ANKETA: Partizan bez stava, Zvezda za sezonu, a ostali…

TV Arena Sport je načula da će se prvenstvo nastaviti već u ponedeljak, 18. maja, naše su informacije da je 23. maj realnija opcija, Sportski žurnal u jednačinu ubacuje i treću mogućnost – 30. maj. Izvesno je samo da se nastavak Superlige približio, ali da mora da sačeka i zvaničnu dozvolu državnih organa. Prvo onu da se sme opet trenirati ekipnu – uz posebne mere bezbednosti naravno – pa tek onda da utakmice i smeju da se igraju.

Očekuje se, mada nije potvrđeno i ne može biti zbog stalnog praćenja razvoja epidemije korona virusa, da treninzi krenu oko 4. maja. A onda, ako okolnosti, dozvole da se sredinom maja lopta ponovo zakotrlja. I tu dolazimo do poslednjeg pitanja: da li odigrati kompletnu sezonu ili samo završiti regularni tok takmičenja i plasman posle 30 kola uzeti kao konačan?

Uefa je nacionalnim savezima preporučila da sezone završe po predviđenom rasporedu, ali je potom ublažila stav i objavila da dopušta i određene modifikacije. Sigurno je samo da sve lige imaju rok da se završe do 2. avgusta.

I tu je problem, jer bi evropske kvalifikacije trebalo da počnu već sredinom avgusta što bi značilo da igrači suštinski ne bi imali pauzu između dve sezone, a znamo da srpski klubovi žive od transfera, ali i od prihoda od učešća u evrokupovima. Ako bi se sezona igrala u punom obimu, to bi značilo 11 ligaških kola i za dva učesnika finala još tri u kupu. Sve skupa 11 utakmica, to bi teško bilo spakovati do kraja juna što je želja većine klubova, jer tako bi igrači dobili i bar desetak dana pauze, a onda bi imali mesec dana da se fino pripreme za evropske izazove. Zato postoji i značajan deo onih, trener Vojvodine Nenad Lalatović najglasnije priča o tome, koji se zalaže da se plej-of i plej-aut ukinu i da se šampion i učesnici evrokupova proglase već posle 30 kola.

A ko je brojniji? Trenutno se čini da niko nema većinu. Sportski žurnal je naime obavio malo anketu među klubovima kako bi saznao ko je bliži kojoj ideji. Rezultati su sledeći.

Za kompletnu sezonu sa 11 ligaških utakmica glasaju: Crvena zvezda, Čukarički, Radnički i Radnik.
Za kraj posle regularnih 30 kola su: Vojvodina, Mladost, Voždovac i Napredak.
Bez jasnog stava je većina: Partizan, TSC, Spartak, Proleter, Javor, Inđija, Rad, Mačva.

Većinu možemo da razumemo. U Ljutice Bogdana su uvereni da imaju najjači tim i ne žele da im bilo ko kasnije zamera da titulu nisu osvojili rezultatima na terenu. Čukaričkom i Radničkom bi sedam kola plej-ofa dalo više vremena da pokušaju da uhvate TSC na četvrtom mestu i domognu se kvalifikacija za Ligu Evrope (osim ako to četvrto mesto ne pripadne osvajaču kupa, odnosno ako taj pehar ne podigne neko ko nije Zvezda, Partizan ili Vojvodina, čini se prilično sigurna u Evropi). Posebno se to odnosi na Nišlije, koji trenutni imaju osam bodova zaostatka za TSC-om.

Radnik je, istina, mala enigma, nije nam baš jasno zašto bi oni glasali za kompletnu sezonu, ali zato je sasvim razumljivo zašto su protiv Vojvodina, Mladost, Voždovac i Napredak. Voša bi skoro sigurno u Evropu ako bi se igrala samo četiri kola i imala bi više vremena da se pripremi za evropske kvalifikacije. Mladost i Voždovac su komforno ušuškani na sredini tabele i dodatnih sedam kola bi im predstavljalo samo trošao i bespotrebno natezanje. Napredak  još nije prebrinuo ni brige oko opstanka, pa i njemu paše da se sezona završi posle 30 kola.

Ostali se zasad nisu izjasnili što može da čudi najviše u slučaju Javora, jer ni on nije obezbedio opstanak u eliti, mada ima pristojnu prednost u odnosu na Mačvu, Rad i Inđiju.

Dakle, sa ili bez plej-ofa i plej-auta?

Izvor: Sportski Žurnal

Be the first to comment on "ANKETA: Partizan bez stava, Zvezda za sezonu, a ostali…"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*