SIMONOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA „SPORTEXTRA“: Amerikanci uvek šalju najjači tim na OI, ali odgovoriće i naša reprezentacija; Razumem i Jokića

Marko Simonović je nedavno postao trener Radničkog iz Kragujevca.

Tim povodom kontaktirali smo bivšeg košarkaša Crvene zvezde i reprezentativca Srbije, a on je u razgovoru za naš portal govorio na brojne teme.

 

O ekipi Radničkog i ulozi trenera

O planovima na klupi Kragujevčana rekao je sledeće:

– Planovi su da treniramo, radimo. I da iz dana u dan izgledamo sve bolje, nadam se da ćemo u tome i uspeti. Teško je prgnozirati bilo kakve rezultate u ovom trenutku. Ja sam ovde kao nov trener, tek par dana radim sa ovim momcima, ali ono što je najbitnije, za sada sve protiče u najboljem mogućem redu – započeo je razgovor za portal „SportExtra“ proslavljeni košarkaš.

Zdravstveni bilten ekipe Radničkog?

– Manje više, sve je okej sada, trenutno imamo samo nekih sitnih povreda (bolesti), ali sve je to prirodno. Milić nam ne trenira upravo zbog bolesti, novo pojačanje, Lamont je propustio današnji trening zbog neke sitne povrede, ali uglavnom je sve okej, rekao je Simonović u razgovoru za naš portal.

Simonović je u Radnički došao neposredno nakon što je trener Mijović napustio klub, ali Simonović ističe da je najbitnije da se ekipa uigra.

– Ono što je meni najbitnije, jeste da izgledamo dobro i da svaki dan sve bolje igramo, a za šta će to biti dovoljno, zaista ne znam, rekao je novopečeni trener Radničkog iz Kragujevca.

Ono što je zanimljivo, jeste da je Simonoviću ovo prvi trenerski angažman kao glavni trener, budući da je u Crvenoj zvezdi bio pomoćnik glavnom treneru, u sezoni 2022/23, a kako se Marko sada snalazi u novoj ulozi?

– Mislim da je to sve prirodan proces, zaista uživam u ovom poslu, lepo mi je i imam velike ambicije.

Dok je tim iz Kragujevca bio konstantan član ABA lige, Crvena zvezda je bila redovan gost u „Hali Jezero“, a Simonović se i sada rado seća renutaka ulaska u halu, a Marko je tada bio impresioniran kragujevačkom publikom.

– Odmah kada sam ušao u halu, setio sam se odmah terena, nikada nije bilo lako igrati ovde, oduvek su imali sjajnu podršku sa tribina, a nadam se da ćemo je i mi imati, jer to je pravi vetar u leđa – poručuje Simonović.

Marko nije imao prostora da uređuje igrački kadar ekipe, budući da je sve to uradio sada već bivši trener ekipe, Stevan Mijović, ali kako Simonović poručuje, vremenom će sve doći na svoje.

 

– Nisam stigao još da upoznam najbolje sve ove momke, ali se trudim da iz dana u dan saznam sve više o njima. Sigurno je da svako od njih ima neki svoj kvalitet, a da li će njima odgovarati moj sistem igre i obrnuto, to ćemo morati da vidimo. Odradili smo samo tri treninga do sada, ali meni sve ovo izgleda veoma solidno, mada treba mnogo da se radi, a vreme je ključ svega toga.

Simonović je kao novi trener ekipe Radničkog promovisan u utorak, a otkrio nam je i da li je stigao da pogleda sve znamenitosti ovog sjajnog grada u srcu Šumadije?

– Bio sam dosta puta do sada u Kragujevcu, stvarno je prelep grad i siguran sam da ću uživati u vremenu koje budem proveo u ovom gradu, ističe bivši član reprezentacije Srbije.

O ekipi Crvene zvezde

Simonović je dosta godina proveo u crveno-belom dresu, te je to pitanje samim tim bilo i neizbežno, a zanimalo nas je da li i danas prati utakmice Crvene zvezde?

– Pratim putem TV ekrana, nažalost ne idem u „Arenu“, ali svaku utakmicu gledam, kratko je poručio miljenik navijača Crvene zvezde.

Svi smo svedoci celokupne sage oko sada već bivšeg igrača Šabaza Nejpira, a zanimalo nas je i kako Marko vidi celu tu situaciju.

FOTO: ABA liga/Dragana Stjepanović

– Ispratio sam celu situaciju, žao mi je što se tako završilo, ali ja sam idalje zagovornik toga da je on veliki igrač i da može da mnogo doprinese ekipi. On pravi razliku, a takvih igrača je danas jako malo, ističe on.

Zvezda je u ovom prelaznom roku dovela brojna pojačanja, ali ipak i dalje se nisu sve kockice poklopile u ekipi Janisa Sferpoulosa. Simnović ističe da su to dobri individualci, ali ne i uigran tim.

– To je skup dobrih individualaca. Jesu to sve odlični igrači, ali tim ne čini 12 najboljih igrača, već 12 igrača koji najbolje funkcionišu na terenu. Činjenica jeste da to u ovom trenutku ne funkcioniše baš najbolje, meni to i nije neko iznenađenje, ali dobro, šta je tu je.

