NBA „ORLOVI“ RAZBILI KANADU: Moćna Srbija je u finalu Svetskog prvenstva!

FOTO: FIBA

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je Kanadu rezultatom 95:86 u polufinalu Mundobasketa, čija se nokaut faza igra u Manili.

„Orlovi“ će tako otići u borbu za zlato sa pobednikom meča SAD – Nemačka, dok će Kanada morati da se zadovolji borbom za bronzu.

 


Srbija je tokom cele utakmice bila bolji rival, napravila je problem Kanadi sa faulovima još u prvom poluvremenu, pa su Šaj Gildžus-Aleksander i Dilon Bruks imali po tri.

Od početka je na Bogdanu Bogdanoviću igrana čvrsta odbrana, ali je on bio smiren i tražio najbolja rešenja, dok ostali igrači nisu reagovali na provokacije. Aleksa Avramović je bio maestralan u odbrani, Nikola Milutinov je briljirao pod košem na obe strane, a Kanađani su brzo upali u nervozu i nisu mogli da „dišu“ u napadu.

U drugom poluvremenu Srbija nije spuštala ritam, pogađali smo kada je bilo potrebno, pa je Kanada zasluženo razbijena, a naši momci su pokazali kakvo srce i sposobnosti imaju.

Najefikasniji u našem timu bio je Bogdan Bogdanović sa 23 poena, četiri skoka i tri asistencije. Odličnu rolu imali su Ognjen Dobrić sa 16 poena, odnosno Nikola Milutinov sa dabl-dabl učinkom od 16 poena i 10 skokova.

Marko Gudurić je odigrao veoma dobru utakmicu, pa je upisao 12 poena, dok je Avramović ubacio 10 poena uz fenomenalnu odbranu tokom čitavog meča.

Kod Kanađana najbolji je bio Er Džej Beret sa 23 poena, dok je Bruks imao 16, a Šaj 15 poena i devet asistencija.

 


Finale Mundobasketa igra se u nedelju, kao i utakmica za treće mesto, dok su mečevi razigravanja od 5. do 8. mesta na programu u subotu.

Dobrić je lupio atraktivnu rampu Beretu, ali je Pauel ubacio jedan od dva penala. Bogdanović je asistirao za Milutinova koji je zakucao, a Olinik je promašio za dva. Dobrić je pocepao mrežicu u šutu za tri, a Kanađani nisu uspeli da uzvrate. Bogdanović je ubacio još jednu trojku, ali je Beret učinio isto.

Olinik je raširio i ubacio trojku, Dobrić je na drugoj strani loše zavrnuo loptu na drugi obruč, a onda je još jednom promašio. Kanađani nisu to kaznili, Dobrić je upisao još jedan promašaj, a Bruks je sa penala doveo Kanadu u prednost – 8:9. Nikola Jović je pobegao odbrani i lako položio, ali je Pauel na drugoj strani zakucao. Srbija je izgubila loptu, a Bruks je to kaznio za 10:13.

Dobrić je prekinuo seriju svojih promašaja, dok je Avramović iznudio faul u napadu, nakon što je „pokidao“ u odbrani protiv Šaja. Milutinov je digao trojicu igrača na fintu, iznudio je faul, ali promašio oba penala. Bogdanović je bio borben, uhvatio je skok, a onda poentirao uz faul, dok mu ni penal nije bio problem – 15:13. Nakon dobre odbrane N. Jović je istrčao kontru i položio. Gudurić je odigrao odličnu odbranu i naterao rivala na korake.

Bogdanović je realizovao dva penala, a nakon dobre odbrane Avramović je istrčao kontru i položio za 21:13, pa je selektor Kanade morao da traži tajm-aut. Aleksa je iznudio još jedan faul u napadu, ali Gudurić nije to naplatio. Olinik je sa penala smanjio na šest razlike, Srbija nije iskoristila napad, ali je Avramović ukrao loptu i ubacio dva penala nakon faula. Kanada nije uspela da poentira u poslednjem napadu u četvrtini.

Dort je otvorio drugu četvrtinu trojkom, ali je Gudurić odmah uzvratio. Aleksander-Voker se samo nadovezao pogotkom za tri, Gudurić je produžio svoju seriju, ali je onda napravio treći faul. Beret je sa penala smanjio na 28:23, ali je Bogdanović „pocepao mrežicu“ sa trojkom. Dobrić je odigrao sjajnu odbranu, Avramović nije to nagradio na drugoj strani, ali je onda opet iznudio izgubljenu loptu Kanade.

Dort je promašio iz povoljne situacije, a Bogdanović je doneo dvocifrenu prednost Srbiji (33:23). Šaj je iz prodora došao do poena, a Bogdanović je napravio grešku u koracima. Dobra odbrana omogućila nam je kontru, a Dobrić je iskoristio asistenciju Davidovca. Aleksander-Voker je poentirao za 35:27, a Šaj je bio polovičan sa penala. Tačno na sredini druge deonice vratila se prva petorka Srbije na parket, a Milutinov je iznudio treći faul Bruksa i pogodio jedan od dva penala – 36:28.

