AMERIČKI TANDEM DONEO POBEDU PARTIZANU: Derbi ne može bez drame

Košarkaši Partizana pobedili su Crvenu zvezdu rezultatom 88:80 u prvom meču finala ABA lige.

Partizan je uspeo da odbrani domaći teren u prvom susretu i savlada ekipu Crvene zvezde posle velike drame u finalu.

Crno-beli su vodili skoro svih 40 minuta, a ključna razlika napravljena je u prvom poluvremenu, kada je Partizan išao i na plus od 22 poena.

Zvezda je u drugom delu utakmice više puta imala ozbiljne nalete, mogla je sve da zakuva u završnici, ali su momci u crveno-belom promašili nekoliko ključnih šuteva i na kraju nisu uspeli da stignu veliku razliku.

Najefikasniji igrač Partizana bio je Zek Ledej sa 24 poena i pet skokova, dok je Kevin Panter imao 19 poena uz po četiri skoka i asistencije. Ključni igrač za crno-bele u trećoj četvrtini bio je Alen Smailagić, koji je meč završio sa 11 poena i četiri skoka, od čega čak tri ofanzivna.

 


Kod Zvezde se istakao Ognjen Dobrić sa 17 poena i šest skokova, dok je Fakundo Kampaco imao dabl-dabl učinak sa 15 poena i 10 asistencija. Dvocifreni su bili još Filip Petrušev sa 11, kao i Ben Bentil i Nemanja Nedović sa po 10 poena.

Crno-belima nije bilo dovoljno ni 20 poena prednosti, pošto je Zvezda uspela da se vrati u meč i umalo ukrade pobedu u Areni.

Nije na ovakvim mečevima potrebno ispitivanje snaga, od prve sekunde se krenulo žestoko, a Partizan je bio inspirisaniji. Pre svega u šutu sa distance. Kevin Panter je krenuo da rešeta iz svih pozicija. Za manje od pet minuta je ubacio osam poena za početnu prednost crno-belih. Da nije bilo prodora i asistencija Kampaca, Zvezda bi bila na dvocifrenom minusu već posle tri minuta, ovako je bila na 18:9 posle ukradene lopte i lakih poena Jama Madara.

To je bio znak za Ivanovića da prekine seriju domaćina, a to je na kratko uspeo Mitrović pre nego što je novi trojku ubacio Panter. Crno-beli su ubacili čak pet trojki iz šest pokušaja u prvom kvartalu što je u jednom momentu i donelo dvocifrenu prednost pre nego što je Nemanja Nedović pogodio ludu trojku sa devet metara.

Međutim, jasno je bilo da Zvezda nije pronalazila ritam i dobra rešenja u napadu, postizala je poene isključivo zbog propusta Partizana, a kako je vreme odmicalo tako ih je bilo sve manje. Nova trojka Pantera je ponovo pokrenula seriju koju je Ledej produžio sjajnim zakucavanjem za 34:21 na semaforu.

Najveći problem u ovom periodu za Partizan bio je treći faul Pantera. Kapiten crno-belih je sa 14 poena morao da se preseli na klupu, ali kada se očekivalo da Zvezda možda napravi seriju i iskoristi odsustvo glavnog košgetera crno-belih, desilo se potpuno suprotno. Eksplodirao je Zek Ledej. Pogađao je sa distance, iz reketa, hvatao skokove i doneo čak 20 poena prednosti klubu iz Humske na poluvremenu (56:36).

 


Početak drugog poluvremena prvi put donosi bolju igru Zvezde. Najzad su izabranici Duška Ivanovića pohvatali konce u igri, sprečili lake poene Partizana i kako je vreme odmicalo tako je Kampaco krenuo da topi prednost kluba iz Humske.

Sa 20 je spala na 15 posle trojke Argentinca, a onda i na 13 posle poena Mitrovića. Bio je to znak za Željka Obradovića da u igru vrati Kevina Pantera. Odmah se to osetilo na parketu. Svi u Zvezdi su se okrenuli ka kapitenu Partizan Mozzart Beta što je izvanredno iskoristio Smailagić. Sa tri brutalna zakucavanja je vratio vazduh u pluća crno-belih, ipak i to je bilo kratkog daha jer niko kod domaćina nije uspeo da zaustavi Kampaca koji je održavao crveno-bele u igri.

Žestoka borba se samo nastavila na startu četvrte deonice kada je posle dva minuta Željko Obradović reagovao minutom odmora. Nemanja Nedović se posle duže pauze na klupi vratio na parket i odmah ubacio trojku za 75:64.

Uvukla se tada nervoza, a na pet minuta do kraja nagoveštavala se drama s obzirom da je Zvezda prišla na 79:71. Nije pomogao ni tajm-aut Obradovića, posle novog promašaja Anđušića, crveno-beli prilaze na samo minus pet. Jasno je tada bilo kod koga ide lopta u Partizanu. Zvezda je spremila odbranu na Pantera, ali je kapiten crno-belih uspeo da izvuče faul i pogodi dva slobodna bacanja. Zvezda posle toga više nije mogla da preokrene.

Naredni meč se igra u četvrtak u 20 časova, na istom mestu, a Partizan ima prednost od 1-0 u finalnoj seriji.


BONUS VIDEO:

Be the first to comment on "AMERIČKI TANDEM DONEO POBEDU PARTIZANU: Derbi ne može bez drame"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*