NEMA PRIPREMA U INOSTRANSTVU : Zvezda na Divčibarima

Crvena zvezda će, praktično je izvesno, postati treći uzastopni put šampion Srbije. Za odbranu pehara neophodno je da u preostala četiri kola ne izgubi prednost od 11 bodova u odnosu na drugoplasirani Partizan. Kapital iz dosadašnjeg dela prvenstva, uz skraćenje lige, omogućuje izabranicima Dejana Stankovića da pehar overe već u prvoj povratničkoj utakmici protiv Rada.

Pobeda na Banjici, 30. maja, garantuje crveno-belima osvajanje 31. titule u istoriji. Imperativ u klubu je da se tačka stavi trijumfom u prvoj utakmici, jer bi se na taj način napumpalo i samopouzdanje za četvrtfinale Kupa Srbije. Velika je ambicija Zvezda da dođe do duple krune, prve posle 13 godina. U najmasovnijem klupskom takmičenju na Marakanu je trofej stigao još davne 2012. Sve su to podaci koji ispred trenera Stankovića i ekipe postavljaju veliku obavezu, pa ostatak sezone iz njihovog ugla ne može da se smatra za čisto otaljavanje posla.

Nadaju se u Crvenoj zvezdi da će takmičarsku tenziju držati sve do 24. juna i finala Kupa Srbije, a potom će igrati dobiti oko deset do najviše 15 dana odmora. Plan u najtrofejnijem srpskom klubu je da pripreme za narednu sezonu počnu 6. ili najkasnije do 10. jula.

Ukoliko Crvena zvezda bude finalista Kupa Srbije i glavni igrači budu u stroju do 25. juna, realnije je da rad počne 10. jula. U suprotnom, nema sumnje da će okupljanje biti ranije.

Izostajanje plej-ofa omogućava Dejanu Stanković da sprovede mesec dana bazičnih priprema pred evropske izazove, biće to period kad će se graditi nova igra i stvarati podloga za sve što će potom da očekuje tim u maratonskoj sezoni. Prema sadašnjem planu UEFA, kvalifikacije za Ligu šampiona počeće krajem jula, dok bi srpski prvak startovao od drugog kola 11. avgusta.

Kompletne pripreme, najverovatnije, biće obavljene u Srbiji. Odlazak u srećnu bazu u Austriji, Vindišgarsten, trenutno se ne nameće kao opcija zbog restrik-cija putovanja usled posledica koronavirusa. Iz malog planinskog mesta, crveno-beli su s dva leta uzastopno vinuli ka Ligi šampiona, međutim, sada je realno da izostanu pripreme u inostranstvu.

Plan je da se letnje pripreme odrade na Divčibarama. Ekipa bi bila smeštena u hotelu proslavljenog košarkaškog reprezentativca Srbije Miloša Teodosića, velikog prijatelja trenera Stankovića. Postoji mogućnost i da se deo rada izvrši na Zlatiboru, gde bi bio veći izbor rivala za kontrolne utakmice. Sa druge strane, činjenica je da na popularnoj planini ne bi imali potpuni mir zbog velikog broja turista i navijača.

Crvena zvezda je prethodna dva leta u Vindišgarstenu imala izuzetne uslove za pripreme. Ekipa je bila izolovana u malom mestu. Dolazili su Srbi koji rade u Austriji na treninge, ali to je bilo u meri koja nije opterećivala ritam rada. Posebno zadovoljstvo ekipi je predstavljao podatak da su na prijateljskim mečevima imali finu podršku, na taj način su skupljali i snagu i pozitivnu energiju pred teške kvalifikacije.

Za razliku od prethodna tri ciklusa kvalifkacijama Crvena zvezda će kao nagradu za učinjeno minulih sezona preskočiti početnu rundu. Nije još zvanično, ali potrebno je samo da osvajač Lige šampiona i kroz prvenstvo obezbedi učešće u narednom ciklusu elitnog takmičenja. Sve je još zamršeno, preklapaće se termini, ali minimalne su šanse da srpski prvak krene pre 11. avgusta.

Sigurno je da će Crvena zvezda biti nosilac u žrebu za drugo kolo kvalifikacija za Ligu šampiona, na startu će joj biti potencijalni protivnici prvaci Bosne i Hercegovine, Slovenije, stari poznanici litvanska Suduva i slovački Slovan iz Bratislave, irski Dandalk, mađarski Ferencvaroš, možda i rumunski Kluž, čak i Sent Galen ukoliko zadrži prednost ispred Jang bojsa i Bazela.

Početna runda može da donese i lagan i težak posao, mnogo će zavisiti od žreba. Do tada se očekuje i da Crvena zvezda dovede pojačanja u odbrani i napadu, pikovi su defanzivac Arisa Lindzi Rouz i napadač Famalikaa Anderson Silva. U ovom trenutku se čini da je realno da stignu na Marakanu.

Postoji imperativ da se proda nekoliko fudbalera i na taj način omogući normalno poslovanje kluba, ali sigurno je da Crvena zvezda neće da odstupi od kon-cepta koji joj je doneo uspehe minulih sezona – potrebno je da igrački kadar bude pun za borbu na dva fronta. Ispostavilo se da je važan faktor za tri trofejne sezone u nizu bila činjenica da su praktično dva tima igrala u jeku kvalifikacija. Jedan je vodio teže borbe na međunarodnoj sceni i odmarao, a drugi bio dovoljno kvalitetan da ređa pobede u uvodnim kolima šampionata Srbije.

Trener Milojević imao je dovoljno aduta da rasporedi snage i dok je trajala grupna faza Lige šampiona i Lige Evrope, Crvena zvezda je i u trenucima odmaranja glavnih aduta za susrete sa Liverpulom, Arsenalom, Napolijem, Pari sen Žermenom, Bajernom, Olimpijakosom, Totenhemom…Očekuje se da i Stanković primeni taj recept, a na rukovodstvu je zadatak da obezbedi funkcionisanje sistema sa brojnim kadrom.

Izvor Sportski žurnal

Be the first to comment on "NEMA PRIPREMA U INOSTRANSTVU : Zvezda na Divčibarima"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*