Olinik je ubacio dva penala, ali je Bogdanović nastavio da pogađa. Beret je udario Dobrića, faul nije dosuđen, pa je Kanađanin ostao sam na trojci i ubacio – 38:33. Dobrić mu se odmah revanširao, a Pauel je na drugoj strani iskoristio zicer. Bogdanović je asistirao za Milutinova koji je zakucao, a onda je uz malo sreće u kontri uradio isto nakon odlične odbrane. Šaj je realizovao penale za 45:37.

Milutinov je rešio situaciju na niskom postu za plus 10, a onda je ubacio i penale. Olinik je „prodao“ dobru fintu, ali je promašio za tri, a Avramović je na drugoj strani iznudio treći faul Šaja. Vanja je ubacio penal zbog tehničke, a onda je Aleksa realizovao dva – 52:37. Beret je u kontri zakucao nakon naše izgubljene lopte, a Srbija nakon tajm-auta nije stigla na šutne na vreme – 52:39.

Stefan Jović iz koraka nije pogodio na startu drugog poluvremena, a Bruks je odmah ubacio trojku. Izgubio je naš plejmejker loptu, ali su Kanađani promašivali dva puta zaredom. Bogdanu je ispala lopta iz koša, ni Bruks nije bio precizan, ali zato Nikola Jović jeste. Bruks se ispravio sa trojkom za 54:45, izgubili smo još jednu loptu, a Beret je u kontri iznudio faul, ali je promašio oba penala.

Bogdanović je bio polovičan sa penala za dvocifrenu prednost, a Olinik je napravio grešku i sviran mu je faul u napadu. Dobrić nije uspeo da pogodi trojku, a Beret je majstorski prošao do kraja i položio. Jović je hrabro krenuo na prodor, ubacio je uz malo sreće, a dobio je i penal koji je promašio – 57:47. Aleksander-Voker je pogodio trojku, a Dobrić se nagradio poenima nakon pravovremenog utrčavanja. Olinik je bio perfektan sa penala, ali je Dobrić nastavio svoju seriju. Šaj je iz okreta pogodio za dva, ali mu je Stefan Jović odgovorio.

Kanada je sa penala smanjila na minus sedam, ali je Dobrić ubacio još jedan flouter za 16. poen, što je njegov najbolji učinak na svetskim prvenstvima. Aleksander-Voker je lepo odgovorio, a Davidovac je ostao sam, ali je promašio. Srbija se uz malo sreće odbranila, a Milutinov je poentirao pod faulom, dok mu ni penal nije bio problem.

Gudurić je pametno izvukao dva penala, jedan je pogodio, a onda je uhvatio ofanzivni skok. Prokockali smo jeftino napad, a Šaj je to brzo kaznio. Gudurić je iz driblinga pogodio za tri i 12 poena prednosti, Šaj je odgovorio dvojkom, ali se Marinković nadovezao trojkom. Pešić je dobio tehničku zbog ulaska na teren, Kanađani su sa penala smanjili na 75:63, ali nisu iskoristili poslednji napad u četvrtini.

Avramović je ukrao loptu i položio u kontri na otvaranju poslednje deonice, a Gudurić je ubacio trojku iz kornera za plus 17. Beret je zaboravljen u kontri za lake poene, ali je Davidovac pratio akciju i popravio promašaj Avramovića.

Kanada je iz dve akcije smanjila na 84:71, ali je Milutinov imao odgovor za novih plus 15. Beret je iz prodora bio uspešan, a Gudurić je promašio trojku. Šaj je bio polovičan sa penala, a Kanađani su zatvorili Bogdanovića u odbrani. Beret je sa penala doveo Kanadu na minus 10.

Bogdanović se prošetao do koša, a Beret nije odgovorio trojkom. Zato je Bogdanović bio precizan za 91:76, ali je Bruks otišao na prodor i poentirao uz faul. Loše je Srbija odigrala napad, ali su Kanađani promašivali za tri. Ukrali su nam Kanađani loptu, ali smo i mi njima, pa je Davidovac uz mnogo sreće poentirao. Još jedna ukradena lopta donela je kontru našem timu, a Bogdanović je položio.

Vezala je Kanada sedam poena u završna dva minuta, ali to nije bilo dovoljno da bi se stigla prednost Srbije.

Treba napomenuti da je tokom utakmice više puta skandirano Boriši Simaniću, kao i Avramoviću, koji je navijače „kupio“ neverovatnom odbranom.

ZAPRATITE NAS NA INSTAGRAMU:


Be the first to comment on "NBA „ORLOVI“ RAZBILI KANADU: Moćna Srbija je u finalu Svetskog prvenstva!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*