GROBARI OBORILI REKORD ABA LIGE: Partizan deklasirao Megu

FOTO: KK Partizan/Dragana Stjepanović

Pred prepunom Štark arenom i emotivnom atmosferom, na oproštaju jednog od najboljih srpskih trenera današnjice Dejanu Milojeviću, Partizan je ubedljivo slavio protiv Mege rezultatom 112:80.

Uvertira za nikad tužniju utakmicu, bilo je odavanje pošte Dejanu Milojeviću, preminuloj legendi srpske košarke po kojoj od ponedeljka dvorana Mege nosi ime.

 


Sudbina je htela da se manje od nedelju dana posle Milojevićeve smrti u Areni sastanu dva tima kojima je ponajviše značio – Partizan u kom je biljirao kao igrač i Mega u kojoj se afirmisao kao trener.

Zbog toga se uz teren pre početka meča našla zlatna stolica sa Milojevićevim dresom i belom ružom, a pored terena i brojna slavna imena poput Duška Vujoševića, Saše Pavlovića, Ratka Varde, Miroslava Berića, Novice Veličkovića, Miše Lakića, Vuleta Avdalovića, Zlatka Bolića…

„Grobari“ su zbog Milojevića oborili rekord ABA lige jer ih je na tribinama bilo 23.021, a dvorana Arene nikad nije čula duži aplauz od petominutnog, šestominutnog u Milojevu čast, dok su se na tribinama zapalile baklje i osvetlile njegov lik na zastavi i transparentu s njegovim imenom.

Igrači dva tima su se na terenu pojavili u posebnim majicama i momci iz ekipe Željka Obradovića su na njima imali ispisano: „I najveći borci nekada odlaze“.

Težak trenutak u kom se utakmica odigrava stavljen je po strani nakon što je završen specijalan video snimak koji je oslikao deo onoga što je Dejan predstavljao i kad je sudija prvi put podbacio loptu.

Prvo poluvreme je Partizan odigrao kao da se tokom prve četvrtine samo zagrevao, a onda u drugom „zgazio“ Megu.

Tokom prve četvrtine, kada odbrana nije bila tako snažna i čvrsta, Mega je nalazila rešenja i uspevala da povede koševima Uroša Plavšića i Lovra Gnjidića.

Od starta je u Partizanu bio raspoložen tandem Pi Džej Doužer i Balša Koprivica, ali se brzo priključio i Džejms Naneli.

 


Dok to nije uradio, Mega je održavala egal i do kraja prve četvrtine imala čak i poen viška 26:25. Druga četvrtina je bila druga priča.

Naneli je na startu druge četvrtine odmah ispalio i drugu trojku iz bloka, a do isteka četvrtog minuta druge deonice još tri.

Partizan je već tada vodio sa 41:31 i više se nije osvrtao. Kako je Naneli pogađao i ostali zatezali odbranu, tako je rasla i prednost crno-belih koji su zakucavanjem Smailagića na kraju samo pečatirali prvih 20 minuta sa 59:39.

Drugo poluvreme otvoreno je faulom Kevina Pantera na šutu i kucanjem Plavšića u kontri zbog kog je Obradović posle jedva četrdesetak sekundi tražio tajm-aut.

Ubrzo posle tajm-auta je Trifunović dao trojku iz kontre, a Mega je trčanjem „u leđa“ odbrane Partizana uspevala da održi korak koliko-toliko.

Malo sa linije bacanja, malo iz brzih napada „u leđa“ crno-belih, igrači Mege su bar do polovine treće četvrtine bili na 65:51 posle trojke Plavšića.

Od tog trenutka je Smailagić poentirao za dva, Panter je pronašao zaboravljenog Kaminskog na trojci i Frenk „Tenk“ je bio precizan.

Bio je to i Jelavić u delu meča u kom su Megu krenule trojke, a Kaminski je bio raspucan u Partizanu, pa su crno-beli ponajviše zahvaljujući njemu održali veliku prednost koju su u poslednja dva minuta trećeg perioda i uvećali trojkama Trifunovića, Nanelija i Avramovića – 85:62.

Mega je poslednju četvrtinu otvorila serijom od sedam poena, a Partizanu su bila potrebna skoro tri minuta da bi pogodio prvi koš preko Kaminskog.

Naneli je nanizao nekoliko promašaja s trojke, Jelavić i Plavšić su na drugoj strani tražili jednostavnija rešanja i Mega se primakla do 85:69.

Kaminski i Doužer su nakon toga pokrenuli svoju seriju poena, da bi trojkom Kaminskog Partizan otišao na 93:70 sredinom poslednjeg perioda.

Već tada je uveliko bilo jasno ko je pobednik meča i tempo igre je opao, a jedino nije opadala atmosfera na tribinama. Naprotiv, navijači su postajali sve glasniji dok su pevali himnu Partizana, pa naizmenično skandirali Milojevićevo ime.

Partizan je do kraja meča bez ikakvih problema prebacio i stotku, koševima Avramovića i Ponitke.

Na kraju su crno-beli ubedljivo slavili, a najbolji pojedinac meča bio je Naneli sa 24 poena i šest skokova, šutirajući 8/15 za tri poena. Pratili su ga Kaminski sa 14 poena i Trifunović sa 10 poena.

U timu Mege najbolji je bio Uroš Plavšić sa 26 poena i indeksom 20, a dobro su odigrali Jelavić i Ilijasoglu sa 16, odnosno Đurišić sa 13 poena.

Partizan naredni meč igra u Evroligi protiv ekipe Žalgirisa, a u regionu će igrati protiv Zvezde kao gostujući tim, dok će Mega u ABA ligi dočekati tim Budućnosti.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama.

ZAPRATITE NAS NA INSTAGRAMU:

*