PREDSEDNIK SUDIJSKE KOMISIJE PRESUDIO: TSC oštećen, Partizanu poklonjen penal!

FOTO: FK Partizan/Miroslav Todorović

Predsednik Sudijske komisije FSS Dejan Filipović održao je konferenciju za medije na kojoj je fokus bilo suđenje na utakmici TSC – Partizan.

Filipović je analizirao utakmice prvog kola Super lige Srbije, pre svega derbi u Bačkoj Topoli, na čije suđenje su se žalili crno-beli.

 


Duel je završen 3:3, a viđeni su preokret, tri penala, gol posle sudijskog zvižduka za kraj, VAR šou, promašeni jedanaesterci, poništen gol, gol jednog debitanta, crveni drugog, gol u 96. minutu, nakon pet minuta nadoknade…

„Ne bežimo, ne skrivamo se pa smo redovnu konferenciju pomerili koji nedelju ranije. Sad je tema TSC – Partizan, jer je bilo turbulentno kolo, ali ove konferencije neće biti praksa. Napravićemo retrospektivu nekih situacija iz prethodne sezone, za koje mislimo da su važni“, rekao je Filipović.

„U prethodne dve godine sam bio na udaru Zvezde, a sada sam na udaru Partizana. Šest sudija je sudilo sedam derbija prethodne sezone. Odustali smo od prakse da jedan sudija sudi po 15 derbija. Klubovi su imali ravnopravni tretman, prvak je odlučen u derbijima. Imali smo samo jednu VAR intervenciju, koja je bila u korist Partizana. Teška situacija uživo, iz više uglova kada se pogleda bila je ispravna intervencija“, dodao je Filipović.

Prešao je na analizu spornih dešavanja na meču TSC – Partizan, prvog iz nadoknade prvog poluvremena kada je glavni arbitar dosudio penal nakon zvižduka za kraj igre.

„Ako je isteklo vreme, kazneni udarac se mora izvesti. Nadoknada je dva minuta, sudija je uradio šta je trebalo. Pogledao je snimak, penal je bio. VAR se uključio kada treba“, kaže Filipović.

Potom je objasnio dešavanja u 54. minutu, kada je dosuđen penal za Partizan.

„Golman startuje prirodno na loptu, lopta menja pravac, ovde je izostao poziv VAR sobe. Ovo nije bio penal, ne postoji prekršaj. Trebalo je da se traži snimak“.

Potom je Partizanu poništen gol zbog ofsajda u 57. minutu.

„Dva igrača su onemogućena da igraju s loptom. Blokovi nisu dozvoljeni u fudbalu. Mislim da ste svi dovoljno u fudbalu, ovde možemo da govorimo i o prekršaju“, kaže on.

Filipović je dodao da je utakmica izuzetno bila teška za suđenje, pa se osvrnuo na detalj iz 77. minuta kada je Nemanja Stojić bez lopte udario Nemanju Nikolića.

„Ovde sudija ne zove VAR sudiju, samo treba da mu kaže da li je kontakt izvan kaznenog prostora, prosudite sami, evo slika“, rekao je.

Utakmica je produžena za pet minuta, a TSC je izjednačio posle kornera u 96.

 


„Prekršaj nad Stevanovićem u 91. minutu, to je trajalo minut, isključenje Kalulula, takođe minut. Korner izvođen više od 50 sekundi. Ostavljam vama da zaključite da li je suđenje bilo tendenciozno.“

Zaključak komisije je da ovo nije bilo suđenje na nivou Milana Mitića, kao jednog od boljih sudija, ali ne vide da postoji bila kakva tendencioznost.

„Mi kao komisija smo očekivali od sudije da bude bolji, ali očigledno mu nije bio dan. Svako ima pravo na loš dan. Ako bismo sudije koje greše skinuli sa liste, samo bismo stvorili pritisak i tenziju“, istakao je Filipović.

„Gledali smo utakmicu u rangu Lige Evrope, po dinamici i kvalitetu, ali grešaka ima svuda. Prihvatam da mi loše delegiramo, da sudija ima loš dan, ali ne postoji nikakva tendencija i ‘navlačenja’ za nekog“.

Filipović je upitan da li se razmišlja da se uvede analiza posle svakog kola, a on je istakao da je u najjačim ligama praksa da se četiri puta godišnje vrši analiza.

„Pre mesec dana nam je produžen mandat. Sudijska komisija i ja poštujemo Partizan, ako FSS proceni da ne radimo dobro, daće mandat nekom drugom. Više se Zvezda oglašava, nego Partizan. Klubovi imaju svoje strategije, ali ne obaziremo se na to“.

„Jedan od razloga je da mi preuzmemo pritisak od sudija. Kada prođe 37 kola, sami procenite koliko se grešilo. Verujte na reč, više nas boli kad neko od sudija ima loš dan, nego kada dođe saopštenje. Već smo obavili razgovore sa njima, trudićemo se da se broj grešaka smanji“.

Da li bi delegirao iste sudije za meč TSC – Partizan?

„Ja sam taj koji je delegirao, ja preuzimam odgovornost. Da li bi opet delegirao? Ne bih. Što se tiče Mitića, prošle godine je sudio šest utakmica Partizana. Nema on lošu istoriju loših sudijskih odluka protiv Partizana. Uvek kada se ovako nešto desi, pomislite kako bi bilo da je bila opcija B“.

ZAPRATITE NAS NA INSTAGRAMU:


Be the first to comment on "PREDSEDNIK SUDIJSKE KOMISIJE PRESUDIO: TSC oštećen, Partizanu poklonjen penal!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*