BRAVO, LAVICE: Košarkašice Srbije pobedom otvorile Evropsko prvenstvo!

FOTO: FIBA

Košarkašice Srbije pobedile su Tursku rezultatom 71:63 u prvom kolu Evrobasketa.

Reprezentacija Srbije brani titulu prvaka Evrope iz 2021. godine, a prvi meč na ovogodišnjem šampionatu završile su pobedom.

 


Izabranice Marine Maljković su u većem delu meča bile znatno bolji protivnik i to se na kraju isplatilo.

Igralo se bez Sonje Vasić, Jelene Bruks, Ane Dabović i Dajane Butulije, a nije bilo ni Aleksandre Crvendakić koja je zbog smrtnog slučaja propustila otvaranje Evropskog šampionata.

Selektorka Srbije Marina Maljković na put je povela 12 košarkašica:

Ivanu Racu, Sašu Čađo, Nevenu Jovanović, Aleksandru Crvendakić, Ivon Anderson, Draganu Stanković, Jovanu Nogić, Kristinu Topuzović, Mašu Janković, Tinu Krajišnik, Ivanu Katanić i Minu Đorđević i odigralo se izuzetno pametno za pobedu na startu turnira.

Svoj naredni meč Srbija igra u petak od 20:45 protiv Slovačke u drugom kolu, a Turkinje idu na Mađarsku od 12:15.

Najbolja u redovima naše selekcije bila je Ivon Anderson sa 17 poena, a pratile su je Jovana Nogić sa 12 i Maša Janković sa 10 poena.

Prve poene na utakmici postigla je Teaira Mekovan, a odmah na drugoj strani odgovorila Ivana Raca. Izabranice Marine Maljković nisu obezbedile defanzivni skok te je Turska stigla do vođstva, dok je Olčaj Čakir-Turgut nakon prodora povećala na 6:2.

Nastavilo se mučenje Srbije u napadu, ali je Tina Krajišnik poentirala nakon ofanzivnog skoka. Nakon tog napada Elif Bajram se povredila, što je bio veliki peh za Tursku koja je i nakon toga uspela da održi prednost.

Ivon Anderson je pokušala da uspostavi priključak poludistancom, ali je Turska nastavila da igra sjajnu odbranu. Prvu trojku postigla je upravo Anderson, ali je usledio period od dva minuta bez koša na obe strane terena.

 


Srbija je do prvog vođstva došla na kraju prve četvrtine pošto je Nogić pogodila dve trojke, ali je Alperi Onar uspela da postigne koš van linije 6,75 u poslednjoj sekundi prve deonice.

Bolja igra krenula je tokom narednog perioda, Maša Janković je prvo zabeležila polaganje, zatim je usledila trojka Nevene Jovanović, da bi dvojkom Krajišnik naše devojke stigle do vođstva.

Igrala se veoma čvrsta odbrana, te je do kraja prvog poluvremena palo samo 16 poena. Srbija je održavala prednost, a u Turskoj se povredila i Onar, te su to bili veliki problemi za upisanog domaćina ove utakmice.

Velika borba se nastavila i u drugom poluvremenu, ali su „lavice“ preuzele kontrolu i nisu ispuštale prednost do kraja meča.

Maša Janković, najmlađa košarkašica naše selekcije, bila je nezaustavljiva u tim momentima i Turska nije imala rešenja za nju.

Serijom od 4:0 Turska se približila na samo četiri poena razlike, ali je Anderson vratila rezultatsku nadmoć pogotkom uz faul.

Naše devojke su nastavile da igraju sjajnu odbranu, dok je Nogić na kraju treće deonice pravila velike probleme Turskoj.

Ipak, nastala je neočekivana drama u „Stožicama“ pošto je Turska uspela da se vrati nakon velikog zaostatka. Na pet minuta do kraja meča, „lavice“ su imale šest poena prednosti, ali ih to nije poremetilo.


Uspele su mirno da dođu do veoma bitne pobede koja će im dodatno podići samopouzdanje.

BONUS VIDEO:

Be the first to comment on "BRAVO, LAVICE: Košarkašice Srbije pobedom otvorile Evropsko prvenstvo!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*