VELIKA BORBA ZA LICENCU: Ko je bliži ostanku u Evroligi, Partizan ili Zvezda?

FOTO: Euroleague

Trenutno je pet klubova u igri za licencu Evrolige. To su Partizan, Crvena zvezda, Virtus Bolonja, Alba i Valensija, a Monako je najbliži da osigura učešće u elitnom takmičenju i naredne sezone.

Kao osvajaču Evrokupa, timu iz Kneževine je dovoljno da obezbedi četvrtfinale, što je već sada izvesno jer se nalaze na 5. poziciji na tebeli.

 


Mesecima se spekuliše o višegodišnjim licencama, a „večiti“ beogradski rivali su među favoritima.

Crvena zvezda i Partizan su dva najgledanija tima u takmičenju, sa prosecima od 19.932 kada je Partizan domaćin i 18.716 gledalaca kada je Zvezda u Areni.

Ono što je značajno u trci za licencu je to što su finansije klubova stabilnije nego inače.

Mnoge naravno zanima šta bi se desilo ako bi Crvena zvezda osvojila ABA ligu i da li bi Evroliga ‘smela’ da izostavi tim u kojem je najtrofejniji evropski stručnjak svih vremena? Osim toga, Partizan nije samo najgledaniji tim Evrope, već po mnogim algoritmima na društvenim mrežama je neprikosnoven u elitnom društvu, prenosi „Mozzartsport„.

BasketNews je kao Partizanove argumente za ostanak u Evroligi izdvojio 16.124 prodatih sezonskih karata, što garantuje prihod od gotovo 6.000.000 evra, najveću gledanost, budžet koji je u rangu Top 10 timova Evrolige sa oko, kako stoji, 20.000.000 evra. Takođe, daleko je manje incidenata na utakmicama crno-belih, a osim toga Partizan je svetski prepoznat brend zbog kojeg dolaze mnogi gledaoci iz inostranstva.

Isti sajt kao Zvezdine argumente navodi planove za novu Arenu od 15.000 mesta, dalje unapređenje samostalnosti kluba u finansiranju, 11.666 prodatih sezonskih karata što je generisalo oko 5.600.000 evra prihoda, kao i drugu najveću prosečnu gledanost u takmičenju. Takođe, utakmice Crvene zvezde su takođe prepoznate globalno.

Što se tiče ostala tri kluba, tu su Virtus Bolonja, Alba i Valensija. Prvi se vratio u Evroligu sa visokim ambicijama i vlasnikom spremnim da uloži ozbiljan novac u gradu košarke. Klub namerava da se preseli u novu dvoranu do leta 2026. godine, mada su cene karata navodno među najvišim, ako ne i najviše u Evropi, sa oko 65 evra.

 


Alba je dugo figurirala kao ozbiljan kandidat da dobije višegodišnji ugovor, ali su česte promene u samom vrhu Evrolige to dovele u pitanje. To što se nalazi na začelju tabele ne pomaže Nemcima, mada Alba kao klub funkcioniše jako stabilno i čak je njen model uzor drugima.

Valensija ne bi sada bila u Evroligi da je Gran Kanarija odlučila da posle osvajanja Evrokupa bude u eliti.

Valensija ulaže mnogo u razvoj mlađih kategorija i ima najveću bazu za rad sa decom u Evropi, kao i dugu istoriju u Evrokupu. Budžet je dosad uvek bio stabilan i finansiranje teče nezavisno od novca koji daje većinski vlasnik.

1 Comment on "VELIKA BORBA ZA LICENCU: Ko je bliži ostanku u Evroligi, Partizan ili Zvezda?"

  1. Partizan dobija A licencu

Leave a comment

Your email address will not be published.


*