ČETIRI SETA PAKLA: Novak uspeo da slomi otpor hrvatskog tinejdžera

Najbolji teniser planete Novak Đoković odigrao je jedno od najtežih prvih kola karijere na grend slem turnirima.

Pobedio je Dina Prižmića iz Hrvatske posle četiri seta i puna četiri sata i jednog minuta „pakla“ i bespoštedne borbe sa 6:2, 6:7 (5), 6:3 i 6:4. To mu je ujedno i najduži meč prvog kola koji je odigrao na grend slemu u karijeri.

 


Pošteno je odmah reći da Novak uopšte nije bio „sav svoj“, a ako kažemo da je samo u trećem setu napravio 20 neiznuđenih grešaka, to dovoljno govori kako je igrao dok se malo nije sabrao.

Prižmić je pokušavao na sve načine da mu zagorča život i to je radio prilično uspešno, pa rezultat na kraju ne govori ni trunku o borbi i paklu kroz koji je Đoković prošao, najpre sam sa sobom, a onda i sa talentovanim 18-godišnjakom iz Splita.

Taj tinejdžer je sve do četvrtog seta bio u totalnom egalu sa duplo starijim od sebe, grend slem rekorderom i čovekom koji je kao „kralj Melburna“ na „Rod Lejver areni“ osvojio deset titula.

Sve to nije zanimalo Prižmića koji je u trećem setu uspeo da sa dva brejka preokrene rezultat i umalo dođe na prag senzacije. Da nije napravio nekoliko grešaka u šestom gemu, a Novak izjednačio na 3:3, ko zna kakav bismo meč gledali nadalje. Srećom, Đoković je malo na iskustvo, malo na fizičku spremu izašao na kraj sa talentovanim protivnikom, koji u početku nije delovao doraslo na terenu „Lejvera“.

Đoković je meč otvorio brejkom u kom je iskoristio tek treću brejk priliku, ali su obojica pokazala deo kvaliteta koji poseduju. Gem je trajao oko šest minuta, Prižmić je spasao prvu i drugu brejk loptu, treću nije mogao, jer je Đoković sve vreme bio u ofanzivi.

 


Trudio se od starta srpski igrač da napada i po cenu promašaja, pa su se takvi udarci isplatili i kada je sačekao da Dino pošalje loptu u mrežu, poveo je sa 1:0.

Rutinski je potvrdio brejk u drugom gemu, a onda je Prižmić u trećem nagovestio da neće biti tako lak protivnik.

Kaznio je loš smeč Novaka, ispalio jedan pasing šot i brzo poveo sa 40:0 pre nego što je napravio duplu servis grešku. Đoković je obrisao liniju za 40:30, ali je onda Hrvat ipak uspeo da se upiše na semafor – 2:1.

Đoković je još jedanput potvrdio brejk sjajnim servisima, s tim što je Prižmić tada već pokazao nameru da kad uđe u poen, proba da uđe i u polje.

Želeo je da otera Novaka sa osnovne linije, svestan da mu tu ne može gotovo ništa. Duplom greškom je Srbinu poklonio poen u petom gemu, onda je prebacio osnovnu liniju i tada pokazao i malo nestrpljivosti za 30:30.

Kad je smirio servis, vezao je i dva poena za 3:2, ali se odmah požalio na bolove i morao da zove doktora. Boleo ga je butni mišić i posle medicinskog tajm-auta je nastavio meč.

Đoković se u tim trenucima nije „ohladio“ i nizao je brze poene, dok je Prižmić izbacivao loptice daleko van terena.

Srpski igrač je u prvom poenu sedmog gema odigrao sjajan pasing šot i nastavio da dominira tako što je namestio sebi smeč na mreži za 0:30.

Dino je upravo u mrežu poslao lopticu za 0:40 i tri brejk lopte i od tog trenutka je bilo jasno da će Novak uzeti prvi set, što je uradio sa 6:2. Prižmić je drugi set otvorio osvojenim gemom uprkos tome što mu je noga bila u zavojima, a on u bolovima.


Prepustio je samo prvi poen Novaku svojom greškom i vezao je četiri poena za 1:0. Novak je uzvratio agresivnim pristupom, menjanjem strana i izlascima napred kojima je poravnao rezultat brzo na 1:1.

Prižmić je treći gem uzeo sa nulom, dobio u njemu najdužu razmenu do tog trenutka (23 udarca) i ispalio jedan strašan forhend za 40:0, ali onda opet zvao lekara.

Vodio je sa 2:1 i odigrao odličan smeč za 0:15 u četvrtom gemu na Novakovom servisu. Đoković je pogrešio iz drop-šota za 15:30, a Prižmić je potom uspeo da napravi i brejk.

Pogodio je neverovatan forhend po dijagonali i iskoristio praktično prvu šansu koja mu se ukazala na meču da uradi nešto više. Poveo je sa 3:1 i odmah ispustio svoj servis. Čim se Đoković malo razigrao i pritisnuo protivnika, Prižmić nije mogao da izdrži.


Beograđanina je mučio prvi servis u ovoj fazi meča, Prižmić je pokušavao da tuče po loptici iz sve snage i radio je to po principu – ako prođe, prošlo.

