PIKSI JASAN: Odvešću ih na Evropsko prvenstvo, tu nema priče!

Tanjug/AP

Selektor Srbije Dragan Stojković govorio je na konferenciji za medije pred mečeve sa Mađarskom (subota) i Crnom Gorom (utorak) u okviru kvalifikacija za EURO.

Piksi je najpre potvrdio da Dušana Vlahovića neće biti tokom ove reprezentativne akcije.

 


„Vlahović je otpao sa liste, jer ima bolove u donjem delu leđa. Imali smo tu informaciju još prošle nedelje, bio sam u kontaktu sa njim, onda i naš doktor sa njihovim doktorom i njime lično, tako da on neće biti na spisku“, rekao je Stojković.

Otkrio je selektor i zašto Darko Lazović nije pozvan.

„On ima nekih problema sa povredom, u poslednje vreme je počeo da igra, slažem se da je postigao bitan gol u Bugarskoj, ali ima i drugih igrača koji konkurišu za tim, tu je i Gaćinović, još neki igrači, neko mora da sačeka drugu priliku. Cenim njegove kvalitete, on je zahvalan i iskusan igrač, što ne znači da u sledećem sazivu neće biti sa nama, ovog trenutka je takva odluka“.

Srbija ima 10 bodova, dva više od Crne Gore.

„Šta ste očekivali, da budemo na EP posle tri kola? Da li tražite rezultat ili bolju igru? Možemo da igramo bolje, ali rezultat je najbitniji. Nisam ni ja zadovoljan mnogim stvarima, pa ne kritikujem javno. Cilj Srbije i moj lični cilj je da se Srbija nađe na Evropskom prvenstvu. To je prioritet. Učinićemo sve da tako i bude. Nije alarmantna situacija. Da ne donosimo prerano neke zaključke. Da vidimo kraj, pa ćemo pričati o svemu. Nemojte imati dilemu da ćemo učiniti sve da odemo u Nemačku“.

„Orlovi“ će želeti da se revanširaju Mađarskoj za poraz u Beogradu.

„Od velike važnosti su Mađarska i Crna Gora, ali da ne zaboravimo Bugarsku. Idemo do kraja. Da pokažemo da nam je mesto na EP. Od nas sve zavisi. Mi odlučujemo o svojoj sudbini. Ne očekujem da niko igra za nas, nego da mi igramo za sebe. Ovo je prvi put otkako sam tu da mi ne trebaju fudbaleri, nego ratnici. Ne da ratuju, nego u mentalnom smislu ratnici. Ići ćemo na pobedu, ne idemo na ekskurziju u Budimpeštu, iako je to mnogo lep grad. Idemo iz drugih razloga, ne da se slikamo i kačimo lepe slike. Želimo revanš za poraz u Beogradu, koji nismo zaslužili. Moramo da preokrenemo to u našu korist“. O meču sa Mađarskom razmišljam sve vreme. Da li menja planove ili ne povreda Vlahovića, niko ne voli takve situacije. Morate da prihvatite tu činjenicu i okrenete se tome što imate. Neće biti poziva drugih igrača. Dobro je što ćemo imati više vremena za taktičke stvari, kako treba da izgledamo i ponašamo se na terenu. Iskoristićemo maksimalno ovo vreme da se ekipa uigra. Da imamo čistu sliku i viziju šta i kako treba raditi“.

Ističe da ne želi da se bavi brojevima i kalkulacijama.

„Matematika je vrlo egzaktna nauka, nema pametovanja. Moramo da osvajamo bodove onoliko koliko je dovoljno za EP. Ne bavim se kalkulacijama. Hoćemo pobedu. Odraz naše igre i ponašanja na terenu reći će nam šta smo zaslužili. Pokazali smo i u drugih 45 minuta u Beogradu da smo na nivou na kom treba da budemo. Nismo postigli gol i izbegli poraz, ali, to je neka druga tema. To ne znači da ne možemo da ih pobedimo u Budimpešti“.

Nema dilemu da li će „Orlovi“ igrati u Nemačkoj naredne godine.

„Ja ću da ih odvedem na Evropsko prvenstvo, tu nema priče, osećam se daleko motivisanije i sigurnije nego pre mesec dana. Ta praznina kada igraš bez publike, to je stvarno… Osećaj koji ne bih želeo da imam ikada više dok sam selektor. Želim pun stadion, ambijent, da budem deo sportske manifestacije i da znamo za šta igramo. To nismo imali, krivim nekog, nebitno koga, ali se radujem što nas čeka tih 70 hiljada u Budimpešti“.

Selektor razmišlja o promeni formacije, postavci igre u kojoj se igrači neće toliko trošiti.

