JEDAN JE NOVAK : A sada Federer

Novak Đoković se plasirao u polufinale Australijan opena pobedivši Miloša Raonića sa 6:4, 6:3, 7:6(1). Njegov naredni rival biće Rodžer Federer koji je, spasavši sedam meč lopti, u pet setova dobio 100. igrača sveta, Tenisa Sandgrena.

Publika na „Rod Lejver areni“ još nije ni došla sebi od drame kroz koju je prošao slavni Švajcarac, a već su u borbu za polufinalni megdan sa njim krenuli Nole i Kanađin rođen u Podgorici. I, ta borba je isprva izazivala „čupanje kose“ kod navijača branioca titule.

Jer, Đoković je najpre propustio jednu brejk loptu, pa deset minuta kasnije još tri, onda ponovo jednu, da bi u desetom gemu čak tri brejk/set šanse otišle u nepovrat. Ne toliko zbog Noletovih grešaka, imao ih je samo dve u celom uvodnom setu, koliko zbog razornih servira 35. tenisera sveta. Međutim, igra živaca je jedna od onih u kojoj se Đoković bolje snalazi od svojih rivala, a ovoga puta ona mu je i donela osvajanje prvog seta, i to iz devete brejk lopte.

Raoniću od toga časa nije bilo svejedno. Ne samo da je dobro znao da nikada u karijeri nije dobio Đokovića, iako im je ovo bio deseti susret, već je samo dvaput u devet mečeva do ovog – uspeo da osvoji set. Našao se pred planinom, u psihološkom smislu, a Đoković se trudio da mu vrh bude nedostižan.

I, ma koliko da su ka Noletu tada počeli da „sevaju gromovi“, a bilo je i servisa posle kojih je loptica letela brzinom od 224 kilometara na sat, izdržao je sve te udare. A onaj vrh je odbranio od tih naleta napravivši brejk za 3:1, a potom izdržavši brojne agresivne pokušaje rivala da uzvrati udarac u sedmom gemu.

Na red je došao treći set, a u njemu je Raonić servisima baš mučio Đokovića. Dominirao je u gemovima koji su počinjali njegovim udarcima, dok je Nole morao mnogo mukotrpnije da gradi poene, uz znatno duže razmene. Bilo je tu i rane brejk šanse za 35. igrača sveta, i njegove potpune kontrole igre servisima, ali i prvih ozbiljnijih problema za favorita. Đokovića su počele da muče oči. Morao je, zbog sočiva, da zatraži medicinski tajmaut pri rezultatu 4:4. Predah isprva nije doneo pomak u njegovoj igri, ali je ipak uspeo da stvori četiri brejk šanse u 11. gemu. Njih nije iskoristio, ali jeste svoje prilike u taj-brejku, koji je odigrao savršeno i uz samo jedan izgubljeni poen prošao u polufinale svog omiljenog grend slema.

Njegov naredni rival, jubilarni 50. put, biće Rodžer Federer. Protiv njega vodi sa 26:23, ali od 2016. do sada igrali su samo četiri puta. Najpre je triput slavio Đoković (2018. u Sininatiju sa 6:4, 6:4, pa u Parizu iste godine sa 7:6(6), 5:7, 7:6(3), a onda 2019. u antologijskom finalu Vimbldona – 7:6(5), 1:6, 7:6(4), 4:6, 13:12. Poslednji njihov meč odigran je na završnom mastersu u Londonu, a tada je Švaracac trijumfom od 6:4, 6:3 ostavio Novaka i bez polufinala tog takmičenja, ali i bez teoretske šanse da 2019. godinu završi na prvom ATP mestu, ispred Rafaela Nadala.

Izvor Blic sport

Be the first to comment on "JEDAN JE NOVAK : A sada Federer"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*