OK PARTIZAN: Gensek OSSRB zloupotrebljava svoj položaj

Odbojkaški klub Partizan izneo je u javnost nezadovoljstvo radom generalnog sekretara Odbojkaškog saveza Srbije Ivana Kneževića.

Crno-beli su nezadovoljni odnosom prema klubovima te ističu da zloupotrebljava svoj položaj prilikom odvođenja mladih odbojkašica u konkurentni klub.


Klub se obratio Savezu i zatražio sastanak kako bi razgovarali o problemima sa kojima se susreću, ali nisu dobili odgovor.

Stoga su se medijima obratili počasni predsednik kluba, bivši kapiten reprezentacije Željko Tanasković i predsednik kluba Aleksandar Stanković.

„Mi smo 26. maja 2022. godine poslali zvaničan dopis OSSRB kojim smo tražili sastanak kako bismo izneli određene probleme koji se godinama dešavaju, a nisu dobri za odbojkaški sport. U dopisu smo decidno naveli da želimo da to ostane u našoj odbojkaškoj kući i da iste rešimo bez uplitanja javnosti. Na poslati zahtev nismo dobili nikakav odgovor, niti termin za sastanak, što govori o neprofesionalnom odnosu generalnog sekretara Ivana Knezevića, koji bi kao profesionalac u savezu, trebalo da bude spona između saveza i klubova, da sa klubovima razmenjuje informacije, predloge, iste filtrira i obaveštava predsednika OSSRB“, rekao je Tanasković.

„Država Srbija nikada nije imala odgovorniji i prisniji odnos prema sportu. U svim oblastima društvenog života, pa i ovog našeg sportskog, energija, podrška i pomoć predsednika Aleksandra Vučića nas obavezuje da i mi budemo odgovorni i da stvaramo novu vrednost. Nije tajna da Darko Glisić, istinski ljubitelj sporta, posebno odbojke, koji je napravio pravu odbojkašku idilu na Ubu, odbojkaškom sportu daje punu podršku i logistiku i time nas još više obavezuje da budemo funkcionalniji i uspešniji“.

„Zloupotreba funkcije i uticaja generalnog sekretare Ivana Kneževića prilikom pregovora i dovođenja mladih perspektivnih igračica u OK TENT, sve nas ostale omalovažava i stavlja u neravnopravni položaj u pregovorima sa istim. Prilikom pregovara sa mladim i prespektivnim igračicama i njihovim roditeljima, dobio sam odgovore da su se ipak opredelili za OK TENT, jer im je obećana neka od reprezentativnih selekcija“.

PROČITAJTE JOŠ:  TEŽAK ŽREB: Odbojkašice Vizure dobile rivale u Ligi šampiona!

„Da je to tačno, govore činjenice da su više od 15 mladih igračica uzrasta od 2001-2006. godišta, potpisale i postale članovi OK TENT, a ujedno i reprezentacije. Između ostalog, treneri pionirske i kadetske reprezentacije su i treneri OK TENT. Određeni sportski radnici iz reprezentativnih selekcija, umesto da štite interes odbojkaškog saveza, manipulišu i učestvuju u pregovorima, kako bi ih ubedili da pređu u OK TENT. Na ovaj način, generalni sekretar Ivan Knežević, umesto da se bavi strategijom i vizijom, kako bi odbojku podilgli na viši nivo, zloupotebljava svoju funkciju i radi isključivo u svoju korist. Njegov zadatak jeste da se bavi rešavanjem problema u okviru saveza, koji su od strateškog značaja, a jedan od njih je nevalidni (time i nevažeći) stipendijski ugovor“.

„Naime, pre tačno godinu dana, naša igračica je imala potpisan stipendijski ugovor, uslovljen od strane saveza i po tom ugovoru je bila u obavezi da potpiše dalji profesionalni ugovor na četiri godine, ali uz dozvolu odbojkaškog saveza, otišla je u inostranstvo i na taj način, sva naša ulaganja (prethodne četiri god) u nju su propala. Zbog nezinteresovanosti i neodgovornosti generalnog sekretara Kneževića da reši nastali problem, mi kao klub smo morali da angažujemo advokata, povezali ga sa odbojkaškim savezom i dali konstruktivna, zakonski prihvatljiva rešenja. Na žalost ti predlozi još uvek nisu verifikovani, iako je ovaj problem od strateškog zanačaja i hitan, tako da igrači i igračice relativno mladi, imaju mogućnost da nesmetano odu u inostranstvo.Time će se izgubiti kontinuitet ranijeg modela sazrevanja igrača-ica,(koji su nastavili karijeru u svom domaćem klubu) i koji je bio ključan u ostvarivanju dobrih rezultata reprezentativnih selekcija“, ističe bivši reprezentativac.

„S obzirom da Savez od igrača/ice, za sve vreme igranja u inostranstvu, svake godine dobija novac za izdavnje sertifikata, želeli bismo da znamo koliki je prihod ostvaren u prethodnoj sezoni na ovaj način. Smatramo da deo tog novca treba da zadrži OSSRB, da deo treba da se da klubu iz kog je igrač-ica otišo-la u inostranstvo, a da klub takođe treba da da deo novca onom klubu iz kog je igrač/ica inicijalno potekao/la“.

PROČITAJTE JOŠ:  NAŠE LAVICE NEZAUSTAVLJIVO IDU KA ZLATU: Odbojkašice Srbije ponovo nadigrale Italijanke i plasirale se u finale EP!

„Da ne postoji strategija i vizija generalnog sekretara u savezu kao profesionalca, govori i činjenica da se svake dve godine menja pravilnik saveza, bez konsultacija i otvorenog razgovora sa klubovima, a to govori o tome da je udruženje odbojkaških klubova fiktivna organizacija, samim tim neaktivna i omalovažena, te ne štiti interese klubova. Mišljenja smo da trenerska i sudijska organizacija mora biti samostalnija,jača i stručnija, kako bi se na demoktratski način donosile odluke i štitili sopstveni interesi“.

„Poručujem Ivanu Kneževiću da ukoliko ima šta da mi kaže, bude muškarac i to uradi lično, a ne da poziva moje prijatelje i moje okruženje u Partizanu i preti sa ljudima koji imaju uticaj i moć“.

„Takođe, želimo da napomenemo da se ovo naše nezadovoljstvo odnosi samo na generalnog sekretara Ivana Kneževića, da ovim želimo da ukažemo predsedniku Zoranu Gajiću da će nas ovakvo Kneževićevo ponašanje i neodgovornost sprečiti da podignemo odbojku na viši nivo“.

„Sve ovo što smo izneli je i mišljenje velikog broja sportskih radnika iz ostalih klubova, ali oni, iz nama razumljivih razloga, ne žele to da iznesu u javnost“.

„Ovo je samo prvi deo konferencije za medije i ukoliko bude potrebno održaćemo i drugu koja će se isključivo odnositi na rad generalnog sekretara Ivana Kneževića“.

 


Be the first to comment on "OK PARTIZAN: Gensek OSSRB zloupotrebljava svoj položaj"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*