NEMA LAŽI, NEMA PREVARE: Evo ko je doneo više bodova u Evropi, Partizan ili Zvezda?

FOTO: FK Partizan

Poslednjih dana u srpskoj fudbalskoj javnosti povela se polemika oko UEFA nacionalnog koeficijenta.

Sve je krenulo od Zvezdana Terzića koji je u intervjuu za „TV Pančevo“ izjavio da su crveno-beli najzaslužniji za visok plasman Srbije na UEFA listi.

Naša zemlja se trenutno nalazi na 12. poziciji, iako tu ostane, u sezoni 2023/24 imaće dva predstavnika u kvalifikacijama za Ligu šampiona.

 


Što se tiče poslednjih pet sezona, u njemu jeste Zvezda donela najviše, tačnije 22 boda više nego Partizan. Ipak, ukoliko bismo oduzeli sve bodove crno-belih, Srbija bi umesto 12. držala tek 24. poziciju, te bi bila daleko od bilo kakvih šansi za dva predstavnika u Ligu šampiona.

Ukoliko odemo korak dalje i gledamo UEFA koeficijente od osamostaljenja Srbije 2006. godine, tu primat drži Partizan, koji je godinama jedini branio čast srpskog fudbala u evropskim takmičenjima. Crno-beli su od 2006. godine osvojili ukupno 96 bodova, Zvezda 83.5, a daleko ispod su Vojvodina sa 28 i Čukarički sa 12 bodova.

Pored večitih rivala u Evropi je igralo još 12 srpskih klubova, koji su zbirno doneli svega 60.5 bodova i niko od njih nije uspeo da se domogne grupne faze nekog evropskog takmičenja.


Be the first to comment on "NEMA LAŽI, NEMA PREVARE: Evo ko je doneo više bodova u Evropi, Partizan ili Zvezda?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*