OK PARTIZAN: Gensek OSSRB zloupotrebljava svoj položaj

Odbojkaški klub Partizan izneo je u javnost nezadovoljstvo radom generalnog sekretara Odbojkaškog saveza Srbije Ivana Kneževića.

Crno-beli su nezadovoljni odnosom prema klubovima te ističu da zloupotrebljava svoj položaj prilikom odvođenja mladih odbojkašica u konkurentni klub.


Klub se obratio Savezu i zatražio sastanak kako bi razgovarali o problemima sa kojima se susreću, ali nisu dobili odgovor.

Stoga su se medijima obratili počasni predsednik kluba, bivši kapiten reprezentacije Željko Tanasković i predsednik kluba Aleksandar Stanković.

„Mi smo 26. maja 2022. godine poslali zvaničan dopis OSSRB kojim smo tražili sastanak kako bismo izneli određene probleme koji se godinama dešavaju, a nisu dobri za odbojkaški sport. U dopisu smo decidno naveli da želimo da to ostane u našoj odbojkaškoj kući i da iste rešimo bez uplitanja javnosti. Na poslati zahtev nismo dobili nikakav odgovor, niti termin za sastanak, što govori o neprofesionalnom odnosu generalnog sekretara Ivana Knezevića, koji bi kao profesionalac u savezu, trebalo da bude spona između saveza i klubova, da sa klubovima razmenjuje informacije, predloge, iste filtrira i obaveštava predsednika OSSRB“, rekao je Tanasković.

„Država Srbija nikada nije imala odgovorniji i prisniji odnos prema sportu. U svim oblastima društvenog života, pa i ovog našeg sportskog, energija, podrška i pomoć predsednika Aleksandra Vučića nas obavezuje da i mi budemo odgovorni i da stvaramo novu vrednost. Nije tajna da Darko Glisić, istinski ljubitelj sporta, posebno odbojke, koji je napravio pravu odbojkašku idilu na Ubu, odbojkaškom sportu daje punu podršku i logistiku i time nas još više obavezuje da budemo funkcionalniji i uspešniji“.

„Zloupotreba funkcije i uticaja generalnog sekretare Ivana Kneževića prilikom pregovora i dovođenja mladih perspektivnih igračica u OK TENT, sve nas ostale omalovažava i stavlja u neravnopravni položaj u pregovorima sa istim. Prilikom pregovara sa mladim i prespektivnim igračicama i njihovim roditeljima, dobio sam odgovore da su se ipak opredelili za OK TENT, jer im je obećana neka od reprezentativnih selekcija“.

„Da je to tačno, govore činjenice da su više od 15 mladih igračica uzrasta od 2001-2006. godišta, potpisale i postale članovi OK TENT, a ujedno i reprezentacije. Između ostalog, treneri pionirske i kadetske reprezentacije su i treneri OK TENT. Određeni sportski radnici iz reprezentativnih selekcija, umesto da štite interes odbojkaškog saveza, manipulišu i učestvuju u pregovorima, kako bi ih ubedili da pređu u OK TENT. Na ovaj način, generalni sekretar Ivan Knežević, umesto da se bavi strategijom i vizijom, kako bi odbojku podilgli na viši nivo, zloupotebljava svoju funkciju i radi isključivo u svoju korist. Njegov zadatak jeste da se bavi rešavanjem problema u okviru saveza, koji su od strateškog značaja, a jedan od njih je nevalidni (time i nevažeći) stipendijski ugovor“.

„Naime, pre tačno godinu dana, naša igračica je imala potpisan stipendijski ugovor, uslovljen od strane saveza i po tom ugovoru je bila u obavezi da potpiše dalji profesionalni ugovor na četiri godine, ali uz dozvolu odbojkaškog saveza, otišla je u inostranstvo i na taj način, sva naša ulaganja (prethodne četiri god) u nju su propala. Zbog nezinteresovanosti i neodgovornosti generalnog sekretara Kneževića da reši nastali problem, mi kao klub smo morali da angažujemo advokata, povezali ga sa odbojkaškim savezom i dali konstruktivna, zakonski prihvatljiva rešenja. Na žalost ti predlozi još uvek nisu verifikovani, iako je ovaj problem od strateškog zanačaja i hitan, tako da igrači i igračice relativno mladi, imaju mogućnost da nesmetano odu u inostranstvo.Time će se izgubiti kontinuitet ranijeg modela sazrevanja igrača-ica,(koji su nastavili karijeru u svom domaćem klubu) i koji je bio ključan u ostvarivanju dobrih rezultata reprezentativnih selekcija“, ističe bivši reprezentativac.

„S obzirom da Savez od igrača/ice, za sve vreme igranja u inostranstvu, svake godine dobija novac za izdavnje sertifikata, želeli bismo da znamo koliki je prihod ostvaren u prethodnoj sezoni na ovaj način. Smatramo da deo tog novca treba da zadrži OSSRB, da deo treba da se da klubu iz kog je igrač-ica otišo-la u inostranstvo, a da klub takođe treba da da deo novca onom klubu iz kog je igrač/ica inicijalno potekao/la“.

„Da ne postoji strategija i vizija generalnog sekretara u savezu kao profesionalca, govori i činjenica da se svake dve godine menja pravilnik saveza, bez konsultacija i otvorenog razgovora sa klubovima, a to govori o tome da je udruženje odbojkaških klubova fiktivna organizacija, samim tim neaktivna i omalovažena, te ne štiti interese klubova. Mišljenja smo da trenerska i sudijska organizacija mora biti samostalnija,jača i stručnija, kako bi se na demoktratski način donosile odluke i štitili sopstveni interesi“.

„Poručujem Ivanu Kneževiću da ukoliko ima šta da mi kaže, bude muškarac i to uradi lično, a ne da poziva moje prijatelje i moje okruženje u Partizanu i preti sa ljudima koji imaju uticaj i moć“.

„Takođe, želimo da napomenemo da se ovo naše nezadovoljstvo odnosi samo na generalnog sekretara Ivana Kneževića, da ovim želimo da ukažemo predsedniku Zoranu Gajiću da će nas ovakvo Kneževićevo ponašanje i neodgovornost sprečiti da podignemo odbojku na viši nivo“.

„Sve ovo što smo izneli je i mišljenje velikog broja sportskih radnika iz ostalih klubova, ali oni, iz nama razumljivih razloga, ne žele to da iznesu u javnost“.

„Ovo je samo prvi deo konferencije za medije i ukoliko bude potrebno održaćemo i drugu koja će se isključivo odnositi na rad generalnog sekretara Ivana Kneževića“.

 


Be the first to comment on "OK PARTIZAN: Gensek OSSRB zloupotrebljava svoj položaj"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*