„ORLOVI“ UBEDLJIVI NA STARTU KVALIFIKACIJA: Srbija se mučila, pa RAZBILA Finsku u „Pioniru“

FOTO: FIBA

Košarkaši Srbije savladali su Finsku rezultatom 77:61 u okviru 1. kola grupe G u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2025. godine.

Pred odlično popunjenim tribinama dvorane “Aleksandar Nikolić“, Srbija je loše počela meč, nije išlo našim igračima u napadu.

 


Gudurić je pogodio trojku, ali je od tog pogotka, pa sve do tri minuta pred kraj prve četvrtine još jedino novi kapiten Luka Mitrović pogađao za naš tim. Finci su imali osam poena prednosti, Mađuni i Salin su pogađali trojke, ali je ulazak Alekse Avramovića “pokrenuo“ naše “orlove“.

Odmah je pogodio trojku, uneo neophodnu energiju u odbranu, a trojkom Marinkovića, Srbija je povela sa 17:15.

Kratko je trajalo to naše vođstvo, Finci su do kraja prve deonice okrenuli na 20:17 u svoju korist, a druga četvrtina je protekla u ravnopravnoj borbi.

Ekipe su se smenjivale u vođstvu, a glavnu ulogu u reprezentaciji Srbije imao je kapiten Mitrović koji je prvo poluvreme završio sa 13 poena i 5 skokova. Uz njega se u drugom kvartalu razigrao i Davidovac, ali sve to nije bilo dovoljno da se stekne ubedljivija prednost od minimalnih 36:34 u korist “orlova“.

Prvih nekoliko minuta treće četvrtine bio je najslabiji period igre našeg tima. Finci su vrlo lako probijali našu odbranu, napravili seriju 16:3 i poveli sa 48:39, što im je bila najubedljivija prednost od početka meča.

Selektor Pešić je morao da reaguje tajm-autom, ali je ipak ulazak Alekse Avramovića sve promenio. Ponovo je plej našeg tima uneo prepoznatljivu energiju, pogodio trojku, osvojio dve lopte u odbrani i prednost Finaca se brzo istopila.

I ne samo to, nego je Srbija do kraja treće četvrtine serijom 19:3 stigla do sedam poena prednisti – 58:51!

Ta serija se produžila i u četvrtoj četvrtini na 28:3, “orlovi“ su poveli sa 67:51 i izgledalo je da je Srbija je u tom sjajnom periodu svoje igre slomila otpor upornih Finaca. Petrušev se sve više isticao, što poenima, što skokovima i asistencijama, a sjajnu rolu odigrao je i borbeni Dušan Beslać.

 


Gosti nisu tako mislili, vezali su šest svojih poena i prišli na 67:57, ali je njihovu mini-seriju prekinuo Avramović, zatim je i Gudurić pogodio, pa je i reprezentativcima Finske postalo jasno da više nemaju šanse za preokret.

Luka Mitrović je sa 19 poena i 9 skokova bio najefikasniji u reprezentaciji Srbije, a uz njega i Aleksa Avramović, koji je upisao 18 poena (od toga 15 u drugom poluvremenu).

Kod gostiju, Jantunen 11, Valtunen 10 poena.

Be the first to comment on "„ORLOVI“ UBEDLJIVI NA STARTU KVALIFIKACIJA: Srbija se mučila, pa RAZBILA Finsku u „Pioniru“"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*