NOVAK U FINALU US OPENA: Malo muke na kraju, ali ubedljiva pobeda Đokovića

Najbolji srpski teniser Novak Đoković plasirao se u deseto finale US Opena pobedom nad Benom Šeltonom u tri seta – 6:3, 6:2 i 7:6 (4), posle dva sata i 39 minuta tenisa.

Đoković je, istini za volju, odigrao jedno od lakših polufinala sa nedoraslim rivalom u Njujorku i imaće šansu za četvrti trofej u „velikoj jabuci“.

 


Sirova snaga protiv tehnike, iskustva, kvaliteta i preciznosti, tako je izgledao čitav meč ove dvojice tenisera, gde se u jednom trenutku zapitate kako je Šelton stigao do ove faze turnira.

On se samo u trećem setu potrudio da zagorča život najboljem teniseru svih vremena, pa je u tom delu igre opustio ruku, počeo da pogađa i imao čak i set loptu na 5:4.

Đoković se u drugom delu tog seta ozbiljno mučio, počeo je da greši, energija mu je opala, a Amerikanac je, ni kriv ni dužan, imao šansu da uzme set u kom je zaostajao za brejk. Kada je Đoković uspeo da izjednači na 5:5, Šelton se vratio greškama i „pucao“ sebi u nogu, ali ni Novak nije odustajao od svojih grešaka, kao da je želeo da pokloni set protivniku.

Zato je taj treći deo igre završen tek u taj-brejku kada je Novak otišao na 3:0, pa sačekao promašen zicer Šeltona za 4:1 i onda na mreži volejem otišao na 5:1. Za to vreme na tribinama je buktao „rat“ navijača, sudija ih je upozoravao, dok su Đokovića provocirali i radovali se svakom njegovom promašaju.

Šelton je stoga vezao tri poena, Novak ga je sačekao na mreži za volej i 6:4, nakon čega je Ben lansirao lopticu u mrežu za kraj mučnog trećeg seta.

 


Do tog trećeg seta Šelton ničim, pa ni servisom, nije uspevao da ugrozi Novaka, koji je pravio brejkove u svakom od setova i na smirenost i iskustvo rešavao sve do 2:0, da bi niotkuda sebe uveo u probleme i nervozu u trećem setu. Srećom, ide dalje gde u nedelju čeka pobednika okršaja Danila Medvedeva i Karlosa Alkaraza.

Meč je počeo po očekivanju, moćnim servisima Šeltona, koji je u prva dva gema pokazao kojom će se taktikom služiti.

Kad servira, da pogodi što jače i što preciznije, kada Novak servira da napada iz bilo koje pozicije i da ide napred kad god riternira makar solidno.

Servisi su mu bili moćni i uglavnom precizni u prvim gemovima, pa je Novak uspevao da uzme po dva poena, ali nije mogao do brejk prilika.

Činilo se u tom delu igre da Šelton igra bez neke posebne rezerve dok mu je iz boksa stizala sugestija da gleda šta Novak radi i da ga kopira.

To baš i nije lak zadatak s obzirom na to koliko više iskustva i titula ima Đoković iza sebe, pa je Novak osvajao svoje gemove u razmenama, a Šelton svoje početnim udarcima.

Nije se dugo na njih oslanjao jer je već u šestom gemu popustio. Poslao je lopticu od mreže u aut, onda je imao zicer na mreži posle kratkog riterna Novaka i tu je prokockao šansu da izjednači, pa je Đoković poveo sa 0:30.

Nakon toga se odlučio na drop-šot u ranoj fazi poena, pogodio je mrežu, što mu je već bila sedma, ili osma neiznuđena greška i značila je dve brejk lopte za Đokovića.

Volejem je Ben poslao lopticu u aut već na prvoj i to je prvi brejk srpskog asa, koji se poigravao sa prednošću u završnici seta.

Vodio je 5:2, imao četiri set lopte i propustio ih, a onda je u devetom gemu na svom servisu izbacio lopticu u aut u dva navrata i Šelton je pravo niotkuda došao do šanse za brejk.

Ben je potom „častio“ rivala lopticom u mreži i vezao je još nekoliko grešaka do 6:3 za srpskog asa.

Novak je na startu drugog seta zaigrao nepreciznije, pa je uz tri vinera imao i tri neiznuđene greške u prva četiri gema, a Šelton je lakše dolazio do šansi da zapreti.

Jedino u prvom gemu je Nole imao brejk loptu, posle toga je imao tih nekoliko promašaja dok nije servisom izjednačio na 2:2.

Po sličnom receptu kao i u prvom setu, Šelton je u petom gemu ponovo pao u servisu, nanizao je nekoliko grešaka i jedan viner za 30:40, kada je ispalio duplu grešku za Novakovih 3:2 i brejk.

Već tu se raspala igra Šeltona, pa je Đoković bez problema potvrdio brejk za 4:2, a onda probao da napadne nervoznog protivnika.

Šelton je izašao napred, naivno na 30:30 odigrao ležeran drop-šot koji je Đoković stigao za novu brejk priliku. Imao je šansu da ode na 5:2 i da praktično završi set, ali ga je Ben produžio tek još koji poen i na kraju je položio oružje, pa je Novak odservirao za set.

Đoković je napravio brejk već u prvom gemu trećeg seta, jer je Šelton previše rizikovao iz servisa kad se gem lomio. Novak mu je poslao težak ritern za brejk loptu, a onda je na mreži paralelom završio posao i poveo 1:0.

Samo 90 minuta se igralo u trenutku kada je srpski igrač potvrdio brejk za 2:0 i krstario je ka pobedi i desetom finalu US Openu.

Šelton je nakratko pripretio u četvrtom gemu kada je vezao dva poena za 15:30, a onda i kada je na mreži sačekao kraću lopticu Srbina za 40:40.

Dalje od toga nije mogao, Đoković je vezao dva poena i poveo je sa 3:1. Imao je odmah šansu i za 4:1, samo se Šelton nije predavao i spasao je jednu brejk priliku rivala.

Napao je Šelton servis Novaka kada je krenuo na sve ili ništa u završnici trećeg seta, jer nije imao šta više da čeka. Jedan dobar smeč, pa onda i pad energije Đokovića u osmom gemu značili su brejk šansu za Amerikanca i Ben ju je iskoristio za 4:4.

A onda je usledila prava drama. Šelton je poveo sa 5:4, imao je jednu set loptu na servisu Đokovića, a kada ju je propustio, Novak je napravio brejk i poveo sa 6:5.

Ipak, u tom delu igre je već poprilično pao energetski, promašivao je i bukvalno poklanjao protivniku poene za ribrejk i 6:6. I u taj-brejku je poveo sa 5:1, pa je Šelton vezao tri poena i nije se predavao.

Novak je rizikovao, izašao je na mrežu, uzeo poen, pa sačekao grešku i ide u deseto finale. Na ovom turniru ima samo tri titule iz devet dosadašnjih finala, a termin ovogodišnjeg je u nedelju u 22 sata po srpskom vremenu.

ZAPRATITE NAS NA INSTAGRAMU:


Be the first to comment on "NOVAK U FINALU US OPENA: Malo muke na kraju, ali ubedljiva pobeda Đokovića"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*