ŠVAJCARSKI TRILER PRIPAO RODŽERU: Federer u gladijatorskoj borbi bacio Vavrinku na kolena i stigao do finala!

Rodžer Federer je prvi finalista Australijen opena.

On je u švajcarskom okršaju posle velike i iscrpljujuće borbe pobedio Stana Vavrinku sa 3:2(7:5, 6:3, 1:6, 4:6, 6:3) u meču koji je trajao 188 minuta.

Rodžer se tako plasirao u prvo finale nekog Grend slem turnira još od US Opena 2015. godine, kada ga je u borbi za trofej pobedio Novak Đoković.

U prvom setu posle izjednačenog starta, Federer je prvi zapretio. U četvrtom gemu imao je tri vezane brejk lopte, ali nije uspeo da ih iskoristi. U narednom gemu uzvratio je Stan. On je imao dve brejk šanse, ali ni on nije oduzeo servis rivalu. Nakon ova dva gema usledio je miran tok prvog seta. Obojica tenisera su bez problema čuvala svoje servise. Vavrinka je pri rezultatu 5:5 imao brejk priliku, ali se Rodžer i ovoga puta odbranio. Kada su svi očekivali taj-brejk, Federer je odigrao veoma dobro za razliku od protivnika, pa je u 12. gemu napravio brejk i stigao do osvajanja prvog seta.

Drugi set doneo je izjednačenu borbu u prvih pet gemova, u kojima nismo videli nijednu brejk šansu. Usledio je prelomni gem ovog seta, Rodžer je još jednom uspeo da oduzme servis rivalu i povede sa 4:2. Nekadašnji prvi teniser sveta je bez problema priveo set kraju, pa je sa 6:3 stigao do prednosti od 2:0.

U pauzi između drugog i trećeg seta Vavrinka je iskoristio priliku da ode do svlačionice. Kada se vratio na teren, kao da je bio drugi igrač. Zaigrao je dosta bolje, pa je u trećem setu počistio Federera sa terena sa 6:1. Rodžer je u ovom delu igre napravio 12 neiznuđenih grešaka, dok ih je Stan napravio samo 4. Taj odnos je i odneo prevagu u ovom setu.

Na startu četvrtog seta Vavrinka odmah pravi brejk, ali već u narednom Rodžer čini istu stvar. Ponovo je usledio miran period, u kojem su oba tenisera ljubomorno čuvala svoje servise. Sve se promenilo u devetom gemu. Sten je imao tri vezane brejk lopte, Federer je prve dve spasio, ali treću nije uspeo, pa je Vavrinka poveo sa 5:4. U narednom gemu Stenimal je sa nulom osvojio svoj servis, pa je stigao do izjednačenja u setovima.

Federer je na startu odlučujućeg seta tražio medicinski tajm-aut, pa je pauza potrajala. Kada su se igrači vratili na teren, Vavrinka je i dalje bio taj koji se za sve pita. Žestoko je pretio Rodžeru, imao je dve brejk lopte u prvih pet gemova, ali ponovo nije uspeo da ih iskoristi. Surova kazna je stigla u šestom gemu. Federer koristi prvu brejk šansu i stiže do ispostaviće se ključne prednost. Do kraja meča Rodžer rivalu nije dao nikakvu šansu da se vrati, pa je sa 6:3 stigao do velike pobede od 3:2 i plasmana u veliko finale.

Kada se pogleda statistika dva Švajcarca su bila poprilično izjednačena. Federer je imao 47 vinera, Vavrinka 45. Rodžer je imao veći broj neiznuđenih grešaka, 50, naspram Stenovih 35. Ali, ovoga puta to nije bilo presudno za krajnji ishod. Federer je imao i bolji procenat iskorićenih brejk šansi i možda je to glavni razlog njegovog trijumfa.

Klikom na neku od reklama, pomažete rad našeg sajta.