SAD SE ZNA KO JE NAJBOLJI IKADA: Čudesni Novak posle NEVEROVATNOG preokreta JAČI od Cicipasa i SRAMNE publike!

Novak Đoković je po drugi put u karijeri osvojio Rolan Garos.

Najbolji teniser sveta je posle iscrpljujuće borbe i velikog preokreta savladao Grka Stefanosa Cicipasa sa 3:2 (6:7, 2:6, 6:3, 6:2, 6:4).

Novak je tako stigao do 19. Grend slema u karijeri i sad ima samo jedan manje od Nadala i Federera.

Isprva je sve delovalo izvrsno za našeg asa, ali to baš i nije potrajalo. Izgubio je dva seta, delovao kao da grabi ka ponoru i zbog rezultata i zbog toga što su ga mučile oči, no…

Nole ne bi bio to što jeste da kada je najteže – nije zablistao.

Ali, celo finale je bilo izuzetno zanimljivo, dostojno grend slem istorije.

Odmah je Srbin počeo da stvara brejk šanse, pa je onda tri svoja servis gema osvojio bez izgubljenog poena, da bi na 3:3 doživeo nezgodan pad trčeći ka mreži, kod koje se sapleo. Ipak, mnogo više od toga što se ugruvao izgleda da su mu smetali problemi sa očima. Konstantno su suzile, naročito kada bi bio na onoj strani terena „Filip Šatrije“ na kojoj mu je Sunce „išlo“ pravo u lice, pa je, kako se bližio kraj seta, počeo da popušta. I, Grk je to i te kako umeo da kazni.


Jeste Cicipas propustio prvu set, ujedno i brejk loptu kod 5:4, ali je onda uradio nešto impresivno. Kada je Đoković napravio brejk i servirao za osvajanje seta, 22-godišnjak je uzvratio istom merom, pa brejkom izborivši taj-brejk i u njemu spasio set-loptu pre nego što je tu deonicu osvojio.

Đokoviću su tada oči dodatno počele da prave problem, pa je odmah izgubio servis gem na startu drugog segmenta finala, a bez ijedne brejk prilike doživeo isto to u njegovoj završnici, pa je Grk ubedljivim nastupom, uz samo dve neiznuđene greške u drugom setu, udvostručio vođstvo.

Novak je tada otišao do toaleta, presvukao se i odmorio minut-dva više nego da je ostao na stolici, a to mu je i te kako značilo. Jer, vratio se na teren u velikom stilu. Odmah je krenuo da napada rivalov servis, a svoj je uzdigao na onaj prepoznatljiv, šampionski nivo. To mu je i donelo inicijativu, koju je probao da iskoristiu petom gemu, što je i uspeo, ali posle pravog maratona. Više od 12 minuta igralo se tada, a posle četiri propuštene brejk lopte, sledeću je iskoristio.

To je razbesnelo Grka, koji je prvi put u finalu dopustio da ga nadvladaju emocije, a u nastavku te deonice dvaput je psovao i jednom namerno poslao lopticu zbog nerviranja.

Ipak, samo je za malo spustio nivo svoje igre, pa je sve „pucalo“ od obostranih direktnih poena, ali kako se Đoković vratio na onaj čuveni kvalitet koji ga je i vodio do mnogih uspeha, ta razlika mu je i donela mirnu završnicu i osvajanje seta.

Debitant je potom zatražio desetominutni predah, jer se požalio na povredu leđa, a posle tog medicinskog tajmauta – doživeo je brejk. I pokušao da opet izbaci Srbina iz ritma, jer se pravio da je zaboravio da ostavi peškir na stolici, pa je skoro minut Novak morao da čeka da bi servirao za 2:0. Kada je to došlo na red, ne samo da je željeno sproveo u delo, već je napravio i novi brejk, prebrodio drugu porciju identične „krađe vremena“ koje je za cilj imalo izbacivanje Đokovića iz ritma, ali peti set je uveliko postao neminovnost.

A u njemu je drama dostigla vrhunac, jer su obojica isprva zaigrala maestralno, da bi maratonski treći gem Nole rešio u svoju korist brejkom, kojim je ućutkao dotad prilično bučne grčke navijače na tribinama Centralnog terena. Moglo je možda da bude i dva brejka razlike da se nije desila sporna scena u sedmom gemu, kada je Đoković pogodio ivicu terena, a linijski sudija ničim izazvan viknuo „Aut!“ pa je poen morao da se ponovi zbog te greške, a gem je pripao Cicipasu, no privremena neverica, ispraćena uz raširene ruke i pitanje „Pa, zašto?!“ nisu ga omeli da ostvari zacrtano. Nedugo zatim – odservirao je pobedu posle obostranih bravure, a tom pobedom je došao do 19. grend slem titule u karijeri, druge na pariskoj šljaci.


Be the first to comment on "SAD SE ZNA KO JE NAJBOLJI IKADA: Čudesni Novak posle NEVEROVATNOG preokreta JAČI od Cicipasa i SRAMNE publike!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*