DA SE ZNA KO JE TENISKI KRALJ: Đoković POTPUNO nadigrao Nadala i plasirao se u finale Rolan Garosa!

Novak Đoković je u finalu Rolan Garosa!

Đoković je u polufinalu savladao Rafaela Nadala u fantastičnom meču sa 3:1 (3:6, 6:3, 7:6, 6:2).

Ovo je druga pobeda Novaka nad Nadalom na Rolan Garosu u karijeri, a za novi trofej u Parizu boriće se protiv Grka Stefanosa Cicipasa.

Da biste dobili Rafu na šljaci, ali ne bilo kojoj, već onoj pariskoj, na kojoj je apsolutni rekorder po broju grend slem trofeja, potrebno je da nadmašite ne samo njega, nego i sebe.


Nole je od samog početka upravo to pokušavao, iako takav podvig nije nimalo mali zadatak, jer biti bolji od najboljeg na svetu – sebe, da bi se pobedio najbolji na Rolan Garosu, možda zvuči paradoksalo, ali je stvarno potrebno da bi se trijumfovalo nad Nadalom na Otvorenom prvenstvu Francuske.

Pa opet, iako je Đoković uz nekoliko izvrsnih rešenja „otvorio“ meč, propustivši dve brejk lopte u uvodnom gemu – propustio je da uzdrma Nadalovo samopouzdanje. A kada ga on ima u „gradu svetlosti“, onda mu je sve moguće. Ili skoro sve.

Baš to je i branilac trona i iskoristio, jer je posle maestralnih servisa kojima se spasao dok je na semaforu i dalje bilo 0:0, krenuo u nezadrživ juriš. „Napao“ je Novakove početne udarce, u odbrani briljirao kako on to i uživa da radi na omiljenoj podlozi, pa ne samo da je preuzeo inicijativu već posle jednog maratonskog, a dva izuzetno kratka gema, stigao do 4:0. Drugačije i nije bilo moguće, uz duplo više Noletovih kikseva, a svega dva osvojena poena od 15 u toj „crnoj seriji“, od kojih je jedan bila Špančeva dvostruka servis greška. Došao je Rafa i do 5:0, pomislio tada „to bi bilo to“, ali… Ne bi Đoković bio to što jeste, da se nije „vratio u život“.

Promenivši malo pristup ovom meču, forsirajući rivalovu „jaču stranu“ ali i podigavši nivo svoje preciznosti, osvojio je tri gema u nizu, spasio šest set lopti i… za više nije bilo snage. Ali, bilo je to važno za sopstveno samopouzdanje, na čijim krilima je i stigao do 2:0 na startu druge deonice, potpuno pomevši suparnika s terena. Nadal je tada rešio da uzvrati udarac, uspeo je jer je brejk vratio bez izgubljenog poena, ali je taj povratak bio kratkog daha. Nedugo nakon što je semafor pokazao 2:2, srpski as se razgorpoadio, udvostručio broj direktnih poena, smanjio broj kikseva i, uz povike „Đoković Novak!“ s tribina – uspeo da napravi brejk za 4:2, koji je bio uvod u osvajanje tog segmenta meča.

Naredni se pretvorio u istinski teniski „rat“ i na terenu i na tribinama, jer je Đoković imao inicijativu, stvarao brejk šanse, a srpskim navijačima uzvratili su oni kojima je Nadal najbliži srcu, pa su se orili čas jedni, čas drugi povici između poena. Posle dva sata i 27 minuta od početka meča, Novakove pristalice su prvi put mogle da proslave vođstvo njihovog ljubimca uz brejk prednosti, jer Đoković šestu priliku za to u trećem setu iskoristio za 3:2, ali je uz obostrane bravure i jedan dobar Rafin potez više, Nadal odmah uzvratio. Ni to slavlje nije dugo trajalo jer je Đoković opet napravio brejk, ali kada je servira za osvajanje seta – šampion je odgovorio istom merom, poravnavši na 5:5. Drama je tek tada počela da narasta.

Jer, branilac titule je nedugo zatim došao do brejk, ujedno set-lopte, a Đokovićeva nestvarna hrabrost da iz nezgodne situacije odigra savršenu „skraćenu“ loptu spasila ga je tada, a i najavila taj-brejk. Do ovog meča, Nole ih je izgubio sva tri na Rolan Garosu 2021, ali ovoga puta je u njemu zablistao i došao do 2:1 uz pozive publici da ga još glasnije bodri.

Navijači su ostali na tribinama i pored uobičajene prakse da se one prazne pre 23 časa, zbog policijskog časa iz pandemijskih razloga, a i imali su šta da vide i u nastavku. Jer, Nadal je za tili čas poveo sa 2:0, činilo se da će ekspresno izboriti peti set, naročito kada je Đoković drugi put na meču psovao nekog na tribinama, ali se brzo primirio i, posle smanjenja zaostatka, za pet minuta osvojio još dva gema i poveo. Pritisak je tada prebačen na drugu stranu mreže, a „kralj šljake“ ga nije izdržao. Zbog toga je i morao da spusti krunu.


Be the first to comment on "DA SE ZNA KO JE TENISKI KRALJ: Đoković POTPUNO nadigrao Nadala i plasirao se u finale Rolan Garosa!"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*