sve će u ponedeljak zatvoriti Partizan i Mornar iz Bara (19).

Ovo leto bilo je jedno od najburnijih ikada, pošto smo videli nekoliko velikih transfera, ali i onih koji su umalo „poremetili“ strukturu ABA lige.

 


To bi sigurno uradio dolazak Nikole Mirotića u Partizan, ali već znamo svi zbog čega se to nije dogodilo.

Ipak, ostatak lige se pobrinuo da ova sezona bude jedna od najzanimljivijih i ujednačenijih u skorije vreme.

„ABA liga je evidentno jača za barem 30 odsto u odnosu na prošlu sezonu, posebno Studentski centar. Vidi se napredak kod njih“, rekao je Aleksa Avramović nakon poraza Partizana od SC Derbija u finalu Superkupa ABA lige.

Budućnost i Cedevita će sigurno predstavljati najveću pretnju Zvezdi i Partizanu koji su i ove sezone najveći favoriti za osvajanje titule.

Crnogorci su prethodnu sezonu završili na trećoj poziciji, ali su stali u polufinalu posle poraza od crveno-belih sa 2:0 u seriji.

Iako je veliki broj predvodnika tima otišao iz kluba, Budućnost nije dugo čekala kako bi pronašla njihove zamene. Neki od onih koji više neće nositi plavi dres su Tre Bel-Hejns, Suad Šehović, Alfa Kaba, Erik Grin, ali i Kamen Kamenjaš i Igor Drobnjak.

Najveće pojačanje definitivno je Mekinli Vrajt koji je došao iz Dalas Maveriksa, dok će veliki šuterski doprinos dodati Vladimir Mihailović i Flečer Megi.

Bek Petar Popović i krilni centar Marko Jagodić-Kuridža biće na raspolaganju treneru Petru Mijoviću da sa klupe, kao i prethodne godine, donesu potrebnu energiju.

Očekuje se da će upravo tim iz Podgorice biti na trećem mestu, ali navijače može da brine poraz od Studentskog centra u polufinalu Superkupa ABA lige.

Studentski centar je već prošle sezone pokazao koliko je ozbiljna ekipa, pa je bio na pragu da izbaci Partizan u četvrtfinalu ABA lige.

Crno-beli su tada nakon majstorice stigli do polufinala, ali je SC Derbi nastavio naporno da radi i to se vidi već na početku nove sezone.

Od Derbija, koji sa klupe predvodi sjajni trener Andrej Žakelj, može se očekivati da se dobro „pobije“ za vrh ABA lige, pogotovo zato što ne igra u Evropi, kao Budućnost i Cedevita, koji godinama unazad predstavljaju najveću pretnju za Zvezdu i Partizan, ali na evropskom nivou ne dolaze do značajnih rezultata.

Glavni aduti ove ekipe biće Kenjan Kamenjaš, Obri Doukins, Borna Kapusta, Luka Bogavac, Igor Drobnjak, odnosno Mateo Drežnjak.

Cedevita je ostala bez Jogija Ferela koji je već dugo bio uzdanica tima. Prethodne sezone beležio je 16,2 poena u proseku i mnogi su pomislili da će odlazak Amerikanca pogoditi ekipu iz Ljubljane.

Ipak, dolazak Džastina Kobsa rešava sve probleme na poziciji plejmejkera, a akvizicija Jake Blažiča daće timu vidno potrebnu energiju.

Proslavljeni trener Simone Panjani imaće ipak mnogo posla kako bi uigrao ekipu koja je bila poslednja na Superkupu ABA lige.

Izgubili su sva tri meča Slovenci i alarmi su odmah bili upaljeni. To je bio jasan znak da je ekipi potrebno pojačanje, a novi član tima postao je Divejn Stjuart Džunior.

Stjuart nije bio draftovan 2021. godine, ali ga je Majami doveo u svoje redove, pa je igrao za njegov razvojni tim. Posle je bio član i San Antonio Sparsa, a u maju ove godine na kratko je postao član Marinerosa de Puerto Plate, kluba iz Dominikanske Republike.

Ovaj Amerikanac igra na bekovskoj poziciji, a na Misisipi stejtu imao je 16 poena prosečno u poslednjoj godini.

I bez njega očekivanja navijača nisu sigurno manja nego prethodne godine, te će već od prvog kola veliki pritisak biti na momcima iz Ljubljane.

Već godinama unazad Mega ima ulogu tima koji razvija mlade talente, kako srpske, tako i inostrane, a veliki broj igrača baš odatle ode pravo u NBA. Deluje da će tako biti i ove sezone, igrači Mege imaju mnogo potencijala koji tek treba da se razvije i dokaže.

Prošle sezone Mega je završila kao šesta, ali je imala negativan odnos pobeda i poraza – 12 naspram 14. Posle toga malo je falilo da protiv Budućnosti slavi u drugom meču i izbori majstoricu u plej-ofu, ali to se ipak nije desilo.

Deluje da ove sezone Mega ima moćniji tim, a u fokusu će biti trojica srpskih momaka – Nikola Topić, njegov imenjak Đurišić i Uroš Plavšić.

Pretiće iz pozadine FMP, Mornar, Igokea, Zadar, dok o Zvezdi i Partizanu sve znamo.

Svakako će biti puno lepe košarke, i zanimljivih duela.

ZAPRATITE NAS NA INSTAGRAMU:

Be the first to comment on "MNOGO TOGA SE PROMENILO: Kako će izgledati ABA liga"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*