I prolazilo je jer je vodio sa 4:3 posle 80 minuta tenisa. Počeo je i da rizikuje više, što je Novaku bilo pozivnica da i on počne da čini isto.

Izjednačio je na 4:4, ali je Prižmić ubrzo vratio prednost i bio na gem do osvajanja drugog seta. Videlo se da je i Novaku opala koncentracija, Hrvatu su udarci bivali sve sigurniji.

Ni jedan, ni drugi nisu mogli do kraja seta da oduzmu servis protivniku, pa je taj-brejk presudio. U njemu se Đoković slabije kretao i kasnio je na udarcima i Prižmić je to znao da iskoristi.


Poveo je sa 4:2 uz malo sreće, kada je njegova loptica kačila vrh mreže i završila kod Đokovića u polju, a Novak pogodio mrežu.

Već to je bilo signal za ono što će uslediti koji minut kasnije jer je Prižmić imao 6:2, Novak je vezao tri poena do 6:5 i baš kad se činilo da će se izvući iz ambisa, izbacio je forhend van.

Početak trećeg seta protekao je u boljoj igri Đokovića i ranom brejku. Poneki dobar ritern i dupla greška Prižmića značili su rano vođstvo 2:0 za srpskog igrača.

Servis Novaku i dalje nije funkcionisao kako treba, Prižmić je brzo opustio ruku i počeo opet da pogađa, pa se ekspresno vratio u igru. Samo je bio strpljiv u odbrani, nije forsirao, već je čekao i dočekivao greške „kralja Melburna“ za 2:1.

Kako se Đoković bližio „koti“ od 30 neiznuđenih grešaka, tako je Prižmić uvećavao svoju sigurnost i brzo je izjednačio u trećem setu.


Gotovo svaki Novakov gem je trajao pet minuta i duže, što dovoljno govori o tome koliko se mučio na terenu. U petom gemu je servisom morao da traži rešenja, koja je Prižmić imao u razmenama. Upravo je početnim udarcem Novak vezao dva dobra početna udarca za 40:30, pre nego što je napravio duplu grešku.

Pogrešio je potom i iz forhenda i za nepunih pet gemova imao je dvocfiren broj grešaka. Ako servisom ne bi stvorio prednost, gotovo da ništa nije mogao da uradi Prižmiću jer se nesigurnost u razmenama osećala od Melburna do Beograda.

Spasao je brejk loptu drugim servisom i rizikom od 189 kilometara na čas, spasao ih je još nekoliko dok konačno nije popustio i Prižmić posle skoro 20 minuta borbe opet „brejknuo“ Srbina za 3:2.

Vratio je Đoković brejk odmah u sledećem gemu tako što je i Prižmić počeo ponešto da promašuje, a posle dve nove spasene brejk lopte, Srbin je poveo sa 4:3.


U osmom gemu ga je Prižmić častio jer je napravio tri neiznuđene greške u trenucima kad je delovalo da će sa 30:0 prokrstariti gemom.

Umesto toga je Đoković došao do brejk lopte, mreža je za Hrvata bila nepremostiva prepreka i semafor je pokazivao 5:3.

Gotovo nadrealno zvuči da je Đoković dotle sakupio svih 20 neiznuđenih grešaka samo u trećem setu, ali je svejedno uspeo da ga dobije tako što je na 30:30 njegova skraćena loptica, uz malo sreće, oštro skliznula niz teren i iznenadila Prižmića, koji je potom popustio pod pritiskom na set lopti za 2:1.

Tek je četvrti set doneo drugačiju sliku i bio je iz reda onih koje bi i Novak nazvao „odrađivanje posla“. Rani brejk u prvom gemu prelomio je tok meča, Prižmić je fizički pao i udarci su mu postali neprecizniji i slabiji.


A kad je Đoković bez mnogo poteškoća duplirao brejk i otišao na 4:0, samo se čekao konačan rezultat. Prižmić je spasao jednu brejk loptu i upisao se na semafor u petom gemu poslednjeg seta, a onda je neočekivano vratio jedan brejk i prišao na 4:3.

Novak je dozvolio kraće popuštanje, možda očekujući da će hrvatski teniski biser sam da se dokrajči i Prižmić je u sedmom gemu potvrdio brejk i poslao jasno upozorenje. Popravio mu se ritern, udarce je pokušavao da igra dublje i sve to mu nije značilo ništa kad je Novak opet upalio motore.

Zaigrao je kako treba u osmom gemu, servirao je precizno i onda sa nulom uzeo gem za 5:3, čisto da odgovori upornom Prižmiću, da bi sav posao završio u desetom gemu.

Ono što može da zabrine je činjenica da je na Prižmićev servis prokockao četiri meč lopte gem pre pobedničkog, ali to je sada manje bitno od krajnjeg ishoda. Sledeći protivnik u Melburnu mu je pobednik duela Marka Polmansa i Alekseja Popirina.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama.

ZAPRATITE NAS NA INSTAGRAMU:

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by sportextra.net (@_sportextra)

Be the first to comment on "ČETIRI SETA PAKLA: Novak uspeo da slomi otpor hrvatskog tinejdžera"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*