A SAD, ONO NAŠE: „Kuva“ se u regionalnoj ligi

FOTO: ABA liga/Dragana Stjepanović

ABA liga polako, ali sigurno ulazi u samu završnicu, a Crvena zvezda i Budućnost će u nedelju od 19.30 u Beogradu otvoriti prvu polufinalnu seriju.

Crveno-beli su uz malo muke savladali Zadar sa 2-0, dok su Podgoričani morali dobro da se oznoje protiv Mege, ali su seriju završili sa maksimalnih 2-0.

Zvezda je imala mnogo vremena za trening i pripremu za završnicu ABA lige s obzirom da joj je izmakla Top 8 faza Evrolige, ali je i dalje utisak da od tima Duška Ivanovića nismo videli ono najbolje.

Ono što je dobro za čuti jeste to da nema problema oko zdravstvenog stanja u crveno-belom taboru, a protiv Budućnosti će morati da se podigne i nivo igre u odnosu na onaj protiv Zadra.

 


Tim iz Podgorice je pred sam početak plej-ofa promenio trenera, pa je na klupu umesto Vladimira Jovanovića seo Petar Mijović, koji je uspeo da podigne ekipu, koja je parirala čak i Partizanu u zaostalom kolu, te je mogla da mu pomuti račune u obezbeđivanju prvog mesta.

„Budućnost nakon promene trenera igra izvanredno, i pre toga ekipa je selektirana i ima kvalitet iz međunarodnih takmičenja poput Evrokupa, a sa pojačanjima koja su stigla i za nivo više. Ozbiljan klub je u pitanju, imaju svoje ambicije i želje, a to je sigurno plasman u finale. Igraju agresivno, sa puno samopouzdanja i sa jasno podeljenim ulogama. Erik Grin igra fantastično u poslednje vreme i možemo da kažemo da igra u životnoj formi. Ipak, verujem da čvrstom i odgovornom igrom uz pune tribine možemo do pobede. Podrška nam mnogo znači, ne moram da ponavljam koliko, jer se to pokazalo i u Evroligi, zato pozivam naše navijače da dođu i da nam pomognu u nedelju uveče kako bi otvorili ovu seriju kako želimo“, rekao je Duško Ivanović.

Trener Zvezde cele sezone priča uglavnom o odbrani i agresivnosti na tom polju, pa nema sumnje da će i u polufinalu protiv Budućnosti, ali i u potencijalnom finalu to biti ključno za crveno-bele. Ukoliko odbrana ne bude na zadovoljavajućem nivou, teško će Zvezda do odbrane titule.


„Dobro poznajemo ekipu Budućnosti, izuzetno dobar tim, koji je igrao dobro tokom sezone, a sada još bolje. Grin je sada vođa tog tima, ostali igrači takođe znaju svoje uloge, prisutna je i neka nova energija što je slučaj uvek kada dođe do nekih promena, u ovom slučaju trenera. Ovo su kratke serije i moramo jako, čvrsto i odgovorno da uđemo u prvu utakmicu. Nadam se i pozivam naše navijače da dođu i da nas podrže, uvek su prepoznavali važne trenutke, a ovaj je jedan od takvih“, istakao je Ognjen Dobrić.

Zvezda je tokom sezone oba puta savladala Budućnost, ali je u prošlosti i te kako umela da se muči u „Morači“, stoga joj je veoma bitno da već u prvom meču serije pokaže zašto je ekipa stvorena za trofeje i finala.

„Sigurno da nas očekuje zahtevna utakmica. Zvezda je u Evroligi pokazala kvalitet na svim pozicijama. Pokušavamo da ovu utakmicu shvatimo kao ozbiljan izazov, mogućnost da vidimo gde smo mi u odnosu na jednu od najboljih evropskih ekipa. Iskoristili smo ovaj period od utakmice sa Sutjeskom da neke stvari pokušamo da adaptiramo u odnosu na njihov individualni kvalitet, koji nije mali. Ekipa od prvog dana trenira dobro, posvećeno. Mislim da smo na dobrom putu, bez obzira na određene oscilacije koje smo pokazali na utakmicama sa Megom – u prvoj, a posebno u prvom poluvremenu druge“, rekao je trener Budućnosti Petar Mijović.

