SAM SRUŠIO LITVANCE: Het-trik Mitrovića, Srbija korak bliže Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

FOTO: FSS

Bila je ova utakmica za Srbiju kao finale, pogotovo nakon dramatične pobede Crne Gore nad Bugarskom!

Potencijalna mina na koju su pre nekoliko dana nagazili upravo Crnogorci, ali su Orlovi uspeli da savladaju Litvaniju u Kaunasu i ponovo se vrate na drugo mesto grupe G za odlazak na Evropsko prvenstvo – 3:1 (3:1)!

 


Najviše zahvaljujući Aleksandru Mitroviću koji je postigao svoj treći het-trik u reprezentativnom dresu, i to za samo jedno poluvreme – u 21, 32. i 43. minutu.

Uz dve asistencije Filipa Mladenovića i jednu Dušana Tadića, koji je na idealan način proslavio svoj jubilej u nacionalnom dresu. Gol za domaću selekciju delo je Gitisa Paulauskasa u 45. minutu.

Koliko Mitrović voli da igra protiv Litvanije govori i podatak da je ovoj reprezentaciji čak osam puta do sada tresao mrežu. Zanimljivo, ovo su bili i prvi golovi srpskog napadača u tekućim kvalifikacijama.

Srbija se ovom pobedom vratila na drugo mesto i sada ima 10 bodova, isto koliko i Mađari – uz utakmicu manje. Međutim, ono što je bitno jeste to da su Orlovi ponovo pobegli Crnoj Gori za dva boda.

Izabranici Dragana Stojkovića Piksija će do kraja kvalifikacija igrati protiv Mađarske u gostima (14.10.), pa onda čekaju Crnu Goru (17.10.) i Bugarsku (19.11), dok će Crnogorci, osim u Beogradu, gostovati još i u Budimpešti i dočekati Litvance koji su im pre nekoliko dana uzeli bod golom u 94. minutu.

Za razliku od ultraofanzivnog sastava protiv Mađarske nedavno, Piksi je u Kaunasu izveo nešto oprezniju postavu – sa samo jednim napadačem i uz pet promena u startnih 11. Priliku su dobili Milenković, Babić, Ilić, Živković i Mladenović, dok je Gudelj sa mesta štopera prešao u vezni red.

Da se ne lažemo, nije Srbija sjajno igrala – iako je dala tri gola. Sve je to posledica neverovatnog „ubilačkog instinkta“ Mitrovića, uz centaršuteve Mladenovića i Tadića koji „imaju oči.“

Sporo, presporo, je sve to izgledalo. Praktično čitav meč – uz sijaset isprekidanih napada u prvih 15 minuta. I to je ono što mora da brine Piksija, to što Srbija deluje sporo kao kornjača.

 


Kao da im „nije do života“, bez neke preterane volje i agilnosti. Zvuči možda grubo, ali kao da su došli da odrade posao. S tim da ovde odrađivanje posla nimalo nije bilo lako.

Tek u 16. videli smo prvo uzbuđenje, kada je Veljković sa pet metara, neometan, glavom šutirao pored gola. Tri minuta kasnije isti igrač je tom istom glavom mogao da presudi Srbiji. Loše je vratio loptu nazad, prekratko, ali je Vanja Milinković – Savić za „dlaku“ bio brži od litvanskog napadača.

Podigla se domaća publika posle tog napada, da bi je Mitrović vrlo brzo „spustio.“ Mladenović ga je našao u kaznenom prostoru i srpski napadač je postigao svoj prvi gol u kvalifikacijama.

Nedugo zatim i drugi na identičan način. Levi bek Orlova je namestio nogu, našao Mitrovića i Srbija je imala dva gola viška u 32. minutu.

Litvanija nije postojala na terenu, mada se ni Srbija nije nešto preterano isticala igrom koja je i dalje bila spora. Međutim, odlično su naši igrači pasovima iza leđa odbrane rivala pravili probleme, linija je „pukla“ i u 43. minutu, ali je Tadić ovoga puta sa leve strane našao Mitra koji nogom kompletira svoj treći het-trik u dresu Orlova.

Podsetimo, prethodno je to uradio protiv Bolivije i Švedske.

I, umesto da se poluvreme privede kraju, odbrana je još jednom pokazala da ima veliku boljku – bez obzira na to ko je čini. Jedna lopta iza leđa, Černih je pogodio Vanju Milinković – Savića, a Paulauskas ušao u prazan prostor i zatresao mrežu.

Gudelj je volejom otvorio drugo poluvreme, ali je Gertmonas uspeo da zaustavi njegov šut. I to je, sem one bespotrebne greške Babića i malo drame u kaznenom prostoru Srbije, bilo sve što smo videli do 65. minuta.

Černič je tada pobegao i „tukao“ iznad prečke, ali je zatim stigao signal od strane pomoćnog sudije koji je ipak pokazao da je ofsajd. To kao da je trglo Orlove, jer je Ilić već u narednom napadu imao zicer za konačan kraj. Ubacio se sa desne strane i sa 4-5 metara šutirao pored desne stative.

Piksi je u 72. minutu izvršio prve izmene. Zvezdin Stefan Mitrović je zamenio Živkovića, dok je Vlahović ušao umesto junaka Mitrovića.

Litvanija je u poslednjih 20 minuta bila bolji rival. U 78. je rezervista Jankauskas, tek što je ušao u igru, pobegao čuvarima i šutirao direktno u Vanju. Moglo je to da bude i opasnije i pitanje je šta bi se desilo do kraja da je kojim slučajem pogodio mrežu.

Mogao je Sergej u 80. da završi sav posao, volej je otišao visoko preko gola, dok je domaćin i dalje pokušavao da se vrati nekako u meč. Trčali su više, lako su dolazili do trećine Srbije, s tim da im očigledno fali kvaliteta za nešto više.

ZAPRATITE NAS NA INSTAGRAMU:


Be the first to comment on "SAM SRUŠIO LITVANCE: Het-trik Mitrovića, Srbija korak bliže Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*