„Razmišljam, i te kako razmišljam da nešto menjam, da ćemo probati neke taktičke varijante, sisteme, nešto što će doneti dobro našoj reprezentaciji. Da li ćemo promeniti, ne mogu da vam kažem. Na stolu je nekoliko stvari, to nije bitno, najvažnije je šta je u mojoj glavi. Izaći ćemo spremni, to verujte“.

Upitan je i o Mihailu Ristiću, koji nastupa za Seltu iz Viga.

„Drago mi je zbog Ristića jer se vratio, ja njega cenim mnogo, njegov izostanak iz reprezentacije – znate šta je razlog. Odigrao je osam minuta za godinu dana… Ja bih ga zvao, a vama bi bilo teško objasniti. Meni je drago da je pronašao klub gde igra standardno i to me je navelo da ga pozovem“.

Piksi kaže da se loša slika stvorila nakon neuspeha na Mundijalu u Kataru prošle godine.

„S pravom smo kritikovani zbog Katara i to je negativni efekat kasnije, daš ljudima negativne efekte kasnije da to rade… Moraš da budeš psihološki jak da izdržiš sve te napade. Tražiš sledeću šansu da se vratiš na pravi kolosek i to je sada bila Litvanija, pa Crna Gora… Kad je već to tako, to što smo mi navikli javnost da igramo takav fudbal koji svi vole, ovakav ili onakav, sada smo došli do toga da nam je rezultat najvažniji. Više te niko ne pita za igru. Doći do rezultata, moraš opet nešto da prikažeš. Nema toga bez igre. Ti moraš da budeš zaslužan i da se žrtvuješ. Očekivao sam koji bod više, devet bodova je u igri i ovo je kraj – moramo biti najbolji kada je najvažnije“.

Prvi rival je Mađarska, u subotu od 20.45 u Budimpešti.

„Oni neće menjati sistem, igraće u istom. Imali su grobnu tišinu u Beogradu što je plus za njih, a minus za nas. Odigrali su bolje poluvreme, nisu nas baš bacili na glavu, ali su imali dominaciju u sredini terena zbog igrača više. Analizom je lako doći do razloga zašto je to tako. Sa izmenama i taktičkim idejama koje smo povukli, slika je bila totalno drugačija. Mi smo onda bili dominantni i kao plod te promene i igre, videli ste dosta stvorenih šansi. Lopta nije ušla u mrežu. Ne kažem da smo zaslužili da pobedimo, ali nismo zaslužili ni da izgubimo. Mađari su u dobrom momentumu što se tiče samopouzdanja jer ni oni nisu očekivali da mogu da dođu do tri boda u Beogradu. Na nama je da vratimo ta tri boda. Srećni smo što ćemo učestvovati u takvom ambijentu, ali ćemo gledati sebe, ne njih. Imaju svoju računicu, matematiku, kao i mi. Ponavljam, činićemo sve da do njihovog slavlja ne dođe“.

Piksi je u tim uvrstio i Mihajla Ilića, 20-godišnjeg štopera Partizana.

„On je budućnost našeg fudbala. Biće veliki igrač. To je moje skromno mišljenje. On je član naše U21 reprezentacije i raduje me što ima kontinuitet igranja u reprezentativnom dresu. Njegove igre su bile na nivou i dobio je poziv zasluženo. To je nagrada za ono što je odigrao do sada. Imao je dosta oscilacija, pogotovo kada je Partizan igrao evropske utakmice, to i sami znate i videli ste, ali je normalno kada neko ima 19 godina. On je neverovatan potencijal, ali je još dete i ne treba od njega sada da očekujemo da reši sve probleme“.

 


Govorio je i o mentalitetu ratnika, u svetlu uspeha košarkaša na Mundobasketu.

„Drago mi je što su naši košarkaši napravili veliki uspeh na Svetskom prvenstvu i nije samo ta petorka bila bitna, napravljen je ambijent. To je ono što je želim u mojoj ekipi, da imam takmičarski ambijent. Kada sam rekao ratnici, to sam rekao figurativno. Znaju oni da je to važna utakmica. Taj mentalitet ratnički mora da bude prisutan, požrtvovanje za svaku loptu i ispunjavanje zadataka do maksimuma. Nema mogao sam ili nisam mogao, nego moraš. Sa jednim takvim mentalitetom, koji ne sumnjam da ćemo pokazati, moramo da se nadamo dobrom. Svaki meč može da stvori heroja, nije mi bitno ko će dati gol ili namestiti, bitan mi je taj utisak. Ako su Mađari bolji, ja ću im čestitati, ali videćemo u subotu“.

ZAPRATITE NAS NA INSTAGRAMU:

<

Be the first to comment on "PIKSI JASAN: Odvešću ih na Evropsko prvenstvo, tu nema priče!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*