Ova serija svakako ima epitet derbija, Zvezda je favorit, ali Budućnost sigurno neće lako odustati, pogotovo zato što je u meču protiv Partizana videla da može da se nosi sa najboljima.

„Poštujemo kvalitet Zvezde, koja je favorit u ovoj seriji. Serija ima prefiks derbija i zbog našeg kvaliteta. Godinama smo u vrhu ABA lige, ovo su postali klasici regionalne košarke. Za nas je ovo izazov. Nadam se da u dobrom raspoloženju i atmosferi dočekujemo ovu seriju. Imamo svoje ambicije i želje“, poručio je Mijović.

Ovih dana priča se mnogo i o transferu Fakunda Kampaca u Real Madrid na leto, ali i o objavi Branka Lazića na Instagramu, u kojoj je osudio ponašanje premijerke Ane Brnabić zajedno sa Aleksandrom Vučićem i Sinišom Malim. Kasnije je kapiten Zvezde pokušao da se opravda, ali pitanje je kako će sve to, zajedno sa potencijalnim transferom Kampaca, uticati na ekipu u završnici sezone. Zvezdi iskustva ne manjka, tim zna kako se osvajaju trofeji, ali sada mora da bude na maksimumu, koji smo videli samo u nekoliko navrata ove sezone.


Sa druge strane žreba Cedevita je u majstorici pobedila FMP sa 97:79 i sada u polufinalu čeka rivala, a njega će dobiti iz duela Partizan – Studentski centar.


Crno-beli tek u ponedeljak od 19 sati u beogradskoj „Areni“ igraju prvi meč četvrtinala, a SC Derbi će pokušati da uhvati rivala na umor i iscrpljenost zbog duela sa Real Madridom i jedne od najzanimljivijih serija u istoriji Evrolige.

Upravo zbog mečeva sa Realom, Partizan je morao da odloži svoje mečeve u ABA ligi, pa će sada po ubrzanom postupku igrati četvrtfinale najpre u ponedeljak, a onda i revanš u četvrtak iste nedelje.

Nema sumnje da je tim Željka Obradovića izraziti favorit, pitanje je samo na kom će nivou ekipa biti fizički i motivaciono nakon iscrpljujuće sezone u Evroligi i bolnog poraza od Reala.

Čini se da crno-beli u ovoj seriji i neće morati da budu na maksimumu, jer je SC Derbi nedavno ostao bez ponajboljeg igrača Lorena Džeksona, s kojim je klub sporazumno raskinuo saradnju. Momak iz Čikaga prosečno je ove sezone po meču beležio 15,5 poena uz 5,5 asistencija.


Partizan je bez trofeja ABA lige još od sezone 2012/13, nema sumnje da trenutno ima jednu od najjačih ekipa u svojoj istoriji, te da će svim silama pokušati da svrgne večitog rivala sa trona.

I ako preskoči SC Derbi u dva koraka, Partizanu neće biti lako u polufinalu protiv Cedevite, koja sada ima višak vremena za pripremu i odmor.

Tim iz Ljubljane je već jednom tokom sezone pobedio Partizan, u drugom meču u Beogradu je takođe mogao da mu naudi (76:73), pa već u najavi imamo više nego zanimljivu seriju, ukoliko do nje dođe.


Ono što jeste čudno u celoj priči o ABA ligi jesu termini mečeva, pošto primera radi Zvezda prvi meč protiv Budućnosti igra 14. a revanš tek 23. maja, dok se termini mečeva drugog polufinala i dalje ne znaju. Složićemo se da je vremenska razlika između dva duela prevelika, da termini nisu usklađeni na pravi način i da bi na tome moglo i moralo da se poradi u budućnosti, pošto je za ovu sezonu već kasno.

Ono što većina ljudi na ovim prostorima priželjkuje jeste finale Partizana i Crvene zvezde, koje se prošle sezone jedva završilo, dok bi ove godine borbe na terenu mogle da bude još bolje i „vatrenije“. Do tog susreta ima još mnogo toga da se prođe, stoga ni jedni ni drugi ne treba da žure, jer drugih fokusa osim ABA lige sada nemaju.


BONUS VIDEO:

 


Be the first to comment on "A SAD, ONO NAŠE: „Kuva“ se u regionalnoj ligi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*