NOVAK JE APSOLUTNI GOAT TENISA: Đoković RAZBIO Ruda i osvojio REKORDNU 23. Grend slem titulu!

Novak Djokovic finale Rolan Garosa 2023
EPA/MOHAMMED BADRA

Novak Đoković je novi šampion Rolan Garosa.

Najbolji srpski teniser je u finalu savladao Kaspera Ruda iz Norveške rezultatom 3:0 (7:6, 6:3,7:5).

 


Đoković je postao apsolutni rekorder po broju osvojenih Grend slemova i sad ih ima 23, a ovo mu je bila i treća titula na pariskoj šljaci.

Nole će od narednog ponedeljka ponovo biti i najbolji teniser sveta.

Meč je trajao tri sata i 16 minuta, a Đoković je ovom pobedom uspeo da ispiše nove stranice teniske istorije. Ovo mu je 23. osvojeni grend slem trofej, te je po prvi put prestigao Rafaela Nadala po tom parametru na večnoj listi.

Novaku je ovo treća titula na Rolan Garosu, pošto je prethodne dve osvajao 2016. i 2021. godine.

Na putu do finala Srbin je izgubio samo dva seta, od Karena Hačanova i Karlosa Alkaraza, a sada je u seriji od 21 uzastopne pobede na grend slem mečevima.

Đoković je ostao i u prilici da osvoji kalendarski slem, pošto je na startu godine podigao pehar i u Australiji, a sada su pred njim Vimbldon i US Open.

Ovaj trijumf doneo je Novaku i povratak na prvo mesto ATP liste, pošto je sada opet prestigao Danila Medvedeva i Karlosa Alkaraza. U narednom periodu prednost na listi može dodatno da se uveća u korist Srbina, jer će na Vimbldonu imati prilike za novih 2.000 ATP bodova.

Finale Rolan Garosa su sa tribina pratile mnogobrojne legende iz sveta sporta, među kojima su se našli Kilijan Mbape, Zlatan Ibrahimović, Olivije Žiru, Tom Brejdi, kao i mnoge teniske zvezde, ali i svetski poznati glumci.

Srpski navijači su bili glasni tokom meča, snimljen je i jedan gospodin u dresu Nikole Jokića, pa Đoković stvarno može da kaže da je imao veoma dobru podršku u Parizu.

Rud je na otvaranju duela uzeo gem sa nulom, a onda je usledio i prvi šok za srpskog tenisera.

Novak se zbog velikog broja grešaka iz forhenda suočio sa brejk loptom, ali je Rud izbacio lopticu u aut za đus.

 


Opet je Đoković bio nesiguran u razmeni, ali je neutralisao brejk loptu sjajnim vinerom iz forhenda.

Novaku je servis doneo gem loptu, ali je onda pogrešio iz bekhenda. Još nekoliko puta se dolazilo do izjednačenja, a nakon Novakove greške videli smo i treću brejk loptu za Ruda.

Imao je Đoković dva smeča, ali je kod drugog loše zahvatio lopticu, koja je otišla daleko u aut za 0:2.

Publika je u narednom gemu pružila podršku Đokoviću, ali je Rud potvrdio brejk i stigao do 0:3.

Novak je naredni gem dobio sa nulom, imao je tri servis vinera i već tu se naziralo da će još podići nivo igre kako set bude odmicao.

Međutim, Norvežanin je opet sačuvao svoj servis, ali ni Novak nije poklekao po drugi put – 2:4.

Mnogo sreće je imao Đoković u narendom gemu, jer je na brejk loptu Rud smestio smeč u mrežu. Norveški teniser je ponovo zapretio, imao je brejk loptu da povede 3:5, ali je Novakov volej bio dobar, kao i servisi koji su mu doneli izjednačenje – 4:4.

Mogao je Novak do potpunog preokreta, imao je brejk loptu i dugu razmenu, ali je pogrešio iz forhenda na ne toliko teškom udarcu. Rud je vezao još dva poena za vođstvo od 4:5. Imao je Norvežanin i 0:30 u narednom gemu, ali se Novak izvukao i došao do novog izjednačenja – 5:5.

Rud je bez mnogo muke osigurao taj-brejk, a Novak se na kraju 11. gema posvađao sa sudijom i to oko vremena koje teniseri imaju za odmor između gemova.

Brzo je Novak izborio taj-brejk, a tamo mu je „bomba“ iz forhenda donela mini-brejk već u prvom poenu. Ponovo Đoković u taj-brejku nije imao nijednu neiznuđenu grešku, odigrao je maksimalno skoncentrisano, govor tela mu je bio mnogo bolji nego na startu meča, te je sa 7:1 dobio taj period igre za 7:6 u prvom setu.

Kraj prvog dela odrazio se na početak drugog, pa je Novak ekspresno stigao do prednosti od 3:0 uz brejk viška.

Rud je uspeo da sačuva svoj servis nakon grešaka rivala, ali su Đokovićevi servisi i forhendi postali sve precizniji i uz savršen tajming je povećao prednost na 4:1.

Oba tenisera su zadržala i naredne servis gemove, a Novak je pri rezultatu 5:2 mogao brejkom da okonča i drugi set. Imao je dve uzastopne prilike, ali je najpre pogrešio, a onda je Rud vezao još tri poena i smanjio na 5:3.

Spasa mu nije bilo u narednom gemu, gde je Novak ekspresno na svom servisu stigao do 40:0, a onda sjajnom bekhend paralelom stigao do 6:3 i vođstva od 2:0 u setovima.

Nije bilo drame u uvodna dva gema trećeg seta, a već u trećem je Novak imao brejk loptu. Rud se ipak izvukao, vezao je tri poena i došao do 1:2.

Nastavio je Srbin da bude agresivan, „crtao“ je u tim momentima po terenu, pa je gemom sa nulom došao do novog poravnanja rezultata.


Brejka nije bilo sve do rezultata 5:5, Rud je pre toga imao 0:30 na servis Novaka, ali nije uspeo da slomi rivala. Umesto toga, Đoković je po ko zna koji put pokazao kakva je mentalna gromada, pronalazio je perfektne udarce u ključnim trenucima, te je napravio brejk sa nulom i bekhend vinerom stigao do 6:5.

U poslednjem gemu nije bilo nikakve drame. Novak je ekspresno stigao do tri vezane meč lopte, kod prve je pogrešio, ali je Rud u narednom poenu izbacio lopticu u aut za kraj.

BONUS VIDEO:

Be the first to comment on "NOVAK JE APSOLUTNI GOAT TENISA: Đoković RAZBIO Ruda i osvojio REKORDNU 23. Grend slem titulu!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*