ČUDESAN PREOKRET CRVENO-BELIH: Zvezda sa ivice ambisa do velike pobede nad Bajernom, Teodosić i Jago HEROJI!

FOTO: KK Crvena zvezda

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Bajern u Beogradu rezultatom 74:68 u okviru šestog kola Evrolige.

Za tim sa Malog Kalemegdana je to druga pobeda u kontinentalnom takmičenju i prekid negazivnog niza od čak četiri poraza nakon uvodne pobede nad Asvelom.

 


Zvezda ni na ovom meču nije mogla da računa na povređenog Nemanju Nedovića koji je do pred sam početak meča bio neizvestan, ali se zato treneru Janisu Sferopulosu na raspolaganje vratio Adam Hanga.

Grčki stručnjak je na ovom meču bio i bez Branka Lazića koji će duže odsustvovati sa parketa, dok je mesto u 12 ispred Dalibora Ilića dobio Ognjen Kuzmić.

Oba tima su izuzetno nervozno ušla u meč koji nam u više od uvodna dva minuta nije doneo niti jedan koš. Priliku da Zvezdi donese vođstvo je propustio Rokas Gedraitis koji je promašio zicer i tako najavio ono što ćemo gledati od crveno-belih, a tamo gde Litvanac nije – uspeo je Luka Mitrović.

Na drugoj strani je razigran bio Karsen Edvards koji je zadavao velike muke domaćem timu i postigao uvodnih sedam poena Bavaraca kojim je doneo prvu prednost na 6:7 koju će čuvati tokom čitavog prvog poluvremena. Nadovezao se Serž Ibaka sa svojom serijom od četiri poena i gosti iz Minhena su stigli do prve osetljivije prednosti.

Od tog trenutka kreće solo okršaj Miloša Teodosića i igranje u serijama protiv košarkaša Bajerna. Iskusni plejmejker je uneo živost u tim Zvezde i već u prvom poluvremenu podelio čak sedam asistencija, što je u ovakvom tipu utakmice bio itekakav podvig.

Na njemu svojstven način je spajao saigrače sa košem, ali nisu uspevali uvek da ga isprate i često bi promašivali zicere u akcijama koje je on kreireao. Baš ti promašaji su po pravilu i bili rezultatska razlika između dva tima.

Ono što je takođe bio problem jeste što su u trenucima kada su hvatali priključak dozvoljavali protivniku da uđe u sopstvene serije, baš kao kad su igrači Pabla Lasa preko dve brze trojke Vajlera-Beba i Obsta stigli do najveće prednosti u prvom poluvremenu od devet poena.

Zvezda je u tim trenucima do poena stizala pre svega sa penala, ali je uprkos tome uspela da nadoknadi zaostatak i ode na pauzu sa samo dva poena. Koštalo je Bajern čak 15 izgubljenih lopti u uvodnih 20 minuta, a uz zvuk sirene je pogodio Adam Hanga za tri i tako svoj tim poslao sa psihološkom prednošću na odmor.

 


Nije se činilo u nastavku da je Zvezda ta koja je na bolji način okončala prvo poluvreme. Bajern je na startu treće deonice odigrao svoju najbolju košarku na čitavom meču. Edvards i Bolmaro su pogodili dve uzastopne trojke i doneli svom timu dvocifrenu prednost.

Ona je posle slobodnih bacanja Edvardsa u jednom trenutku iznosila i čitavih 14 poena sredinom treće deonice, ali to je bio zaostatak koji je Sferopulosova ekipa nošena domačim uspela da stigne.

Sve je krenulo kada je Majk Tobi izborio 2+1, a potom je Gedraitis poentirao lako iz tranzicije. Nadovezao se i Jago Dos Santos trojkom i Zvezda je odjednom bila na minus pet. Ponelo je to Brazilca, pokušao je još jednom za tri, promašio, ali je njegov promašaj popravio Davidovac za 56:53.

Utisak je pokvario Bonga koji je do kraja treće deonice pogodio trojku i sa plus šest uveo svoj tim u poslednjih 10 minuta.

Razliku je odmah prepolovio Gedraitis, a posle nove izgubljene lopte gostiju, Teodosić pogađa trojku za izjednačenje – 59:59!

Gedraitis je zatim propustio priliku da Zvezdi donese vođstvo pa zatim Tobi promašuje “zicer“, ali su crveno-beli zadržali čvrstinu u odbrani, pa ni gosti nisu stizali do novih poena iz igre.

To konačno koristi Luka Mitrović, a onda i Tobi za vođstvo Crvene zvezde 63:60. Bajernov “brod“ je polako počeo da tone, pogotovo posle promašenih “zicera“ Franciska, pa Edvardsa. Uz to je i Ibaka napravio svoj četvrti faul i gosti u tim trenucima nisu izgledali kao tim koji može na vrati situaciju u svoju korist.

Jago je sa linije penala doneo Zvezdi pet poena prednosti, Bajern se nakratko vratio na poen zaostatka, ali Teodosić pogađa još jednu važnu trojku za 68:64.

Međutim, Bajern uspeva da preko Argentinca Bolmara istopi tu razliku i uvede ovaj meč u dramatičnu završnicu – 68:68 na minut i 16 sekundi do kraja!

Sferopulos je reagovao tajm-autom, posle kog Teodosić uspeva da iznudi faul Bolmara, ali sa linije penala pogađa samo jedno bacanje za 69:68.

Uspela je Zvezda da se odbrani, a pitanje pobednika rešava Jago Mateuš, trojkom za 72:68, posle čega Bajern više nije imao dovoljno vremena za povratak.

Teodosić je završio meč sa “dabl-dabl“ učinkom od 16 poena i 11 asistencija, Luka Mitrović je upisao 11 poena i 6 skokova, Nejpir takođe 11 poena. Jago na kraju 8 poena, 3 skoka i 2 asistencije, ali je njegov doprinos večerašnjoj pobedi mnogo veći nego što ove brojke pokazuju.

Kod gostiju, Karsen Edvards 16 poena, Argentinac Bolmaro 12 poena i 6 skokova, baš kao i Bonga.

Ukoliko želite da pomognete rad našeg sajta, to možete učiniti klikom na neku od reklama.

ZAPRATITE NAS NA INSTAGRAMU:

*