BUFON: Dolazak kineskih vlasnika u Seriju A je poraz za celu Italiju

Kapiten Juventusa Đanluiđi Bufon izjavio je da je protiv velikog priliva novca sa Dalekog Istoka i poručio da je dolazak novih kineskih vlasnika u Inter i Milan loš za italijanski fudbal.

Kompanija Suning letos je preuzela 70 odsto deonica Intera, dok je jedan kineski konzorcijum u avgustu potpisao preliminarni sporazum sa prvim čovekom „rosonera“ Silvijom Berluskonijem oko kupovine kluba.

„To je poraz italijanskog fudbala, zemlje, tradicije i svega ostalog. Imamo ono što smo zaslužili, nestabilni smo, bez osećaja pripadnosti, a istorija mnogo govori. Govorim o italijanskom indentitetu, posle tri decenije nalazimo se u teškom trenutku i ne možemo da prihvatimo da je reprezentacija 10. na svetu poslednjih 10 godina“, rekao je Bufon za Korijere dela Sera.

Velikani sa San Sira poslednjih godina su u konstantnom padu, finansijski više ne mogu da pariraju klubovima iz Premijer lige, pa ni Juventusu, zbog čega su se okrenuli svežem kineskom kapitalu.

To se sve poklopilo sa idejom predsednika Kine Ksi Đinpinga jer želi prisustvo svoje zemlje u globalnom sportu, pa su pojedine kompanije već krenule u kupovinu fudbalskih klubova poput Intera, Milana, Vest Bromvič Albiona, Hala…

Tanjug