Simonović je u svojoj igračkoj karijeri, u crveno-belom dresu, dugo godina sarađivao sa crnogorskim trenerom, Dejanom Radonjićem, a kako popularni „Simon“ sada gleda na tu saradnju?

Mi smo baš dugo sarađivali, da nije valjalo – sigurno ne bi trajalo – kratko i jasno poručuje Simonović.

Evidentno je da Crvena zvezda ove sezone ne igra na svom najvišem nivou u Evroligaškom takmičenju, došlo je i do smene trenera, ali Simonović ističe da je do toga jednostavno moralo doći u jednom trenutku.

– U Zvezdi je do toga moralo da dođe. Ivanović je izgubio kontrolu nad ekipom – kaže Simonović.

U svojoj igračkoj karijeri, Simonović je imao priliku da sarađuje sa brojnim saigračima, ipak nekako se najviše ističu: Kuzmi, Džejkins, Volters, Lazić, Mitrović, Micić, Cirbes, Štimac, Simanić…

Sjajni pre svega momci, ali i igrači, koji imaju sjajne karijere. Zaista nema greške.

U svom mandatu u Zvezdi, kao igrač, ali i kao trener, Simonović je imao prilike da sarađuje sa brojnim mladim talentima, ipak on jednog izdvaja kao velikog bisera srpske košarke.

Definitivno da je to Nikola Topić. Sigurno je da on mnogo obećava i da konstatno pokazuje kvalitet iz utakmice u utakmicu. Želim mu da napravi sjajnu karijeru, šta više, siguran sam da hoće.

Pojavile su se i brojne spekulacije da bi se Topić već sada mogao naći na NBA draftu, ali Simonović se nada da će doneti najbolju moguću odluku.

– Zaista ne znam, to je njegova odluka, ali ono u šta sam siguran, je to da će u dogovoru sa agentom uraditi najbolju moguću stvar.

U razgovoru za naš portal, dotakli smo se i najemotivnijeg trenutka Marka Simonovića za vreme provedeno u Crvenoj zvezdi.

– Sigurno je da je bilo dosta emocija, neke su bile i malo manje lepe, ali njih zaboravljamo. Uglavnom najemotivniji trenuci u Zvezdi su sigurno trofeji, kaže samouvereno Simonović.

O Partizanu

Ekipa Partizana igra možda i sezonu iz snova u Evroligi ove godine, a Simonović ističe da takva ekipa može da dobaci daleko u Evroligaškom takmičenju.

– Igraju odlično, postoje velike šanse da naprave ozbiljne stvari u Evroligi ove sezone, poručuje Simonović.

O reprezentaciji

Nedavno je završeno i Svetsko prvenstvo u košarci, gde je naša reprezentacija uzela srebrnu medalju, ali Simonović ne osporava važnost ovog uspeha, uprkos porazu u finalu, a nada se da ćemo sličan rezultat ponoviti i naredne godine na Olimpijskim igrama u Parizu.

FOTO: FIBA

– Mislim da je srebrna medalja sjajan rezultat, ne trebamo mnogo žaliti za zlatom. Svi mi želimo da osvojimo to zlato, ali Nemačka je zaista sjajna reprezentacija, na čelu sa fantastičnim selektorom. Mislim da je mnogo velika stvar, to što smo nakon nekoliko godina bez medalje još jednom na nestvaran način prekinuli taj niz.

U javnosti se ovog leta dosta diglo „prašine“ oko ne igranja Nikole Jokića na Svetskom prvenstvu, ali Simonović poručuje da opravdanja postoje.

– Razumem i njega, ipak je najbolji igrač sveta. Odigrao je više od 100 utakmica u NBA Ligi i jednostavno je želeo da to malo vremena provede sa svojom porodicom. Ja se nadam da drugi ljudi razumeju, jer zaista nije lako.

Sjedinjene Američke Države najavljuju popularni drim-tim za naredne Olimpijske igre, ali Simonović ne sumnja da će i naša reprezentacija imati spreman odgovor.

– Oni uvek šalju na Olimpijske igre najjači tim, ali nadam se dobrom rezultatu i naše reprezentacije – zaključuje Simonović.

Za kraj nas je zanimalo i koja je to Simonovićeva najbolja petorka i šesti igrač, a on je poručio sledeće:

Pozicija pet – Nikola Jokić
Pozicija četiri – Milenko Topić
Pozicija tri – Branko Lazić
Pozicija dva – Bogdan Bogdanović
Poziciji jedan – Miloš Teodosić (Vasilije Micić) i Najbolji šesti igrač – Stefan Marković

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama.

ZAPRATITE NAS NA INSTAGRAMU:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by sportextra.net (@_sportextra)

</scr

Be the first to comment on "SIMONOVIĆ EKSKLUZIVNO ZA „SPORTEXTRA“: Amerikanci uvek šalju najjači tim na OI, ali odgovoriće i naša reprezentacija; Razumem i Jokića"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*