ŠOK NA MONŽUIKU: PSŽ razmontirao Barsu i otišao u polufinale!

EPA/SIU WU

Fudbaleri Pari Sen Žermena plasirali su se u polufinale Lige šampiona pošto su na „Monžuiku“ savladali Barselonu 1:4, te ukupnim skorom 4:6 otišli dalje.

Mnogi fudbalski poštovaoci, a posebno navijači Barselone, pamte 8. mart 2017. godine kada se dogodila čuvena „Remontada“ na „Nou kampu“ u režiji Katalonaca koji su na neverovatan način eliminisali Pari Sen Žermen pobedivši ih 6:1 posle poraza od 4:0 u Parizu. Nešto slično dogodilo se i ovog puta u Barseloni, ali na francuski način

 


Spektakl smo imali u prvoj utakmici na Parku prinčeva. Spektakl smo dobili i na Monžuiku ove večeri. Dosta naboja od samog starta, ali sigurnija igra Ćavijeve ekipe koja nije preterano boravila u poslednjoj trećini rivala, međutim prva je povela i to već posle 12 minuta igre.

Divan pas iz sredine Ronalda Arauha na krilu za Lamina Jamala koji lako pretrčava Nuna Mendeša, a onda pogađa heroja iz Pariza – Rafinju. Brazilac je dotrčavao sa druge na prvu stativu i sa nekoliko metara ubacio loptu u mrežu. Tada je Barselona imala sve u svojim rukama, a posebno je to bilo izraženo nakon kolosalne prilike u kojoj se našao Robert Levandovski. Poljak od pre nekoliko sezona bi ovo slao pod prečku. Ovaj današnji, snažan udarac sa desetak metara šalje nešto iznad gola Điđa Donarume i propušta situaciju u kojoj bi njegov tim imao čak tri gola prednosti.

Od tog trenutka, potpuni preokret na Monžuiku. Nuno Mendeš je poslao pas iza odbrane Barselone za Bredlija Barkolu što brzonogi Francuz koristi da se postavi ispred Ronalda Arauha. Kolumbijac ga je povukao za rame, ne prevelikim intenzitetom, ali dovoljnim da Ištvan Kovač dosudi slobodan udarac i isključi jednog od najboljih štopera današnjice.

Ćavi je odlučio da u tom momentu pojača odbranu uvevši u igru Injiga Martineza, ali definitivno je iznenadila odluka da izvuče Lamina Jamala iz igre posle 35 minuta od starta meča. Jedini koji je mogao da napravi vidljivu razliku u duelima „jedan na jedan“ i u kontranapadima bio je on.

Ubrzo je Pari Sen Žermen izjednačio tako što je Bredli Barkola imao dovoljno prostora na krilu, poslao je snažnu loptu koja prolazi kroz peterac i završava na drugoj stativi gde je Dembele šalje pod prečku. Dočekan salvom zvižduka, Francuz postiže i drugi gol protiv bivšeg kluba u dvomeču. Nije mu mnogo nedostajalo da donese svojoj ekipi prednost u nadoknadi prvog poluvremena. Od savršenog starta do košmara za Barsu u prvom delu meča.

Krenuo je Pari Sen Žermen u drugom poluvremenu na sve ili ništa – očekivano. Ređali su se napadi jedan za drugim, a momenat kada je čitav Monžuik zanemeo jeste 52. minut posle odličnog ubacivanja Fabijana Ruiza iz drugog plana.

Sve to je bilo poziv za ono što će uraditi Vitinja dva minuta kasnije. Portugalac potpuno sam na 20 metara posle pasa Hakimija. Hajde to, nego što nikoga nije bilo da krene u blok i vezista Parižana šalje strelu u sam ugao gola Ter Štegena. Potpuni potop se nastavio. Imao je Ilkaj Gundoan odmah dobru šansu da uzvrati, ali Barselona osim toga nije uspela da poveže linije. Usput je isključen i Ćavi jer je šutnuo reklamu nezadovoljan odlukama Ištvana Kovača, a katastrofa za domaće nastavila se kada je Usman Dembele iznudio penal. Naivan je ispao Žoao Kanselo, krilo PSŽ nije bilo ni okrenuto golu, a ovaj ga je srušio za gol Kilijana Embapea u 61. minutu za 1:3 i 4:5 u ukupnom skoru za Pari Sen Žermen!

Nije htelo Roberta Levandovskog večeras kada je u 73. minutu imao još jednu odličnu situaciju, ali ovog puta, da vrati svoj tim u egal. Međutim, sjajan je bio Donaruma. Pre toga desila se i jedna sporna situacija kada je Gundoan bio srušen od strane Vitinje koji ga je spotakao, ali Ištvan Kovač nije video elemente za penal. Kontakta jeste bilo, ali Vitinja je samo trčao, bez namere da napravi prekršaj.

Loše veče, Levandovski je upotpunio u 88. minutu kada je u kontri imao saigrače na ove strane, pritom je napravljen višak, ali on je rešio sam da završava akciju što je bila loša odluka. I, sve je stiglo na naplatu. Posle kornera koji je usledio, Kilijan Embape je povukao kontru, jedva da je bilo igrača Barselone da to brane, ali nije mnogo nedostajalo da im uspe kada je Ter Štegen dva puta skidao zicere u tom napadu. No, uz dosta sreće, lopta je došla do Kilijana Embapea, a on je zakucava iza leđa Nemca nakon što to nije uspeo nekoliko sekundi pre.

 


Velika pobeda za Pari Sen Žermen i svakako da se mora istaći detalj pri isključenju Arauha koji je definitivno odlučio krajnji ishod.

Be the first to comment on "ŠOK NA MONŽUIKU: PSŽ razmontirao Barsu i otišao u polufinale!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*