FENERBAHČE PAO U PAKLU ARENE: Obradovićev jubilej i trijumf Partizana

FOTO: ABA liga/Dragana Stjepanović

Košarkaši Partizana slavili su u meču u okviru 7. kola Evrolige protiv Fenerbahčea rezultatom 85:84.

Na jubilarnoj 500. utakmici Željka Obradovića u elitnom takmičenju, njegova ekipa je nadomestila 15 poena zaostatka i upisala treći trijumf ove sezone.

 


Predvodio ih je Frenk Kaminski sa 15 poena (6/11) i po tri skoka i asistencije. Džejms Naneli i Alen Smailagić su sa po 13 poena bili još jedini dvocifreni.

Kod Fenera, Najdžel Hejs-Dejvis je imao 23 poena, šest skokova i tri asistencije. Pratio ga je Tajler Dorsi sa 18 poena, pet asistencija i četiri skoka. Džonatan Motli je imao 11, a Tarik Biberović 10 poena.

Žuto-plavi iz azijskog dela Istanbula u prestonicu Srbije su došli bez Dajšona Pjera, Sertača Šanlija, Nika Kalatesa i Marka Gudurića, u čemu su mnogi videli veliku šansu za Partizan.

Međutim, prenebegnuta je činjenica da je i dalje reč o timu koji je u nizu od četiri pobede u kontinentalnom takmičenju.

Partizan, za koji nije debitovao Bruno Kaboklo, ali se u tim vratio Mateuš Ponitka, je bolje ušao u meč koji je otvorio serijom 5:0, ali se ekipa Dimitrisa Itudisa ekspresno vratila i ubrzo uvela meč u šuterski obračun.

Posle trojke Ognjena Jaramaza, trećeg u nizu napada koji se okončao na taj način, usledila je serija Fenerbahčea 13:0 kojom su stigli do prve dvocifrene prednosti.

Dominirao je Najdžel Hejs-Dejvis koji je u tim trenucima najavio poluvreme karijere, kao i jedno od najboljih u istoriji Evrolige.

Uprkos tome, Partizan je na prvu pauzu otišao sa samo četiri poena zaostatka. Probudio ih je u finišu Aleksa Avramović koji je posle višeminutnog posta pogodio trojku, potom Smailagić još jednu i onda i šut uz zvuk sirene.

 


Svi ti naleti crno-belih su bili uzalud, kada bi posle njih usledili još veći Fenerbahčea. Papajanis je drugu deonicu otvorio trojkom, nadovezao se Hejs-Dejvis sa još dve.

Takav tok meča se nastavio i do poluvremena. Tristan Vukčević bi pogodio trojku, pa potom realizovao tri slobodna bacanja. Kasnije je Uroš Trifunović na identičan način nanizao šest poena, ali nije im samo to bilo zajedničko.

Bez izuzetka, po hvatanju priključka bi stigla i reakcija Itudisovog tima i pre svega Hejsa-Dejvisa za kog nije bilo rešenja.

Odigrao je svih 20 minuta i za to vreme postigao 21 poen bez iti jednog promašaja. Imao je po tri skoka i asistencije za neverovatan indeks korisnosti 31. Pored takve partije, Partizan je mogao da bude zadovoljan što je na poluvreme otišao sa jednocifrenim zaostatkom (47:56).

Nije dugo ova razlika ostala na snazi u nastavku gde je Dorsi pogodio novu trojku, na šta se nadovezao Motli i ubrzo je ponovo bilo +14 (+15 najveća prednost na meču). Međutim, nekadašnji NBA košarkaš je nedugo potom napravio četvrti faul i morao je na klupu.

Partizan je to i te kako iskoristio jer ih je Motli do tada mučio pod obručima. Naneli je sjajnim zakucavanjem preko Biberovića najavio rolu Danila Anđušića koji je vezao pet poena i doveo tim do -3 pred kraj treće deonice.

U poslednjih 10 minuta je zablistao Frenk Kaminski koji je serijom od 10 poena u nizu doneo prvu prednost Partizanu od prve četvrtine na manje od tri minuta do kraja i tako uveo meč u neizvesnu završnicu.

U odlučujućim trenucima meča Jam Madar je izgubio loptu, posle čega je Anđušić pronašao Smailagića ispod koša, a ovaj zakucao za novu prednost Partizana.

Ušlo se u penal završnicu u kojoj nikome nije zadrhtala ruka, ali je Partizan umalo poklonio pobedu Feneru kada su loše iskomunicirali Doužer i Kaminski u finišu i dopustili im poslednji napad koji ovi, srećom, ne koriste.

Partizanu je ovo treći trijumf u Evroligi, dok je Fenerbahče upisao tek drugi poraz.

U narednom kolu Fenerbahče gostuje Crvenoj zvezdi, dok će Partizan prvo dočekati Igokeu u ABA ligi, a potom će put Minhena gde ih očekuje meč sa Bajernom.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama.

ZAPRATITE NAS NA INSTAGRAMU:

*