SEĆANJA: Bjeković 44 godine posle

  • Dalanoviću sam hteo da zadavim kuma: Iliju Zavišića. Zečević je veliko čudo za finansije, Ćurković izvanredno vodi(o) klupsku politiku – seća se legendarni centarfor, trener i sportski direktor slavnih dana.
    Suočite li navijače Partizana sa zadatkom da sastave listu najvažnijih golova crno-belih u 75 godina svetloj istoriji, sigurni smo da bi se (s pravom) visoko kotiralo remek-delo Nenada Bjekovića iz Ljubljane 1976.

Naizgled, sasvim običan pogodak (legendarni centarfor dao je sijaset lepših), pritom, ne najvećem rivalu, već Olimpiji; ne Dinu Zofu, već Ljubiši Dalanoviću, međutim…

„Sikstinsku kapelu” među Grobarima daruju mu: značaj – za titulu čekanu rekordnih 11 godina (još od generacije Beba, finalista KEŠ 1966) i tajming – u poslednjem kolu, u 90 i „nekom” minutu (Splićani su se žalili da je uveliko počeo Drugi dnevnik).
Beše to… na današnji dan pre tačno 44 godine!

  • Evo, pijem kafu s društvom u kafiću i gledam uramljenu sliku… Da, lepo piše: 11. jul 1976. Hvala vam što ste me podsetili – u „vulkan emocija” uskočio je Nenad Bjeković, sa suzom – radosnicom ka ovekovečenoj, vanvremenskoj sceni megdana „pod Bežigradom” ukrašenoj natpisom: šampioni Jugoslavije (od Vardara pa do Triglava).

Dovoljno je samo to da ste uradili (a gde su ostali trofeji iz trenersko-rukovodeće žetve?), pa da vam partizanovci budu večno zahvalni?

  • Bogami, bio je to izuzetno važan gol, za Partizan – prekretnica. Lepo, najdraže u karijeri.

Generalno, kad god se spomene ta šampionska trka s Hajdukom ljubiteljima fudbala prve asocijacije su: Ljubljana i Bjeković.
Rekoste (baš u Žurnalu) jednom: da se to nije dogodilo ko zna šta bi bilo s klubom?

  • Pokrenuo se točak! Posle decenije posta i ne tako ozbiljnih rezultata – konačno radost. Počeli smo da osvajamo trofeje.

Dušan Maksimović, u to doba jedan od najboljih svetskih sudija, po ko zna koji put pogledao je na časovnik, činilo se – nameran da konačno svira kraj, međutim, pokolebalo ga je: „Makso, pusti još ovaj”?

  • Da, to sam mu kazao, mada… Svako ima svoju verziju koji je bio minut. Iz moje vizure, ništa nije bilo sporno. Naprotiv! Tačno, malo je produžio, ali… Označio je kraj baš kad je trebalo…

Izvor: Sportski žurnal

Be the first to comment on "SEĆANJA: Bjeković 44 godine posle"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*