SRPSKI ODBOJKAŠI OPRAVDALI OČEKIVANJA: Deklasirali Estoniju

Odbojkaši Srbije pobedili su Estoniju u četvrtom meču grupe A na Evropskom prvenstvu u Italiji sa 3:0, po setovima 25:16, 25:23 i 25:22.

Dražen Luburić i Pavle Perić su pokazali da su ipak klasa iznad Estonaca u Ankoni, mada su i „plavi“ bili u neprilikama u finišu drugog seta i tesno su ga dobili posle preokreta u „pet do 12“, dok su u završnici trećeg Estonci napravili veliku seriju za napet finiš meča.

 


Ako se izuzme taj otpor Estonaca, blok Srbije je radio kako treba, polje je uglavnom pokrivano sa mnogo energije, dok je servis olakšavao posao Vuku Todoroviću i akcije su bile dobre.

Kad se na to doda i mnogo rizika i grešaka na servisu u igri Estonije, onda ni nekoliko spornih sudijskih odluka u njihovu korist nije bilo od velike pomoći.

 


Srbija sada ima tri pobede u grupi i čeka je meč sa Nemačkom u utorak od 21 sat. Najefikasniji je protiv Estonaca bio Dražen Luburić sa 18 poena, Pavle Perić je imao devet, Marko Ivović osam, a Aleksandar Nedeljković šest. Na drugoj strani su prednjačili Mart Tamearu i Marti Juhkami sa po 11 poena.

Naši reprezentativci su prvi set dobili bez mnogo problema, najpre jer je Estonija u prvih šest poena dva puta pravila servis greške i tu se delimično video njen plan igre.

Onda je Pavle Perić počeo da servira kao mađioničar, Petar Krsmanović je kao otvorenu knjigu čitao Markusa Kila i Renea Tepana i blokovi su samo „sevali“. Tako je Srbija vrlo rano i brzo otišla na 14:7 i tek onda je došlo do malog opuštanja.

Uz malo sreće je Estonija as servisom došla do minusa od pet poena, ali se onda priključio i Luburić u napadu.

Vuk Todorović je posle solidnih prijema imao lakši posao da organizuje akcije, pa je „plava četa“ stabilizovala i održavala prednost na pet, šest poena.

Aru je otišao na klupu posle servis greške, nakon koje je Dražen Luburić ispalio pravi projektil kojim je upisao poen iz servisa za 22:15.

Već u sledećem servisu je i pogrešio, ali se osvajač seta uveliko nazirao. Fantastična odbrana je bila samo dodatna ispomoć u finišu ovog seta koji su Perić i Marko Ivović bez problema priveli kraju veoma ubedljivo sa 25:16.

Nedeljković je dobio odličnu loptu u sredini od Todorovića za prvi poen Srbije u drugom setu, mada su Estonci dobrim napadima nagovestili nešto drugačiji deo igre.

Tako je i bilo jer je Vanker povezao redove u napadu, bolje je organizovao igru, pa je korektor Tepan lakše prolazio, a i grešaka na servisu je bilo nešto manje.

Baš u momentu kada je Vanker napravio jednu, a Luburić došao na servis, semafor je pokazivao 8:8. Skraćenim servisom je Dražen vezao dva poena, prvo jer je Tepanu „namestio“ trojni blok, a drugo kad je pogodio nebranjeni deo polja za 10:8 u korist „plavih“.

Stvari su ubrzo nakon toga krenule naopako. Servis Estonije bio je solidan, blok Srbije je pao, a i pokrivanje polja, pa je Estonija preokrenula.

Sudija je u dva puta donosio sporne odluke, Ivović se raspravljao sa njim, ali je u oba navrata poen odlazio Estoniji i ona je vodila 20:18 pred kraj drugog seta.

Onda su na scenu stupili Perić i Atanasijević, a „Bata“ je svojim asom izjednačio rezultat na 20:20.

Juhkami je potom probio Todorovića, a onda je pogrešio u sledećem poenu za 21:21. Isti igrač je pogrešio na servisu za 22:22, da bi to Ivović kaznio asom za 23:22, posle čega je Srbija uspela da prelomi set i poenom Luburića iz kontre povede sa 2:0.

Isti igrač je svojim servisima pomerao i prijem protivnika na startu trećeg seta, pa je Srbija prilično brzo stigla do 11:7.

Blokom Mašulovića i duplom loptom Estonaca prednost je narasla na šest poena i 14:8, posle čega se pitanje pobednika više nije postavljalo. „Plavi“ su, doduše, u završnici trećeg seta popustili, pa su dozvolili seriju Estonije 6:1, od 21:14 do 22:20.

Kolaković je zbog toga tražio tajm-aut, koji nije odmah urodio plodom. Mašulović je svojim smečom prekinuo neprijatan niz rivala, a tek posle drugog tajm-auta su „plavi“ završili posao.

Sada se okreću narednom protivniku i taj protivnik je selekcija Nemačke koja je na turniru imala sve tri pobede nad Belgijom, Švajcarskom i Estonijom.

Nemci su samo sa Belgijancima imali problema i taj meč su dobili u pet setova, pa će verovatno sa njima da se vodi borba za drugo mesto u grupi.

ZAPRATITE NAS NA INSTAGRAMU:


Be the first to comment on "SRPSKI ODBOJKAŠI OPRAVDALI OČEKIVANJA: Deklasirali Estoniju"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*