VELIKA BORBA I OGROMNA POBEDA: Odbojkašice Srbije u novom finalu Evropskog prvenstva!

FOTO: CEV

Odbojkašice Srbije plasirale su se u finale Evropskog prvenstva.

Naše lavice su posle velike borbe i preokreta u polufinalu savladale Holandiju rezultatom 3:1 (25:21, 15:25, 25:22, 25:21).

 


U borbi za zlatnu medalju Srpkinje će se sastati sa Turskom, koju predvodi bivši srpski selektor Danijele Santareli.

Srbija je u prvim poenima demonstrirala dobar blok, ali nije bilo dovoljno konkretno da bi se potpuno zaustavljao napad Holandije.

To je urađeno u prvom poenu i prvom napadu Seleste Plak, već nakon toga su usledile dve greške iz servisa Srpkinja, uz jedan dobar smeč Tijane Bošković za ranih 5:4 u korist Holandije.

Holanđanke su dobrim servisom u tom delu igre anulirale dobar blok našeg tima, pa je rezultat bio ujednačen.

Tijana je već u sledećem napadu izblokirana, ali se odmah iskupila najpre smečom, odmah zatim i strašnim blokom, posle kog je Bojana Drča odservirala as za 9:7 u korist Srbije.

Naš tim je do prve osetnije prednosti od tri poena došao posle izvrsne minijature Boškovićeve.

Ona je prvo pogodila smeč, onda je izblokirala rivalke, dok je Bojana Drča servisom pogodila as. Bjanka Buša je nakon toga fantastično uhvatila smeč Seleste Plak, Bošković je u maniru svetskog korektora to kaznila i naš tim se odlepio na 12:9.

Od tog trenutka prednost je postepeno samo rasla do pred kraj seta, jer servis greške više nisu bole oči kao u uvodnim poenima.

Buša je sredinom prvog dela igre uhvatila praktično nemoguću loptu jednom rukom, posle koje je Bojana Drča skuvala za 14:11, da bi Sara Lozo i Buša svojim potezima povećale plus na 20:15.

Holanđanke su se tada malo pribrale i vezale nekoliko poena, Đovani Gvideti je tražio tajm-aut kojim je prekinuo seriju rivala, ali je set bio neizvestan posle smeča Nike Dalderop za 22:20 u korist našeg tima.

Lozo je bila iks faktor u ovom setu jer je njenom dijagonalom došla na dva poena do seta, a onda se pojavila Jovana Stevanović koja je prvo probušila dvojni blok kratkom dijagonalom, pa iz servisa paralisala rivalke za 1:0 u setovima i 25:21 u prvom.

Početak drugog seta bio je sušta suprotnost. Već na početku je Tijana pogodila mrežu, pa je izblokirana, servis Holandije je bio razoran, a odbrana granitna, pa je Gvideti morao da traži tajm-aut pri rezultatu 8:2 za protivnički tim.

Prednost je rasla do 13:4 kada je Indi Bajens uz Saru Van Alen igrala maestralno, pa su njih dve potpuno poremetile i servis i napad Gvidetijevih odbojkašica.

Holanđanke su do kraja seta uspele da održe nivo igre, mada su Maja Aleksić i Tijana Bošković uspele da ublaže minus našeg tima do šest i sedam poena.

 


To nije bilo dovoljno da se bilo šta ispravi jer je čak devet grešaka napravljeno, a igračice u plavim dresovima nisu ličile na sebe i praktično su poklonile set rivalkama koje su se ekspresno vratile sa 25:15.

Treći set je počeo sa dva uzastopna poena Srbije, ispraćena sa četiri vezana poena Holandije. Problem koji je bio evidentan je izostanak koncentracije kod Tijane Bošković u tim trenucima.

Grešila je, blokirana je i malo šta joj je polazilo od ruke, ako se izuzme jedan blok do 6:3 za Holanđanke.

Napad se tada premestio sa strane gde je dejstvovala Tijana na stranu odakle je tukla Sara Lozo i to je bilo dovoljno da Srpkinje smanje zaostatak na poen do 11:10.

Nika Dalderop je ubrzo stala na servis i Holandija je otišla na 16:12. Tu treba izdvojiti jedan sjajan potez Maje Ognjenović koja je kuvanjem za 15:17 najpre pokrenula seriju svog tima, a onda blokom za 20:18 vratila smirenost.

Stevanović je imala možda i najveću zaslugu za tako veliku seriju jer je bila odlična na servisu, što je kao hleb nasušni falilo Srbiji.

Serija 7:1 bila je ogroman zamajac i videla se potpuno drugačija energija našeg tima, dok su Holanđanke pale pa su Srpkinje završile posao sa 25:22.

Četvrti set je počeo sa tri greške Srbije pa je posle 3:3 Holandija uspela da se odlepi na 8:4. Maja Ognjenović nije dobijala dobre lopte od prijema i posledica su bile i loše lopte za napade.

Srbija je uspela da veže tri poena kuvanjem Maje Ognjenović praktično ni iz čega, ali su i devojke u narandžastoj opremi uvek imale odgovor.

Jedna greška Srpkinja, pa još dva poena posle neugodnih servisa i Holandija je ekspresno otišla na 14:11 i imala je šansu da preko Seleste Plak stekne četiri poena viška.

Tada se u bloku pojavila Bjanka Buša i održala je svoj tim u igri. Nije vredelo, jer je Bošković, uprkos velikom broju poena, bila van svog elementa i pogrešila je, a protivnik je poveo 16:12.

Buša je stala na servis i nadoknadila zaostatak, a onda je lidersku crtu pokazala Maja koja je blokom smirila naš tim koji je umesto egala imao 20:18.

VIdelo se da je taj poen strašno uticao na Holanđanke, koje su ispale iz ritma, izgubile nekoliko poena do kraja i onda morale da se pomire sa porazom od boljeg tima.

Holandija će u borbi za bronzu igrati protiv selekcije Italije koja je u petak izgubila od Turske u pet setova.

ZAPRATITE NAS NA INSTAGRAMU:


Be the first to comment on "VELIKA BORBA I OGROMNA POBEDA: Odbojkašice Srbije u novom finalu Evropskog prvenstva!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*