PARTIZAN : Mogao je a nije

Tačno 54 godine od Partizanovog poraza od Reala u finalu KEŠ, plovi karijerama veličanstvenih 11 Šoškić, Jusufi, Mihajlović, Bečejac, Rašović, Vasović, Bajić, Kovačević, Hasanagić, Galić i Pirmajer!

Tim koji svaki navijač Partizana, probudili ga i usred noći, mora da izdeklamuje napamet.

I dan danas, bez obzira što se od tužne briselske noći, upamćene po sloganu – „kad se Kralj provukao”, navršilo tačno 54 godine.
Da, san o evropskom tronu, tog 11. maja 1966, u sudaru sa Realom na „Hejselu”, raspršio se k’o pena od sapunice.

Tako blizu, a tako daleko. Gol Velibora Vasovića početkom drugog poluvremena za korak od cilja i – prerano viđenje na nesuđenom postolju. Egzekucije Amansija i Serene za silno razočaranje i nastavak dominacije Frankovih Španaca. Opšti utisak – Parni valjak je bio bolji tim, ali…

Situacija koja je mogla da promeni razvoj situacije jeste kada je Velibor Vasović kod gola Reala mogao da sruši Amansija, ali ipak nije. Bio je čak optuživan da je „prodao“ utakmicu, a u jednom nezvaničnom razgovoru rekao je:

– Ne, nego je Vladica Kovačević igrao sa upalom pluća i temperaturom 38,5 i igrao je Milan Galić tek doveden iz vojske, posle osam meseci bez treninga! Igrali su jer su generali tako hteli. Mislili su: ‘Nema problema, Vaske će udenuti gol, onda će dvojici polomiti noge i sve će biti u red’. E, neće Vaske da lomi noge kad se nekom ćefne!

Rukovodstvo kluba je donelo krajnje sulud potez dan pre finala i poslalo igrače sa devojkama i suprugama u celodnevni šoping. U svlačionici pred početak meča pojavio se nekadašnji nemački reprezentativac, tada predstavnik jednog od vodećih sportskih brendova i igračima rekao kako će Vasović nositi njihove kopačke, a da će i svaki drugi koji to bude hteo dobiti 100 dolara. Jedino nije prihvatio Šoškić koji je zadržao kopačke koje mu je napravio klupski obućar Krtinić, ali je iz solidarnosti prema saigračima zalepio na njih logo poznatog brenda.

Be the first to comment on "PARTIZAN : Mogao je a nije"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*