EMBOLO POGODIO PROTIV SVOJIH: Švajcarska nije blistala, ali je pobedila Kamerun!

Fudbaleri Švajcarske savladali su Kamerun minimalnim rezultatom (1:0) u okviru prvog meča grupe G na Svetskom prvenstvu.

Time je nastavljena crna serija Kameruna, a toj selekciji je ovo osmi poraz u nizu na Mundijalima. Niz koji traje od 2002. godine i gori je samo Meksiko sa devet.

Švajcarci su nešto bolje otvorili meč. Lopta je bila u njihovim nogama većinu vremena, ali ništa konkretnije nije iz toga proisteklo.

 


Nakon desetominutne letargije, probudila se i afrička selekcija koja će do kraja prvih 45 minuta pokazati dovoljno da znamo kako svakome mogu da pomrse račune. Fantastična igra iz tranzicije ekipe Rigoberta Songa će biti glavno oružje u napadu.

Samo jedan pas je dovoljan da se “otvori” protivnička odbrana, nakon čega na scenu stupaju genetske predispozicije, odnosno hitre noge Kamerunaca koji su bili neuhvatljivi za Elvedija i Akandžija.

Tako je bilo u 10. minutu kada je Brajan Embuemo dobio loptu u prostor, a njegov udarac je imao snagu, ali ne i preciznost. “Tukao” je direkt u Jana Zomera koji je postavio ruke tako da zaštiti lice, nakon čega se lopta odbila do Karla Toka Ekambija, ali je napadač Liona šutnuo preko gola iz izgledne pozicije.

Prilike su nastavile da se ređaju kao na traci. Prva zvezda tima Erik Šupo Moting je imao sledeću nakon nešto slabijeg primera protivničkog štopera. Iskoristio je to igrač u životnoj formi, oduteo mu loptu i uspeo da uputi udarac. Tražio je i penal u toj situaciji, ali je glavni arbitar iz Argentine umesto toga odlučio da vrati loptu unazad i dodeli ih Švajcarcima zbog opasne igre fudbalera Bajerna.

Nije ni to usporilo Kamerunce koji su u pojedinim situacijama previše kombinovali kada je trebalo samo da “rapsale” po lopti, pre svega Mbeumo i Anžisa. Iz toga je lekciju izvukao Martin Hogla koji je oprobao svoj udarac iz nepovoljnog ugla, ali je i njegov traljav pokušaj bio dovoljan da napravi pometnju ispred gola Švajcarske nakon što je Zomer uspeo da tu loptu samo odkloni do ispred sebe. Ništa više nije donela ta akcija, kao ni ona pet minuta kasnije kada su još jednom iz kontre stigli do prilike, ali je Vidmer sjajno odneo loptu ispred Toko Ekambija u situaciji koja bi sigurno donela gol.

Pokušavali su Švajcarci, ali znatno manjim intezitetom. Bilo je burno u finišu ispred gola Onane, najpre kada je Embolo došao u zonu šuta, ali ga je “neutralisao” Žan-Šarl Kosteleto, a potom i u sam smiraj prvog dela igre kada je Akandži probao nakon kornera. Nije bilo promene rezultata i sa tim se otišlo na pauzu.

Nastavili su igrači Hakana Jakina u identičnom maniru, za šta su nagrađeni tri minuta po početku nastavka. Tačnije, nagradili su ih Kamerunci katastrofalnom odbranom.

Centrirao je po zemlji Đerdan Šaćiri, lopta je išla polako i pronašla Brila Embola usameljenog na petercu. Nije imao težak posao napadač Monaka da dovede svoj tim u prednost, ali je neshvatljivo kako igrač ostane sam i tu ga je ostavio najiskusniji u odbrani Kameruna Nikolas Enkulu. Nije želeo igrač rođen u Jaundeu da proslavlja gol protiv države iz koje potiče.

Nisu ništa naučili iz toga, pa je tako 20-ak minuta kasnije i Ruben Vargas ostao sam u sličnoj poziciji, ali je njegov udarac uspeo da odbrani Andre Onana, koji je u više navrata ostavio svoju ekipu u igri.

Malo je to značilo ekipi koja je u drugom poluvremenu imala Džekil i Hajd epizodu, pa će malo čemu imati da se nadaju u nastavku turnira ako ih toliko psihički poremeti jedan primljen pogodak.

 


Narednu priliku će imati protiv Srbije kroz četiri dana, a „Orlovi“ će pre toga igrati sa Brazilom kasnije tokom dana (20h).

Be the first to comment on "EMBOLO POGODIO PROTIV SVOJIH: Švajcarska nije blistala, ali je pobedila Kamerun!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*