ČAČANI NAMUČILI BRANIOCA TROFEJA: Partizan jedva slomio otpor sjajnog Borca!

Imali su košarkaši Partizana meč u džepu. Vodili su na poluvremenu sa čak 13 poena razlike, ali se još jednom pokazalo da nijednog rivala ne treba potceniti, a pogotovo ne čačanski Borac. Košarkaši Marka Marinovića su u jednom trenutku prišli na samo posed zaostatka, napravili su pravu dramu u „Čairu“, ali na kraju nisu uspeli da naprave senzaciju i izbace prošlogodišnjeg osvajača trofeja – 87:79. Partizan je u polufinalu.

Prišao je Borac na tri poena zaostatka na ulasku u poslednji minut, a tada je važne poene dao Rašon Tomas, a potom ubacio i još jedan šut i na taj način presudio borbenom timu koji sa klupe predvodi Marko Marinović.

Meč je obeležila i jedna povreda, koja se dogodila već na samom početku meča. Stefan Birčević se prilikom jednog doskoka požalio na bol u zglobu i zatražio je momentalnu izmenu. Lekari su mu na klupi zavili bolno mesto i stavili led, ali se Birčević u drugom delu igre nije pojavio čak ni na klupi, pa ostaje da vidimo koji je stepen njegove povrede.

Što se tiče samog razvoja utakmice, crno-beli su mnogo bolje kontrolisali igru u reketu, dok su se Čačani tokom većeg dela meča oslanjali na šut za tri poena, koji ih je solidno služio, naročito na početku treće deonice kada su uspeli i prilično da istope prednost Partizana i priđu na samo četiri poena zaostatka sa 13 koliko je bilo na poluvremenu.

Sa odličnom energijom je u utakmicu ušao Borac. Igrali su košarkaši iz Čačka kao da se preko puta ne nalazi vodeći tim ABA lige i četvrtfinalista Evrokupa. Sve je delovalo odlično i tečno kod tima koji nastupa u Košarkaškoj ligi Srbije i drugom rangu na Jadranu, pa smo od samog starta gledali ujednačenu i odličnu borbu. Veliki hendikep za Partizan u tim momentima bila je povreda koju je doživeo Stefan Birčević, prilikom jednog doskoka, pa je Andrea Trinkijeri već na početku morao da pravi određene taktičke izmene. Prvotimcu Partizana je odmah ukazana lekarska pomoć, zavijen mu je zglob i stavljen je led. Umesto njega se na terenu našao Uroš Trifunović.

Partizan je uspeo da dođe do prednosti negde tek pred kraj prve deonice, ali je ona bila zaista minimalna. Borac se odlično držao, igrao je sa prilično velikom željom, pa je nakon uvodnih deset minuta imao samo dva poena zaostatka – 20:18.

Međutim, kako smo ušli u drugu četvrtinu, tako je krenula Partizanova serija. Napravili su Beograđani niz od 14:3, gubio je Borac ideju u napadu, a crno-beli su u potpunosti zaključali reket, dok su do poena na drugoj strani dolazili baš iz unutrašnje linije. Odličnu rolu su tada imali Nikola Janković i Vil Mozli, pa je prednost na oko šest minuta pred poluvreme narasla na dvocifrenu (32:21).

Koliko-toliko je Borac tada uspeo da prekine nalet Partizana, ali je zaista igrao loše u napadu u ovom periodu. Uglavnom su Čačani sa distance pokušavali da dođu do poena, dok je Partizan za to vreme uspostavio potpunu kontrolu u reketu. Išle su redom tu blokade Mekadua i Jankovića, pa su poeni „unutra“ bili misaona imenica za momke u crvenim dresovima. Trojkom Korija Voldena, Partizan je na poluvreme otišao sa sasvim komotnih 13 poena prednosti – 46:33.

Po povratku sa odmora, Borac je bio taj koji je krenuo daleko bolje. Stegli su Čačani odbranu, Partizan je imao problema da se „provuče“ do koša, a kazna je stigla na drugoj strani terena, pa je tim Marka Marinovića u jednom trenutku uspeo da se spusti na jednocifrenu razliku. Koliko je loše igrao Partizan govori i podatak da je za čitavih pet minuta u ovom periodu postigao samo tri poena.

Malo po malo i ponovo smo imali gustu utakmicu. Partizan jednostavno nije mogao da pogodi ništa, ali je ipak koliko-toliko zategao odbranu da Čačani nisu uspeli da priđu još bliže rezultatski u ovaj meč. No, i to je tim Marka Marinovića uspeo da probije i u jednom trenutku je imao napad koji je mogao da ih spusti na samo jedan posed zaostatka. Ali ne može se Čačanima ništa oduzeti, odveli su ovaj meč u potpunu neizvesnost, pošto su pred poslednjih deset minuta gubili sa svega četiri poena – 59:55.

Poslednja četvrtina bila je samo kulminacija svega što smo videli u prethodnih 30. Fantastično je igrao Borac, nije dozvoljavao Partizanu ni u jednom trenutku da se odlepi na neku veću razliku i negde na polovini poslednje četvrtine rezultat je bio takav da su timove razdvajala samo dva poena razlike. Pogodio je tada Rade Zagorac važnu trojku nakon tajmauta Andree Trinkijerija, ali je odmah na drugoj strani uzvratio Ivan Gavrilović i drama je nastavljena (68:66).

Međutim, dva vezana napada je tada pogodio Partizan, Markus Pejdž je ponovo „ubo“ sa distance i crno-beli su otišli na plus sedam na četiri i po minuta pred kraj meča. No, ni to nije bio kraj, Đoković je trojku vratio nakon kraće pauze i drama je nastavljena.

Otišao je Partizan na plus osam, Borac je vratio na pet poena razlike. Ponovo je tu bio Raša Đoković na šutu za tri poena, ali je Nikola Janković rešio zavrzlamu u narednom napadu i odveo tim Andree Trinkijerija na plus sedam na tri minuta pred kraj.

Nenad Nerandžić je približio Čačane na samo tri poena zaostatka na minut pred kraj, ali je usledila manja serija od 4:0 koju je napravio Rašon Tomas, čime je i definitivno rešeno pitanje pobednika. Pokušali su kroz penal završnicu da urade nešto košarkaši Borca, ali nisu mogli. Partizan je odneo pobedu i prošao u polufinale.

Partizan: Volden 13, Zagorac 16, Pejdž 6, Mekadu 8, Stefanović, Jaramaz 10, Veličković, Birčević 7, Janković 8, Tomas 9, Mozli 4, Trifunović.
Trener: Andrea Trinkijeri

Borac: Džons 18, Đoković 18, Nerandžić 11, Čarapić 9, Majstorović 2, S. Popović 2, Alikadić, M. Popović, Bumbić, Miletić 4, Gavrilović 13, Kočović 2.
Trener: Marko Marinović

Be the first to comment on "ČAČANI NAMUČILI BRANIOCA TROFEJA: Partizan jedva slomio otpor sjajnog Borca!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*