DRAMA DO USIJANJA: Naneli ČUDESNOM trojkom doneo pobedu Partizanu u Splitu!

FOTO: KK Partizan

Košarkaši Partizana pobedili su Split sa 96:95 trojkom Džejmsa Nanelija na 1,5 sekundi do kraja meča.

Gledali smo jedan od najboljih mečeva ove sezone u ABA ligi, bez dileme.

Košarkaši Partizana pobedili su Split u meču 20. kola ABA lige na gostujućem parketu u Hrvatskoj. Crno-beli su upisali svoju 18. pobedu ove sezone iz 20 mečeva i sprečili senzaciju kojoj Split, mora se priznati, nije bio nimalo daleko.

Domaći tim na Gripama ne bi nezasluženo slavio protiv jednog od timova trenutno iz Top 8 u Evroligi. Posebno kada se uzme u obzir kako je Partizan šutirao slobodna bacanja.

Partizan je propustio nekoliko šansi da zatvori meč, prvo posle trojke Zeka Ledeja za +4, a onda i posle strašne role Dantea Egzuma koji je pogađao za 90:84 kada je sve delovalo gotovo.

Ipak, igrači Splita su verovali da mogu da se vrate u poslednja dva minuta i to su uradili koševima Šenona Šortera koji je prvo pogodio tri slobodna bacanja, a onda dao trojku za 90:90.

Prvo poluvreme nije baš prošlo po volji Željka Obradovića na Gripama. Partizan je imao dobar šut, ali je delovao suviše ležerno u okršaju sa Splitom.

Puna dvorana i maksimalno naelektrisani igrači ekipe Srđana Subotića sačekali su crno-bele koji nisu imali pravu energiju.

Džejms Naneli i Matijas Lesor su bili dve krajnosti u srpskom timu, jer je prvi blistao od početka, a drugi je gotovo sve radio pogrešno.

Naneli je pogađao trojke i dvojke kao na traci, a Lesor gubio lopte i promašivao isto tako. Za to vreme Split je na bolju energiju pokupio mnogo svojih promašaja iz igre i pretvarao ih naknadno u poene.

Partizan je dobar šut najavio već u prva dva napada jer je za 57 sekundi dao dve trojke preko Nanelija i Trifunovića.

Dok su se crno-beli okrenuli, Split je već preko Dominika Mavre nanizao pet poena, a Naneli je do sredine prvog dela igre već imao 12 na svom kontu.

Partizan je brzo otišao na 19:11, a još brže ostao bez te prednosti zahvaljujući svojim greškama i činjenici da Split u poslednja tri meča ne zna za poraz i što je disciplinovaniji.

Šenon Šorter je trojkom primakao svoj tim na 20:21, Tristan Vukčević je u finišu prve četvrtine imao solidnu rolu u Partizanu, a Beograđani su na kraju te deonice imali 27:24.

U drugoj se očekivalo da zaigraju bolje, ali su igrači Splita pravili pakao od života Lesoru koji u jednoj akciji dopusti da mu ispred nosa uzmu loptu, u drugoj je ne izbaci na vreme do isteka napada, u trećoj promaši čistu situaciju.

Igrači Splita su za to vreme bili uglavnom konstantni. Jesu promašivali i pogađali u serijama, ali su stalno igrali sa istom dinamikom.

Zato su i nagrađeni najpre polaganjem Salivena za 29:29, a onda i njegovim košem za vođstvo domaćina 33:32 posle tri i po minuta drugog perioda.

Partizan je uspevao da, kad god Split tako zapreti, odgovori brzom mini-serijom, ali nije nikako do poluvremena ulazio u kontinuitet i dobar spoj odbrane i napada da bi se odlepio, pa je posle 20 minuta rezultat bio 48:47 za crno-bele.

Treća četvrtina počela je gotovo preslikano kao i prva za Partizan jer su trojke dali Egzum i Vukčević uz faul.

Umesto da crno-beli iskoriste seriju 7:0 da se odlepe, popustili su u odbrani i Split je koševima Salivena i Nelsona održavao priključak.

