KUZMIĆ SLOMIO MAĐARE: Srbija se mučila, ali prošla u četvrtfinale!

Košarkaši Srbije pobedili su Mađarsku 86:78 u osmini finala Evrobasketa. „Orlovi“ su se plasirali u četvrtfinale u kome će igrati protiv Italije.

Izabranici Aleksandra Đorđevića bili su apsolutni favoriti pred ovaj meč, ali su se Mađari sa čak 12 postignutih trojki držali u igri čak i kada bi zaostajali 15 i više poena.

Samim tim, pokazali su se kao teži protivnik nego što se očekivalo.

Najbolji u pobedi Srbije je bio Ognjen Kuzmić koji je sa 17 poena, 10 skokova i tri asistencije došao do dabl dabl učinka. Bogdanović je imao 17 poena i šest asistencija, a Mačvan i Marjanović su imali po 14 koševa.

Kod Mađara se strahovalo od Adama Hange i Davida Vojvode, a zablistao je Perl sa 22 poena, a bio je dobar i Ferenc sa 15 poena (šut za tri 4/6). Hanga je zaustavljen na samo jednom poenu, a Vojvoda na 11, ali je pogađao spolja kada god je trebalo da se Mađarska približi.

Srbija je od starta meča krenula silovito, serija 16:3 pokazivala je da će pobeda biti ubedljiva, a osmina finala kao očekivano lakši trening. Umesto toga, Mađarska se vraća.

Loša rešenja i dodavanja u napadu i ležernija odbrana nego u uvodnim minutima meča, vraćaju Mađarsku na 16:12 serijom 9:0.

To je bio nagoveštaj igre toplo-hladno koja je karakterisala Srbiju tokom većeg dela meča, iako su Mađari vodili praktično samo u prvim trenucima meča, kada god bi Srbija pravila prednost od 15 i više poena, uspevali su trojkama, lošom odbranom Srbije ili izgubljenim loptama u napadu uspevali da se vrate.

Na poluvremenu je bilo 7 razlike 48:41 za Srbiju, a onda je silovito krenula treća četvrtina koja je obećavala da će Srbija do kraja rutinski slaviti i da je otpor Mađara slomljen. ‘Plus 18’ i još 13 minuta do kraja (64:46) već su garantovali „Orlovima“ četvrtfinale i duel s Italijom.

Komfor od 16 poena na ulasku u četvrtu četvrtinu nije dugo potrajao. Tri trojke Mađara, Perl i Ferenc još jednom pogađaju i nova serija 9:0 spušta razliku na jednu cifru. Koliko „Orlovima“ fali konstantnosti u igri pokazalo se i tada jer su, kad su stegli odbranu opet povećali razliku.

Mađarska je još jednom uspela da se približi, ali je Srbija razlikom u kvalitetu i svojim visokim igračima, Marjanovićem i Kuzmićem nadomestila padove i zasluženo se plasirala u četvrtfinale u kom ih čeka Italija.

Ranije u toku dana Letonija je ubedljivo savaldala Crnu Goru i plasirala se u četvrtinu finala.

B92