KOŠARKAŠKA KLINIKA „ORLOVA“: Razigrana Srbija UNIŠTILA Litvaniju za polufinale SP!

FOTO: FIBA

Košarkaška reprezentacija Srbije prošla je u polufinale Mundobasketa, pošto je rezultatom 87:68 bila bolja od Litvanije.

„Orlovi“ su potpuno nadigrali velikog rivala i zasluženo izborili mesto među četiri najbolja tima na svetu.

 


Izabranici Svetislava Pešića u polufinalu će igrati protiv boljeg iz duela između Slovenije i Kanade.

Čini se da je motiv Srbije u ovom meču bio jači, nakon što su pre ovog susreta dobili novosti o sve boljem stanju Boriše Simanića, čiji oporavak ide kako treba nakon što mu je odstranjen bubreg. Ova pobeda je pre svega bila za njega.

Najefikasniji kod Srbije je bio Bogdan Bogdanović sa 21 poenom (9/13) iz igre, uz četiri skoka i tri asistencije.

Svetislav Pešić je od prvog minuta na parket poslao standardnu petorku koju su činili dvojica Jovića, kapiten Bogdanović, Dobrić i Milutinov, koja je sjajno ušla u meč.

Valančijunas je nadvisio Milutinova u podbacivanju, ali je Bogdanović ukrao loptu i poentirao, tako najavivši kakvo će poluvreme imati.

Isto su na drugoj strani najavili Litvanci, barem kada je prva četvrtina u pitanju. Vezao je Valančijunas pet poena, od toga jednom od pet trojki koje su u jednom trenutku u nizu bez promašaja pogodili igrači Kazisa Maksvitisa.

Uvodnih 10 minuta je provedeno u obračunu između Litvanskih „trojki“ i srpskih „dvojki“.

 


Veliku želju je pokazala naša ekipa, Jović je pogodio iz jedne „odbojke“ posle promašaja Petruševa, Avramović je mučio na defanzivnom kraju protivnika, a Milutinov na ofanzivnom skoku.

Uprkos šuterski raspoloženom kvartalu Litvanaca, na prvu pauzu se otišlo sa zaostatkom od samo jednog poena nakon polaganja Marka Gudurića (25:24). Sasvim zadovoljavajuće uzevši sve u obzir i uvod u odličnu drugu deonicu našeg tima.

Otvorio ju je odličnom rolom Filip Petrušev koji je najpre asistirao Davidovcu za preokret, a potom i sam poentirao za prvu iole veću prednost Srbije (25:28).

Litvanci nisu ni izbliza izgledali onako napadački potentno kao u prvoj deonici. Nekoliko minuta druge četvrtine su bili bez poena iz igre, a do jedinog su stigli sa linije za slobodna bacanja posle diskutabilne tehničke greške za Gudurića.

Iskoristili su „Orlovi“ njihov loš period da se odvoje. Milutinov je nastavio da dominira „pod obručima“, a Avramović sjajnom igrom u odbrani (3 ukradene u prvom poluvremenu) i požrtvovanošću, zbog koje je dobio udarac u glavu i krvarenje.

Nije bilo sve isključivo dobro, postojao je period i kada smo se mi mučili u napadu, ali sve je rešeno nakon jednog Pešićevog napada. Uz to, ni Litvanci se nisu proslavili tokom naše „suše“ te su postigli samo tri poena.

Sve je to došlo do naplate kod Bogdanovića koji je imao furioznu završnicu prvog poluvremena. Prvo je „namirisao“ jedan promašaj Jokubaitisa i odmah krenuo u kontru gde je dobio loptu i poentirao, a potom i na isteku vremena u drugoj četvrtini postigao trojku iz neizgrađenog šuta i to sa više od osam metara udaljenosti.

Taj pogodak je doneo Srbiji prvu dvocifrenu prednost na meču (38:49), ostavivši Litvaniju na samo 13 poena u drugoj četvrtini.

Kraj druge i početak treće deonice je bio period kada je meč i prelomljen.

Ulogu lidera u drugom poluvremenu je od Bogdanovića preuzeo Stefan Jović, koji je ponajviše zaslužan za odbijeni nalet Litvanaca u tom periodu igre.

Otvorili su naši protivnici treći kvartal serijom 9:3 pre nego što se razigrao plejmejker Saragose. Sjajno je organizovao igru, ali još bolje šutirao pogodivši sve tri trojke koje je uzeo u ovom periodu igre.

Dominirao je i njegov mlađi prezimenjak Nikola, koji je koristio poljuljanu odbranu Litvanije koja je u tim trenucima krenula da se predaje.

Ako za taj duo nisu imali rešenja, šta tek reći kada su u igru ušli Avramović i Gudurić koji su fenomenalno sarađivali na ovom meču. Tek što su ušli u igru Aleksa je ukrao loptu protivniku, Gudurić asistirao, a plej Partizana poentirao.

Nastavili su njih dvojica u istom ritmu, a Avramović je na kraju tog dela igre doveo Srbiju na do tada maksimalnih +18, prednost sa kojom se ušlo i u poslednjih 10 minuta.

Daleko od toga da je tamo bilo neizvesne završnice, naročito nakon dve vezane trojke Filipa Petruševa koje su dovele Srbiju na maksimalnih +25.

Srbija je bez problema privela meč kraju i zasluženo se plasirala u polufinale Mundobasketa! Bravo momci!

ZAPRATITE NAS NA INSTAGRAMU:


Be the first to comment on "KOŠARKAŠKA KLINIKA „ORLOVA“: Razigrana Srbija UNIŠTILA Litvaniju za polufinale SP!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*