NOVAKOV NEOČEKIVAN POTEZ: Ko je novi trener?

Novak Đoković napravio je neočekivan potez pred početak nove sezone.

Mnoge je iznenadila vest da Ulises Badio više neće biti fizioterapeut srpskog tenisera. Argentinski stručnjak je imao izuzetno važnu ulogu u timu – ne samo da je pomagao Novaku da bude fizički spreman, već je bio zadužen i za dobru atmosferu. Kako je govorio, pronašli su se na alternativnom, holističkom nivou.

Umesto njega u Adelejdu je uz osvajača 21 grend slema Klaudio Zimalja.

Reč je o italijanskom stručnjaku, koji je profesor na Akademiji za osteopatiju u Torinu i fizioterapeut. Autor je knjige „Sportska masaža: I komplementarne tehnike“.

U njegovoj biografiji se navodi da je „sportski fizioterapeut, osteopata i bivši sportista“. Školovao se za fizioterapeuta u Torinu, a kasnije za osteopatu u Francuskoj.

 


Od 2014. godine je sarađivao sa Milošem Raonićem, kojeg je pratio na najvažnijim turnirima. Uz kanadskog tenisera bio je i tokom Vimbldona 2016. godine, kada je momak rođen u Podgorici stigao do finala.

Sarađivao je i sa Teniskom akademijom Pjati u osteopatskoj evaluaciji profesionalnih sportista, među kojima je bio i Janik Siner.

Poslednji angažman imao je u timu mladog američkog tenisera Brendona Nakašime.

Stalni rad na korektivnim, adaptivnim, ali i preventivnim terapijama, naveo je Zimalju da razvije integrisani projekat o dinamici pokreta. Učestvovao je na seminaru pod nazivom „Univerzitet i sport: napredak u prevenciji i lečenju sportskih povreda“.

A za šta je tačno stručnjak?

Osteopatija je posebna zdravstvena grana, opširan manualni, dijagnostički i terapeutski postupak, koji se primjenjuje sa svrhom da omogući lečenje osteo-mišićnih oštećenja.

Osteopatija ima holistički pristup u lečenju i primenu specijalnih tehnika manuelne medicine. Za cilj ima da dovede telo u stanje dubokog mira, kako bi se samo izlečilo.

Nameštanje kičme je prva asocijacija kad se govori o osteopatiji, ali ona podrazumeva i rešavanje problema sa drugim zglobovima – ramenom, karlicom, kukom, kolenom… Njome se oslobađaju priklješteni živci, pa tako dolazi do poboljšanja cirkulacije i ponovnog uspostavljanja ravnoteže u organizmu.

Kako kažu stručnjaci, filozofija osteopatske medicine jeste traženje uzroka neke disfunkcije i bolesti i edukacija pacijenata o značaju vežbi, pešačenja i zdrave ishrane.

Osteopatija deluje putem ručne metode kojom osteopata utvrđuje izvor tenzija i blokada u telu, a koje mogu uzrokovati bol, oslabljenu cirkulaciju, ograničenu i otežanu pokretljivost ili neke druge telesne disfunkcije.

Taj holistički pristup potpuno je u skladu sa Đokovićevim uverenjima, koji je svojevremeno i problem sa laktom pokušavao da reši na alternativni način pre nego što se odlučio da ode na operaciju. Zbog toga treba očekivati da i ova saradnja bude uspešna.

 


Be the first to comment on "NOVAKOV NEOČEKIVAN POTEZ: Ko je novi trener?"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*