POBEDA ZA MARKA: Zvezda utišala Turke i savladala Galatu

Košarkaši Crvene Zvezde ostvarili su veliki trijumfa nad Galatasarajem u Istanbulu, bilo je 85:83.

Naš šampion je stigao do premijerne pobede u novoj sezoni Evrolige, i tako doneo svojim navijačima pobedu za Marka Ivkovića!

Prisustvovali smo sjajnoj utakmici, sa puno preokreta, ali i pregršt grešaka na obe strane.

Galata je mnogo bolje ušla u meč, domaćin je brzo i lako stigao do dvocifrene prednosti, pa je na kraju prve deonice bilo 13 razlike, 30:17. Ipak, sve se preokrenulo u drugoj četvrtini. Simonović je dirigovao, a Zvezda je igrala u NBA ritmu, pa se i prednost domaćin topila iz sekunde u sekundu. Momci Deajna Radonjića su uspeli i da preokrenu i povedu, ali se poluvreme završilo nerešenim rezultatom 47:47.

Crveno-beli su sjajno otvorili treću deonicu. Odbrana je bila na visokom nivou, a ista situacija bila je u napadu. Zvezda je ubrzo stigla do prednosti od čak 15 razlike, pogađali su Jović, Dangubić, i naravno sjajni Marko Simonović, Turci su bili u nokdaunu, a u hali je nastao muk. Nažalost posle vođstva od 65:50, Zvezdina igra se potpuno raspala, u Galati se probudio neverovatni Ostin Dej, pa je razlika iz sekunde u sekundu bila sve manja. Dej je u trećoj četvrtini ubacio čak 15 poena, pa se ovaj period završio prednošću Radonjićeve ekipe od samo dva poen, 67:65. Odlučujući period započeo je rezultatskom klackalicom, a onda su momci u crveno-belim dresovima ponovo imali nekoliko žutih minuta, što je domaćin iskoristio da se malo odlepi, 81:77. Ipak, naš šampion se nije predavao, Galata je vodila sa 83:80, i tada se sve promenilo. Prvo je Gudurić sjajno uposlio Kuzmića, a onda je usledila i velika greška domaćih u prenosu, što je Jović surovo kaznio, pa je Zvezda povela sa 84:83. Tajus je na drugoj strani sa linije penala imao šansu da vrati prednost svom timu, ali je promašio oba bacanja. Usledilo je brzanje Gudurića i promašaj, pa su Turci imali napad za pobedu. Srećom Ostin Dej nije bio na nivou iz treće četvrtine, pa je promašio sa poludistance. Jović je uhvatio loptu i odmah bio fauliran. Srpski reprezentativac je posle pogođenog prvog, namerno promašio drugu, pa je Deju ostalo da pokuša sa preko pola terena da donese trijumf svom timu, ali lopta je završila daleko od koša, pa je moglo da krene veliko Zvezdaško slavlje. Ovaj trijumf dobija na značaju, zbog tragične smrti Zvezdinog navijača Marka Ivkovića, kojeg su turski huligani zverski ubili pre dve godine.

Najefikasniji u pobedničkom taboru bio je sjajni Marko Simonović, reprezentativac je ubacio 23 poena, a bio je i najzaslužniji za Zvezdin povratak u prvom poluvremenu. Pored njega dvocifreni su bili Jović sa 14, kao i Gudurić i Kuzmić sa 11 poena. U timu Galatasaraja najbolji je bio Ostin Dej sa 24 poena, a pratio ga je veoma dobri Tajus sa 19 poena i čak četiri blokade.

Zvezda je polovična posle dva kola, dok tim Ergina Atamana i dalje ne zna za pobedu. U narednoj rundi, naš šampion u Kombank Areni dočekuje Barselonu.