Upravo njih dvojica su uz Mavru i Kalajžića bili gotovo nerešiva enigma za odbranu Beograđana, koji su se uglavnom oslanjali na učinak u napadu, gde je Dante Egzum znao da pronađe rešenja.

Znali su po potrebi i Panter i Papapetru, pošto je baš Grk trojkom odvojio Partizan na 67:62 u momentima kada je Mavra svojim prodorima pravio ozbiljne probleme srpskom timu.


Dva loša dodavanja Kalajžića i Mavre i dve izgubljene lopte u kratkom periodu kao da nisu bile dovoljno upozorenje za igrače Partizana koji nisu kaznili propuste.

Umesto toga, Avramović ode na liniju za slobodna bacanja i promaši dvaput, Nelson i Mavra pogode po dvaput i na minut i po do isteka 30. minuta Split se opet nađe u situaciji da kaska samo poen – 67:66.

A posle trojke i strašno teške dvojke Šortera, Split je nakratko poveo, pa je Avramović flouterom samo ugasio požar u timu Partizana, a u četvrtu četvrtinu se ušlo sa 71:71.

Upravo je Avramović novom dvojkom preuzeo odgovornost u svom timu, a Split je nastavio da igra pametno i iznuđuje faulove za bacanja.

Šorter i Nelson su nastavili da pogađaju, pa je Split posle tri minuta četvrte deonice imao prednost 76:73.

Partizanu je u tim trenucima hronično falila smislena odbrana, posebno nakon što je vezao četiri poena, a onda izgubio loptu za kontru i lak koš hrvatskog tima.

Gotovo nerazumljivo zvuči da je posle toga Zeku Ledeju lakše bilo da pogodi trojku nego slobodno bacanje, ali tako se desilo i Partizan je na četiri minuta pre kraja konačno uspeo da bar malo omogući prostor za disanje svom timu za 84:80.

Opet je Partizan izgbio loptu posle koje je Split poenitrao u kontri, bitno je da je na drugoj strani za tri pogodio Dante Egzum, da bi onda Nelson pogodio uz faul, ali srećom po Partizan nije pogodio dodatno slobodno bacanje.

Dante Egzum ponovo beleži poene, jer je kao brzi voz prošao pored rivala i položio uz faul, 84:90.

Kevin Panter je napravio faul nad Šorterom, što je njegova četvrta lična greška. Šorter je pogodio sva tri bacanja.

Egzum je bio pomalo i sebičan i brzoplet i lagano je izgubio loptu u napadu.

Da stvar bude još gora po Partizan, trojku je na minut do kraja pogodio Šorter i sada je nerešeno 90:90.

Faul je sviran nad Smailagićem uz veliko negodovanje publike u hali. Ponovo je bio polovično precizan Smailagić, ali je loptu u napadu uhvatio Zek Ledej, posle kojih je stao na liniju penala, i posle dužeg vremena je uspeo da pogodio oba puta – 90:93.

Mavra je opet udahnuo život Splitu, jer je prošao i iznudio faul Lesora, što je bio njegov četvrti faul na meču – 93:93.

A na 6,5 sekundi do kraja ponovo je iz pik en rola pogodio Dominik Mavra za dva – 95:93.

Naneli je trojkom doneo prednost i na kraju i pobedu Partizanu od 95:96.

Ovo je bila 18 pobeda Partizana i crno-beli imaju samo dva poraza, na drugoj strani Split je upisao 12 poraz, a uz to imaju osam pobeda.

U ekipi Partizana najefikasniiji je bio junak meča Džejms Naneli koji je upisao 18 poena, Egzum je imao 15, dok je Alen Smailagić dodao 13. Kod Splita je Šenon Šorter bio najefikasniji sa 25 poena, Mavra je imao dabl dabl učinak sa 22 poena i 13 skokova.

BONUS VIDEO:

 


Be the first to comment on "DRAMA DO USIJANJA: Naneli ČUDESNOM trojkom doneo pobedu Partizanu u Splitu!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*