GRČKA TRAGEDIJA: Srbija poražena u Atini, i dalje STREPIMO za plasman na SP!

FOTO: FIBA

Košarkaši Srbije poraženi su na gostovanju u Grčkoj rezultatom 97:92 u pretposlednjem meču kvalifikacija za Mundobasket.

Srbija je imala dvocifrenu prednost veoma dugo, ali je svakako upisala poraz u Atini.

Grci su ispustili vođstvo u prvoj četvrtini, da bi Srbija sve vreme imala prednost, a potom su najveće vođstvo domaći imali u finišu produžetka, kada je bilo +4.

 


Ipak, posle velike drame i produžetka je selekcija Srbije upisala poraz, a bitan momenat je bio i dosuđena nesportska greška Ognjenu Jaramazu za, kako se činilo, običan faul na 6,7 sekundi pre kraja susreta.

Od samog starta meča reprezentacija Srbije je imala kontrolu dešavanja na terenu. Pre svega je dobro zaigrala u odbrani, domaći su teško dolazili do poena, pa je posle prvih deset minuta igre rezultat bio 15:8 za Srbiju.

Najviše su do izražaja dolazili naši centri, prvo Milutinov, pa Dušan Ristić koji je u drugoj četvrtini uspeo da prekine seriju Grčke od 7:0, kada je domaći tim prišao na 21:20.

Ubrzo su “orlovi“ vratili osam poena prednosti, Grčka je kasnije imala još jednu mini-seriju, a na kraju prvog poluvremena Simanić je doneo najveću prednost Srbiji od početka meča – 39:30.

Početak treće deonice obeležio je Marko Jagodić-Kuridža sa nekoliko svojih poena, a naš tim je stigao do dvocifrene rezultatske prednosti. Takođe je i Milutinov nastavio svoju dominaciju pod košem i Srbija je do kraja trećeg kvartala održavala distancu od desetak poena prednosti.

Ali, na ulasku u poslednjih deset minuta Srbija je ostala bez povređenog Stefana Jovića, prvi put je u igru ušao Aleksa Uskoković i od tada se razvoj događaja na terenu neočekivano promenio.

Grci su u tim trenucima prišli na 62:57, na šta je uzvratio Jeremić svojom trećom trojkom u ovom meču. Ali, bez Jovića u igri, “orlovi“ su sve teže organizovali napade, a Grci su preko raspoloženog Rogavopulosa prišli na samo dva poena zaostatka – 65:63.

Dušan Ristić je uspeo da nakratko prekine ovaj nalet domaćih, ali na tačno pet minuta do kraja Hugas je sa linije penala smanjio na 68:67.

Posle još jednog neiskorišćenog napada Srbije, Hugas je ponovo fauliran i sa još dva penala je doneo vođstvo Grčkoj.

Ni tu se domaći nisu zaustavili, Moraitis pogađa za 71:68 i selektor Pešić je morao da zatraži tajm-aut.

Ognjen Jaramaz je konačno uspeo da pogodi trojku, Srbija je izjednačila, ali je meč ušao u dramatičnu završnicu. Na dva i po minuta do kraja Jaramaz sjajno asistira Milutinovu koji vraća minimalnu prednost Srbiji – 75:73.

Posle tajm-auta domaćih, Rogavopulos poentira za novo izjednačenje, ali onda Davidovac uzvraća svojom prvom trojkom. Na drugoj strani se raspucao i Moraitis, Grčka je izjednačila na 78:78.

Srbija ne koristi naredni napad, ali i Grci greše, posle čega Milutinov vraća prednost Srbiji, ali na 20 sekundi do kraja Moraitis donosi izjednačenje Grčkoj.

Imala je Srbija poslednji napad, ali Jaramaz ga nije iskoristio, promašio je šut za tri poena, pa je ostalo 80:80 na kraju regularnog toka meča i odluka je morala da padne u produžetku.

Nesigurnost u napadu na obe strane obeležila je prva dva minuta produžetka, a onda Nikos Rogavopulos pogađa trojku i donosi prednost Grčkoj. Davidovac je izjednačio sa linije penala na dva minuta do kraja, ali Rogavopulos se raspucao, pogodio je još jednu trojku.

Milutinov je vratio nadu Srbiji, ali opet Rogavopulos, opet trojka i Grčka je na minut pre kraja povela sa 89:85.

Jaramaz je smanjio na 89:87, ali opet nismo uspeli da se odbranimo i postalo je jasno da će Grčka dobiti ovaj meč. Doduše, Davidovac je trojkom na sedam sekundi do kraja smanjio na 93:92, ali onda sudije stupaju na scenu i dosuđuju nesportski faul u korist Grčke, što je na kraju i presudilo.

Nikola Milutinov je sa 24 poena i 9 skokova bio najefikasniji u reprezentaciji Srbije, Dejan Davidovac je upisao 11, Dušan Ristić 10 poena, a kod domaćih su se posebno istakli Moraitis sa 23 i Rogavopulos sa 28 poena.

BONUS VIDEO:

 


Be the first to comment on "GRČKA TRAGEDIJA: Srbija poražena u Atini, i dalje STREPIMO za plasman na SP!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*