DOMAĆIN PAO POSLE VELIKE BORBE: Nemilosrdni Bogdanović vodio Srbiju do pobede nad Turcima!

Košarkaška reprezentacija Srbije pobedila je večeras u Istanbulu selekciju Turske sa 80:74 (21:13, 15:18, 17:14, 27:29) u utakmici trećeg kola Grupe D Evropskog prvenstva.

Ovo je veoma važan trijumf za Orlove posle poraza od Rusije u drugom kolu.

Srbija je ovom pobedom došla na drugo mesto na tabeli.

Naš tim je bio u prednosti u većem delu utakmice, imali smo u nekoliko navrata i dvocifrenu prednost, ali bi se Turci uvek veoma brzo vraćali.

Igrali smo veoma dobro u prvoj četvrtini, lako smo stekli osetniju prednost. Imali smo maksimalnih +11, a na kraju perioda rezultat je bio 21:13.

Ništa se nije menjalo na startu druge četvrtine, nastavili su naši momci sa sjajnom timskom igrom i ubrzo smo poveli sa 27:13. Ipak, u tom trenutku Srbija potpuno staje i kreće da pravi neverovatne geške, dok Turci nošeni domaćom publikom pogađaju sa svih strana i veoma lako prave seriju od 12:0 i smanjuju na 27:25. Uspeli smo da se konsolidujemo u tim trenucima i da odbijemo veći nalet rivala. Birčević je vezao četiri poena, a usledila je i Bogdanova trojka, pa smo poveli sa 34:27. Do kraja poluvremena održavali smo prednost, pa se na odmor otišlo rezultatom 36:31 za naš tim.

Srbija je odigrala veoma dobru treću četvrtinu, konstantno smo imali prednost, a Turci nikako nisu mogli da naprave veći priključak. Dobru rolu imali su Jović i Mačvan, a važne poene ubacio je i Vladimir Štimac. Pred poslednjih 10 minuta rezultat je bio 53:45 za Srbiju.

Na početku četvrte četvrtine stigli smo do +9, 57:48. Ipak, u tom trenutku Turci ubacuju u veću brzinu i počinju da pogađaju trojke. Mahmutoglu je pogodio dve u nizu, od čega jednu od table, a na to se nadovezao Čedi Osman sa još jednom, pa su Turci poveli prvi put posle prve četvrtine, 59:57.

Posle koševa Kuzmića i Osmana, Turska je vodila sa 61:60. Tada se budi Bogdan Bogdanović, koji je sa dve trojke u nizu utišao halu. Bogdanović je nastavio sa koševima, pa smo poveli sa 70:65. Turci se nisu predavali i stalno su nam disali za vratom. Jović pogađa veoma važnu trojku za +6, ali Turska preko neverovatnog Mahmutoglua vraća istom merom. Ipak, Lučić pogađa novu trojku, pa ponovo stižemo do +6. Turci su se u nastavku mučili sa linije slobodnih bacanja, što je na kraju u presudilo. Srbija je na 25 sekudni pre kraja imala veliku prednost od 80:72, a do kraja meča Turci su uspeli samo da smanje poraz preko Semiha Erdena.

Bogdanović je bio najefikasniji sa 17 poena, a možda najbolji igrač je bio Jović koji je imao 15 poena i 9 asistencija, Mačvan i Lučić dodali su po osam poena.

Kod Turaka je ubedljivo najbolji bio Melih Mahmutoglu koji je kao u transu pogađao trojke i meč završio sa 19 poena, pratili su ga Osman sa 15 i Erden sa 13.

U sledećem kolu Srbija igra protiv Velike Britanije sutra od 16 časova, dok će Turci na noge Belgijancima