FANTASTIČAN MEČ U TORINU: Đoković posle EPSKE borbe pobedio Runea na startu Završnog Mastersa

EPA/YOAN VALAT

Novak Đoković je pobedom započeo Završni Masters u Torinu.

On je u okviru 1. kola „Zelene“ grupe savladao Holgera Runea posle velike borbe rezultatom 2:1 (7:6, 6:7, 6:3).

 


Bio je ovo njihov peti međusobni duel i četvrti trijumf Novaka, a meč je trajao 126 minuta.

Novak će u narednoj rundi igrati protiv Janika Sinera, koji je na startu rutinski rezultatom 2:0 savladao Stefanosa Cicipasa.

Takođe, ovim trijumfom Nole je obezbedio prvo mesto na ATP listi na kraju godine, pa će postati prvi u istoriji tenisa koji će na poziciji jedan provesti 400 nedelja.

Još jedan klasik su nam priredila dvojica tenisera, a ovaj meč se svrstava ove sezone odmah iza finala Sinsinatija protiv Karlosa Alkarasa i rame uz rame sa mečom za titulu u Adelejdu protiv Sebastijana Korde kada je reč o duelima u dva seta.

Nije najbolje ušao Novak u ovaj meč. Rune je od starta pokazao da će agresivnom igrom pokušati da nadigra protivnika i to mu je donelo uvodna dva poena na servis Đokovića. Ipak, probudio se i Novak, vezao četiri poena i stigao do početne prednosti.

Teniseri su bili sigurni na svoje servise do petog gema kada je Rune bio taj koji prvi stiže do brejka. Kada su prvi servisi ulazili nije bilo problema, ali se igra obojice raspadala kada su morali da se oslone na drugi. Tako je bilo i pri rezultatu 2:2 i 40:30, kada je Đoković na gem loptu napravio duplu servis grešku, što Rune potom koristi i pravi brejk.

Na njegovu žalost, identičan scenario se ponovio već u narednom gemu. Deseti teniser sveta je promašio oba servisa na gem lopti i potom još dve loptice poslao u mrežu za novo izjednačenje i kretanje iz početka.

Do kraja prvog seta je Đoković bio taj koji je bio bliže novom brejku. U dve prilike je prvi stizao do 30:15 na Runeov servis, ali nije uspevao da to do kraja iskoristi i meč je otišao u taj-brejk. Za razliku od Bersija, ovoga puta je on Đokoviću pripao i poveo je sa 1:0 posle dobrano više od sat vremena igre.

U tom trenutku je i istorija bila na strani Novaka. U 43 navrata, kada bi poveo na Završnim mastersima, Đoković je slavio 40 puta. Poslednji poraz iz takve situacije je doživeo 2019. godine kada ga je savladao Dominik Tim. Rune nije uspeo da ponovi podvig.

Dvojica tenisera su u drugom setu prepisivali iz prvog. Ponovo je Rune, ovog puta samo nešto ranije, prvi stigao do brejka, a Đoković je već u narednom uspeo da uzvrati istom merom. Potom se ušlo u period bez brejka, sve do desetog gema kada je nakon puna dva sata igre Rune imao set loptu na servis protivnika koju nije uspeo da iskoristi.

Mogao je i Novak do brejk šanse, nije iskoristio što mu se Rune ponudio na mreži, pročitao ga je Danac i potom je meč otišao u novi taj-brejk. Kazna za propuštene prilike je stigla srpskog tenisera. Taj deo igre je otvorio nezapamćeno loše prepustivši Runeu uvodnih šest poena, odnosno dopustivši mu da ima isto toliko prilika za izjednačenje u setovima. Iskoristio je drugu i uveo meč u treći set.

Set odluke kao da nije pripadao ovom meču. Tačnije, bio je neka njegova izvrnuta verzija. Najpre jer je ovog puta Đoković po prvi put bio taj koji je stigao do brejka, a potom i kada je Rune odmah uzvratio po njegovom „receptu“ ribrejkom.

Počeli su Runea da hvataju grčevi, imao je sve većih problema kako je meč odmicao, ali nije hteo olako da preda meč Đokoviću. Na kraju je ipak morao da prizna kapitulaciju, kada je u šestom gemu Novak napravio novi brejk.

 


Novak je to iskoristio i bez problema priveo meč kraju, iskoristio je prvu set loptu i stigao do uvodne pobede u Torinu.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama.

ZAPRATITE NAS NA INSTAGRAMU:

*