TEŠKE MUKE U NJUKASLU: Srbija nekako uspela da savlada Britance!

FOTO: KSS

Košarkaši Srbije slavili su rezultatom 74:68 u duelu sa Velikom Britanijom u okviru kvalifikacija za Svetsko prvenstvo.

Reprezentacija Letonije ubedljivo je pobedila Grčku rezultatom 80:60, dok je Turska nadigrala Belgiju u ranijim mečevima grupe I.

Bila je neophodna pobeda Srbije protiv Britanaca u faktički 9. kolu kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, što je posle mnogo drame i uspelo „Orlovima“.

 


Meč u Njukaslu je dobro počeo po izabranike Svetislava Pešića, postignuto je 6 brzih poena, a Britanci su prve poene iz igre postigli tek na polovini četvrtine nakon levog prodora Luka Nelsona.

Imala je Srbija ugodnu prednost, ali je tada domaća ekipa napravila seriju 7:0 i došla do izjednačenja, 14:14, prednost je na kraju uspela da zadrži zahvaljujući Anđušiću i 21:20 je bilo za „Orlove“ nakon prvih deset minuta.

Mučila se Srbija u većem delu druge četvrtine, Velika Britanija je stigla i do vođstva, a onda je Dušan Ristić pogodio šut za tri poena sa centralne pozicije i vratio vođstvo „Orlovima“, 32:31.

Još par dobrih poseda domaćih i opet vođstvo, ali je Srbija uspela da iskontroliše stanje na parketu i povede ponovo pa je na poluvremenu vodila rezultatom 38:34.

U trećoj četvrtini smo svašta videli od selekcije Srbije, koja je počela sigurno, pa prednost ispustila i malo ušla u nervozu nakon nekih čudnih sudijskih odluka poput tehničke za floping Danilu Anđušiću dok je loptu još imao u rukama.

Nisu ni Britanci briljirali u ovim momentima, posle odličnog protrčavanja Radanova usledilo je atraktivno zakucavanje, dok je posao u reketu Ristić gotovo perfektno obavljao pa Srbija u finišu ovog perioda po prvi put stiče dvocifrenu prednost.

Potom su izabranici Svetislava Pešića primili par lakih poena i sa +6 ušli u četvrtu četvrtinu, gde su opet stekli dvocifreno vođstvo, ali su domaći košarkaši znali kako da to istope i kreiraju novu dramu.

Ma koliko se Srbija mučila, uspela je da pokaže da je kvalitetnija i da zasluženo pobedi u Njukaslu što znači da plasman na Mundobasket i nije tako daleko, ali se i dalje gleda ka Istanbulu i eventualnoj pobedi.

Najefikasniji u timu Srbije bio je Dušan Ristić sa 15 poena i 11 skokova, 14 uz 5 skokova i 2 asistencije je imao Danilo Anđušić, a po 10 Marko Jagodić-Kuridža i Aleksa Radanov, 8 Boriša Simanić, a 6 poena i 5 asistencija Ognjen Jaramaz.

Što se tiče Britanaca, 20 poena i 7 skokova je upisao Gabi Olaseni, 15 poena, 6 skokova i 9 asistencija je zabeležio Luk Nelson, a Patrik Vejlan je meč završio sa 10 poena, 3 skoka i 4 asistencije.

 


Be the first to comment on "TEŠKE MUKE U NJUKASLU: Srbija nekako uspela da savlada Britance!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*