NOVE INFORMACIJE O NEZAPAMĆENOG TRAGEDIJI: Kobijev helikopter nije smeo da leti!

Američka Savezna uprava za civilno letenje (FAA) tokom istrage pada helikoptera Kobija Brajanta otkrila je da vlasnik helikoptera Sikorski S-76B nije imao dozvolu za let po lošim vremenskim uslovima i da helikopter uopšte nije smeo da leti.

U stravičnoj nesreći poginuli su Kobi Brajant, njegova ćerka Đianai i još sedam putnika. Iako je pilot Ara Zobajan imao dozvolu za let pomoću instrumenata (IFR) za takvo letenje, firma „Island Ekspres Helikopters“ nije posedovala istu.

Helikopter koji se srušio u Kaliforniji smeo je da leti samo principom vizuelnog letenja (VFR) uz preduslov da je vidljivost od najmanje pet kilometara i oblacima ne nižima od 300 metara iznad zemlje. Međutim, vidljivost u nedelju je bila loša, magla je bila velika i vlažnost vazduha stopostotna, pa je i policija Los Anđelesa naredila da se prizemlje svi njeni helikopteri.

Pilotu Zobajanu kontrola leta je dala dozvolu za let po posebnim uslovima vidljivosti (SVFR) iako su uslovi u tom trenutku bilo veoma nepovoljni. Firme koje se bave prevozom helikopterima u Americi često imaju samo jednog pilota kako bi uštedeli na troškovima. Samo je nekoliko klijenata zabrinutih za sigurnost tražilo dodatnog pilota, a Brajant to nikad nije učinio.

„To je velika i brza letilica, gotovo kao avion. Ako dospete u takve uslove, opterećenje može biti preveliko za jednog pilota. S dodatnim pilotom imate pomoć. Za to je ovaj tip helikoptera i napravljen. Ne mogu vam reći koliko sam puta leteo kao dodatni pilot i morao da pomognem oko ispravljanja nekih stvari“ – kazao je Dag Solbreken, pilot istog tipa helikoptera.

Los Anđeles planira komemoraciju za preminulog košarkaša i njegovu ćerku, ali vreme i mesto zvanično se još ne znaju.

Be the first to comment on "NOVE INFORMACIJE O NEZAPAMĆENOG TRAGEDIJI: Kobijev helikopter nije smeo da leti!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*